Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
arapski mediji

'Ubijen je zato što je Hrvatska članica koalicije protiv ISIL-a'

12.08.2015.
u 21:27

Svi vodeći arapski mediji pitaju se dokad ćemo gledati takve prizore

Gotovo svi vodeći arapski mediji na svojim naslovnicama i u udarnim vijestima objavili su da je Hrvat Tomislav Salopek pogubljen, smatrajući to smaknuće okrutnim i pitajući se dokad će se gledati takvi prizori. Satelitska TV postaja katarske Al-Jazeere vijest o smrti Tomislava objavila je kao udarnu, bez ikakvih komentara osim detalja otmice i razloga pogibije.

Šutnja egipatskih medija

Neki drugi portali detaljno su opisivali ubojstvo prenoseći kako je Tomislav ubijen zbog toga jer je Hrvatska članica koalicije u borbi protiv ISIL-a. Pojedini egipatski mediji objavili su informaciju da uz fotografiju pogubljenog Tomislava stoji arapski tekst: "Hrvatska potvrđuje potporu Egiptu u naporima u borbi protiv ekstremizma i terorizma" te "Hrvatska potvrđuje kontinuiranu potporu Kurdistanu". Egipatski državni mediji kao što je satelitska TV postaja Nil ili najtiražnije dnevne novine Al-Ahram do zaključka ovog izdanja nisu objavili nijednu rečenicu o pogibiji hrvatskog državljanina, a analitičari procjenjuju da je to stoga što bi takva vijest mogla naštetiti već ionako klimavom egipatskom turizmu i odvratiti strane investitore koji su najavili svoj masovni dolazak nakon otvaranja Sueskog kanala 2.

Arapski mediji navode i to da je Hrvatska učinila sve kako bi spasila svog državljanina te je čak za pregovore angažirala Katar, jedinu zemlju na svijetu koja je postala utočište dužnosnika raznih ekstremističkih islamističkih skupina kao što su Muslimansko bratstvo, Hamas, talibani... Stoga je, navodno, katarski emir šeik Hamad bin Khalif Al-Thani došao u nenajavljen posjet Hrvatskoj. No, Egipat i Katar gotovo i nemaju političke odnose jer Katar i dalje financira i podržava Muslimansko bratstvo i optužuje Al-Sisija da je izvršio vojni udar i srušio legitimno izabranu vlast.

Do zastoja u pregovorima došlo je zbog toga jer su egipatska i katarska strana, koja je bila cijelo vrijeme u kontaktu s teroristima, morale razgovarati preko posrednika, a ne direktno.

Do sada je Katar uspio iz kandži islamista izvući Amerikanca Thea Curtisa. Uz posredovanje Katara ISIL je oslobodio i 12 časnih sestara koje su bile otete u Siriji i za koje je sirijska vlast pustila iz zatvora 150 muslimanskih žena te je plaćena otkupnina od 30 milijuna dolara.

Katar kao posrednik

Osim toga, Katar je već godinu dana posrednik u pregovorima između libanonske vlasti i terorističke skupine ISIL i Nusra fronte za oslobađanje 25 pripadnika libanonske vojske koji su zarobljeni na istoku Libanona u gradu Arsal prije godinu dana. Za njihovo oslobađanje islamisti traže puštanje iz zatvora desetak žena među kojima i Iračanku Sajaju al-Dulaimi, te još svotu od 100 milijuna dolara. Gotovo svi mediji u Egiptu bili su optimisti kada se pojavila informacija o sudjelovanju Katara u pregovorima o oslobađanju Tomislava Salopeka...

>> ISIL objavio da je pogubio Hrvata Tomislava Salopeka

>> Oštra osuda Zapada: SAD stoji rame uz rame uz Hrvatsku

Komentara 90

Avatar Idler 3
Idler 3
21:47 12.08.2015.

Tomislav je žrtva jer je zapadnjak, a meta je egipatska vlada....sve drugo su šuplja nagađanja i pametovanja. Pokoj mu duši, našel se je u krivo vrijeme na krivom mjestu, a sam je pokušal pošteno zaradit za život !!!

MT
mojski.tvoja
05:42 13.08.2015.

ja mislim da je Hrvatska politika vanjske nature pogresna ! evo zbog cega, 1. gradjane se ne informise o istini u EGIPTU,2 podrzavala se jedna zlo kampanja protiv jednog jedinog prtvog legitimnog od naroda izabranog predsjednika Mursija, podmetale mu sese neucinjena djela, a krivili ga sto pustanje brade ili nosenja marama za zene kao neoprostivi grijeh ! a kada se diktatura i svrgavanje predsjednika i protiv zelje tog Naroda u egiptu, i ljudi prosto ubijali po ulici,hrvatska je nepravedno podrzala taj cin, dragi Hrvati i Hrvatkinje, zamislite da se nama dogodio puc Veljka kadijevica a narod je protiv njega,zamislite da u tome neka druga drzava ima simpatije za taj puc ! pa mi bismo smatrali njih ne samo nepravedne nego i nase neprijatelje

PA
pacoje
06:02 13.08.2015.

narod egipta ima pravo na slobodu, isto to pravo imaju sve drzave bliskog istoka i palestina,nemojmo diktature podrzavati jer se to vraca ko bumerang

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije