Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivanka Toma
Autor
Ivanka Toma

Tko je politički 
mentor Sandre Švaljek: Ivo Josipović ili Milan Bandić?

Josipović Bandić Švaljek
Grgur Žučko/pixsell
04.04.2015. u 12:00

Ispada da Švaljek jedina u Zagrebu nije znala tko je Bandić. Tko je zapravo gradonačelnik, shvatila je tek kada se s njim našla na vlasti

Sandra Švaljek, donedavno druga violina Grada Zagreba koja je, ni kriva ni dužna, došla u priliku postati glavna zvijezda, počinje neodoljivo podsjećati na Ivu Josipovića. Kao što ni bivši predsjednik ne uspijeva shvatiti zašto je izgubio izbore, tako ni Sandra Švaljek ne može prihvatiti činjenicu da joj je Milan Bandić (pravi gradonačelnik koji je fizički spriječen obavljati tu dužnost) oduzeo punomoć za upravljanje Zagrebom.

Jednako kao što je Josipović nakon poraza pljunuo na SDP koji ga je kandidirao i financirao mu najveći dio kampanje za predsjedničke izbore, tako je i Švaljek prvom prilikom pljunula na Bandića bez kojega se nikada ne bi vinula toliko visoko u političkom i javnom životu. Baš kao i Josipović, Švaljek govori da se vraća svojoj struci, ali istodobno kuje i u off the record formi u javnost plasira planove o budućem političkom angažmanu. Oboje poručuju da im ne trebaju ni SDP ni HDZ jer su bolji od njih, ali istovremeno koketiraju sa svima. Švaljek živi u vlastitoj obmani da je u svega nekoliko mjeseci, koliko je vladala Zagrebom i pobrala simpatije sugrađana, stekla politički kapital s kojim se na izborima nitko neće moći mjeriti. Isto tako Josipović vjeruje da bi i danas za njega glasalo milijun birača, i to samo zato što je on Ivo Josipović.

Švaljek ne propušta ogaditi Bandića

Ne želi prihvatiti da je veliki dio glasova koje je dobio na predsjedničkim izborima otišao njemu samo zato što je bio kandidat SDP-a ili koje druge stranke koja ga je podržala, ili zato što za predsjednicu nisu željeli Kolindu Grabar-Kitarović. Uvjeren da su ti glasovi njegovo vlasništvo koje može pohraniti, Josipović poručuje kako ni ljevica ni desnica ne valjaju te da će on stvoriti i predvoditi pravu političku frontu. I Švaljek je uvjerena da joj nitko ne treba pa s naslovnice posljednjeg broja Globusa poručuje da može sama osvojiti Zagreb i mijenjati ga nabolje. O tome tko će joj financirati kampanju i lijepiti plakate ne govori (ili ne razmišlja), kao što ni Josipović ne govori koga to okuplja i s kim će izaći na parlamentarne izbore.

Josipović se distancirao od cijelog SDP-a preko kojega je uopće i ušao u politiku, ali se nije dirao u predsjednika stranke Zorana Milanovića bez obzira što je javna tajna da ga već dugo ne voli. Švaljek, međutim, ne propušta ogaditi Bandića. Čim je protiv njega pokrenut kazneni postupak, a ona dobila priliku voditi Grad, Švaljek je pobjegla od Bandića kao da je odjednom postao šugav. No tek sada, kada joj je teatralno, u svom stilu, dirigirajući iz zatvora pred kamerama povukao punomoć i predao je Vesni Kusin, Švaljek se razbjesnila na Bandića. Naravno, ne pokazuje to izravno u intervjuima, već uvijeno, u rukavicama i preko posrednika koji njene jade i muke zajedno sa sitnim opanjkavanjima Bandića povjeravaju medijima.

Ispada da ona jedina nije znala tko je Bandić

Sada saznajemo da je Bandić sam imenovao čelne ljude Zagrebačkog holdinga, a Švaljek ga je naivno i nadobudno pitala za njihove životopise i programe. Bandić joj je tada pokazao gdje joj je mjesto rekavši da je on dobio izbore i da on odlučuje. Preko njenih prijatelja doznajemo da je Bandić bio grub i agresivan šef koji je znao vikati, ali je jedino Sandri Švaljek pridržavao stolicu i ispričao joj se ako bi ga čula da na nekog urla i psuje. Švaljek o sebi stvara sliku poštene i predane žene, dame i vrhunske ekonomistice koja je zbog naivnosti i dobrote postala Bandićevom žrtvom.

Sve je to u redu. Ali Sandri Švaljek fali veliki komad filma. Ispada da ona jedina u Zagrebu nije znala tko je Bandić. Svi osim nje su čuli za aferu Krašograd, za čudne izmjene GUP-a, zamjene zemljišta u kojima bi Grad loše prolazio... Tko je zapravo Bandić, shvatila je tek kada se s njim našla na vlasti. Ali ni tad se nije okrenula i vratila na Ekonomski institut. Pustila je da joj pridržava stolicu sve dok nije završio u Remetincu. Tada je došlo njenih pet minuta. Okusila je moć i slavu pa nastavila živjeti u uvjerenju da bez nje Grad Zagreb nikada neće biti ono što zaslužuje i što bi trebao.

>>Anarhija 
u Zagrebu: Mogući scenariji nakon ostavke Švaljek i dolaska novog vodstva

>>Sandru Švaljek u svojim redovima želi i HNS

Komentara 12

19
1995josip
12:37 04.04.2015.

Teško je umjesto opanaka nositi cipele , znaju žuljati cipele .

KL
Klarahrv
17:12 04.04.2015.

Gospodja Toma smislja razloge samo kako bi mogla spomenuti Josipovica. Gospodjo Toma Josipovic je proslost i to jako losa.

Avatar comparator
comparator
13:11 04.04.2015.

Neusporedivo jer je tipični Jovo čisti srboslaven a gospođa je bila tek alat Milana Radiše kojom je trebao prikriti svoje "delanje".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije