Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi porezi

Tko kupi auto u EU, plaća 25% PDV-a po hrvatskoj stopi

skupi auto
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/4
07.03.2013.
u 09:38

Teški pregovori: 
Prehrambena industrija traži rasterećenje po PDV-u za 2,5 mlrd. kuna

Usklađivanje Zakona o porezu na dodanu vrijednost s pravilima Europske unije donijet će novosti koje neće oduševiti građevinare ni potencijalne kupce stanova, ali ni vjerske organizacije, branitelje te obrtnike.

PDV na uvoz automobila

Ipak rasterećenje stiže na neke prehrambene proizvode, a nautičari su konačno dobili povlasticu na neoporezovano gorivo. PDV je prehrambenoj industriji snižen na pet posto za kruh, mlijeko i mliječne proizvode te na 10 posto za ulje, šećer i dječju hranu. Objašnjavajući odluku smanjenja PDV-a na pet posto za dnevne novine, ministar financija Slavko Linić najavio je na sjednici Vlade da će sniziti PDV na još neke namirnice.

– Intenzivno pregovaramo s prehrambenom industrijom. To je vrlo težak razgovor jer su njihovi zahtjevi teški više od 2,5 milijardi kuna, ali nastavljamo – rekao je Linić i napomenuo da se pregovara o sniženju PDV-a samo na neophodnim proizvodima.

I dok će se hrana dodatno rasteretiti, poduzetnicima koji posluju u slobodnim zonama bit će teže, jer se ulaskom u EU takva područja ukidaju. Velika promjena dogodit će se i braniteljima i vjerskim organizacijama. Braniteljima se ukida povlastica uvoza automobila bez poreza, a vjerske organizacije neće više moći uvoziti vjerske predmete bez plaćanja PDV-a. To neće biti veliki problem, jer se kaleži, crkvena zvona, svete slike, križevi te oltari ionako rijetko naručuju, objasnili su nam u crkvenim redovima. Ulaskom u EU mijenja se naplata poreza pa će tako ubuduće kupac, a ne autokuća plaćati PDV na automobil. Tko kupi automobil iz EU, morat će se registrirati kao “privremeni obveznik” i platiti PDV po hrvatskoj stopi od 25 posto bez obzira u kojoj je zemlji kupio auto.

Umjetnici u sustavu PDV-a

Nakon ulaska u EU obrtnici će morati plaćati PDV po fakturi, a ne po realizaciji prodaje, a slobodni umjetnici morat će plaćati PDV, kao i svi ostali, ako ostvare više od 230.000 kuna prihoda tijekom godine. Kako smo već napomenuli, na gorivo za plovila koja plove na otvorenom moru neće se obračunavati PDV-a što je velika pomoć razvoju nautičarstva na Jadranu.

>> Erjavec: Velika mogućnost da se dogovorimo oko Ljubljanske banke

Cijeli dnevni red možete pročitati na stranicama Vlade.

Ključne riječi

Komentara 51

BV
Bijela Vrana
10:58 07.03.2013.

PDV na nekretnine ??? Porez na zrak!!!

Avatar Axel
Axel
11:34 07.03.2013.

Harac, rajo harac..!

IV
Ivekivek
10:26 07.03.2013.

Kada će bajić podići prvu tužbu zbog izdaje nacionalnih interesa?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije