Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KREŠIMIR SRBIĆ

Tko je Zagrepčanin uhićen u Mostaru: Hare Krishna i neuspjele pljačke

Drama u Mostaru
Foto: Dnevni avaz
1/2
07.03.2019.
u 23:15

Krešimir Srbić (53) tužio je državu zbog uvjeta u zatvoru, a 2002. uhvaćen je nakon tri razbojstva

“Čim sam došao u zatvor u Zagrebu, oduzeli su mi sve osobne stvari, uključujući naočale, kontaktne leće, dijamantni prsten i naušnicu te krunicu Hare Krishna sa svastikom. Tu krunicu sam u sisačkom zatvoru, odakle sam premješten u onaj zagrebački, smio nositi sa sobom. Kad sam od zatvorskih stražara zatražio da mi vrate naočale, izvukli su me iz ćelije i pretukli. Ali, nije ni u sisačkom zatvoru sve bilo bajno...”

Više puta podizali puške

“Tamo se hrana koju su mi davali sastojala isključivo od ugljikohidrata, a nisu mi uopće davali vegetarijanske obroke iako sam više puta istaknuo da sam vegetarijanac. Istina, mogao sam kupovati žitarice, zobene pahuljice i sličnu hranu u zatvorskoj kantini, ali nisam smio imati žlicu, pa tu hranu nisam mogao ni konzumirati”, neki su od dijelova tužbe koju je Zagrepčanin Krešimir Srbić (53) prije deset godina podnio Europskom sudu za ljudska prava, a tužio je Republiku Hrvatsku zbog loših uvjeta u hrvatskim zatvorima. Taj pripadnik pokreta Hare Krishna u toj se tužbi, koja mu je na ESLJP-u odbijena, unatoč tome što je zbog više razbojništava osuđen na sedmogodišnju zatvorsku kaznu, pokušao prikazati žrtvom navodeći da je ta nedjela činio jer je morao podmiriti suprugin minus na karticama. Je li se zbog istog razloga, zajedno sa još dvojicom starih policijskih znanaca – Renatom Andačićem i Damirom Hrnjezom – u utorak odlučio na pljačku poslovnice Privredne banke Sarajevo u središtu Mostara, tijekom koje je došlo i do talačke krize, još se ne zna.

Foto: Dnevni avaz
Foto: Dnevni avaz

– Dvojica su imala puške, a jedan pištolj. Bili su maskirani, imali su fantomke na glavama pa im u početku nismo vidjeli lica. Prvo su razoružali zaštitara i zatim nam naredili da im predamo novac, a klijentima koji su čekali u redu praktički nisu ni trebali reći da legnu na pod, sami su to učinili. Mi smo im novac dali, ali jedan kolega uspio je aktivirati tihi alarm pa se vani prije nego što su novac potrpali u torbe, pojavila policija i opkolila banku – prepričala je za tamošnje medije jedna od zaposlenica banke. Razbojnici su očito bili dobro pripremljeni jer su u banku upali usred dana, neposredno nakon 15 sati, točno u vrijeme kad se isplaćuju mirovine.

Kad su vidjeli da su opkoljeni, odlučili su se zabarikadirati te su za taoce uzeli sedmero ljudi koliko ih je bilo u banci. Iako su bili svjesni da su opkoljeni i da ne mogu pobjeći, više puta su prema policajcima podizali puške i pištolje te su ih držali na nišanu, baš kao i policajci njih, a nakon otprilike pola sata, shvativši da će im pregovori propasti, odlučili su se predati i sve je prošlo bez žrtava. Cijeloj drami svjedočili su i brojni građani koji su se okupili oko banke, a na kraju su i velikim pljeskom nagradili mostarske policajce koji su, kako je pojasnio njihov načelnik Dragan Jelonjić, imali informaciju da će se dogoditi pljačka, ali nisu znali gdje.

– To su izveli iskusni razbojnici, svi od njih imaju podeblje dosjee – kazao je Jelonjić. A da je Krešimir Srbić doista stari znanac policije, doduše ponajviše one zagrebačke, može se vidjeti iz njegove kaznene evidencije.

Uhićen u tramvaju

Tako su ga još potkraj 2002. godine djelatnici PU zagrebačke zaskočili dok je s Robertom Dleskom pokušavao opljačkati poslovnicu Hrvatskog telekoma u novozagrebačkom naselju Travnom. Nije mu to bio prvi grijeh, jer je samo te 2002. godine počinio još tri razbojništva, a velika prašina u medijima tad se digla jer Srbić nije bio pritvoren nakon što je uhićen pri pokušaju pljačke u Travnom, nego je pušten da dalje ležerno šeta gradom. Očito mu ta sloboda nije previše značila jer se na novu pljačku odlučio samo dva tjedna kasnije, a na meti mu se opet našla poslovnica HT-a, ovaj put ona na Srednjacima, nakon čega je uhićen dok je bježao – tramvajem.

>>Bivši vojnik razoružao pljačkaša

Ključne riječi

Komentara 11

DU
Deleted user
14:03 08.03.2019.

E ova druga dvojica su katolici? Ili adventisti? A ovaj sto je pobacao djecu s balkona jel katolik?

Avatar marengo2
marengo2
04:46 08.03.2019.

Sad ce Krešo da se svakodnevno kreše po KP Domu Zenica...

ZI
zip123
08:24 08.03.2019.

Sad ces vidjeti Krishnu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije