Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Tko je Rita Katz, žena koja se infiltrirala među islamističke teroriste?

SITE intelligence group prvi je od zapadnih 'medija' objavio snimku prijetnje članova Sinajske pokrajine 5. kolovoza kad su tražili izručenje žena iz egipatskih zatvora u zamjenu za Tomislava Salopeka
13. kolovoza 2015. u 09:00 33 komentara 18178 prikaza
Rita Katz
Foto: Twitter

Široj hrvatskoj javnosti malo je poznata Rita Katz, direktorica i suosnivačica SITE Intelligence Groupa, privatnog društva  osnovanog 2002. koje istražuje islamističke terorističke organizacije što su prisegnule vjernost ISIL-u. Prvi su od zapadnih portala objavili vijest da članovi Sinajske pokrajine traže puštanje žena iz egipatskih zatvora u zamjenu za život Tomislava Salopeka 5. kolovoza te da rok traje 48 sati. Objavili su i vijest da je Salopek ubijen.

Iako se dio tekstova na portalu naplaćuje, jasno je da se SITE financira iz raznih izvora, između ostalog i javnih, a riječ je prije svega o interesnim skupinama koje javno zagovaraju uništenje islamističkih terorističkih grupa – SAD-a i Izraela. 

Oni su još 2007. objavili snimke Al-Qa'ide,  Aymana al-Zawahirija i Osame bin Ladena, jedan dan prije nego što je to učinila sama Al Qa'ida, navodi se na Wikipediji. SAD je tada tu snimku proglasio autentičnom.

Rita Katz rođena je Iračanka koja je studirala Bliskoistočne studije na Sveučilištu u Tel Avivu; proučava i analizira međunarodne teroriste, globalnu džihadističku mrežu i financiranje terorizma više od desetljeća.

Osobno je brifirala američke političare i obavještajne službe (NSC i Bijelu Kuću), istražitelje i ministarstva pravosuđa, financija i domovinske sigurnosti o načinima vrbovanja novih članova u terorističke skupine. Izvorna je govornica arapskog i hebrejskog jezika. U sklopu usavršavanja, uspjela se tajno infiltrirati na brojne terorističke skupove gdje je prikupila vrijedne informacije, piše portal SITE. Cilj joj je razotkrivanje svih islamističkih grupa koje se bave terorističkim djelovanjem. Razotkriva i skupine osnovane u SAD-u.

FBI ju je 2004. odlikovao posebnim priznanjem za njezin "izvanredan doprinos pružanju pomoći FBI-u".

Ona je i autorica knjige Terrorist Hunter: The extraordinary story of a woman who went undercover to infiltrate the radical islamistic groups operating in America (Harper Collins, 2003.) Uz nju se vežu i kontroverze jer su je dvije od tri islamističke grupe koje je imenovala u knjizi, tužile da ih je difamirala u emisiji 60 Minutes, a bilo je još tužbi koje su odbačene.

Kritičari Rite Katz tvrde da ona svojim radom teroristima omogućuje veći prostor vidljivosti te im daje na važnosti koju inače ne bi imali. Kritičari sumnjaju da jedna privatna agencija može biti uspješnija od američkih vladinih agencija koje se bore protiv terorizma, navodi Wikipedija.

Vrlo često se pojavljuje kao analitičarka u važnim medijima poput New York Timesu, Washington Postu, 60 Minutes...

Tim SITE Intelligence grupe čine i Katzini savjetnici Bruce Hoffman, profesor Sigurnosnih studija na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu, DC te Rohan Gunaratna, direktor International Centre for Political Violence and Terrrorism Research iz Singapura. 

>> 'Ubijen je zato što je Hrvatska članica koalicije protiv ISIL-a'

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
A1 Hrvatska
DONOSI A1
Od minus 7 do plus 13 u dva dana: uzroke vremenskih promjena u Zagrebu i na Sljemenu otkrijte u ekskluzivnom specijalu NET ZERO
 • goga56020:

  Stvarno se jko dobro infiltrirala kada joj cak i VL zna ime i prezime.hahhah...da puknes od smijeha. nemojte toliko potijenjivati teroriste. Zato se i desava sve to...dosta vise s tom zapadnjackom arogantnoscu...Ljudi koji s e zaista ozbiljno bore protiv terorizma ... prikaži još! imaju sakriven identited...

 • Avatar dmitarX
  dmitarX:

  Katz - rođena Iračanka?

 • Vinko U:

  Privatna tvrtka koja radi sa teroristima razmjenjuje i prodaje informacije , sama je su odgovorna za smaknuce tomislava samim Tom sto je sve znala nije pomogla i prodavala je te informacije. Zasto je reklamirat nju i njezinu tvrtku.?