Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tko je od trojice zadao Tomislavu Pergaru smrtonosni udarac?

Drugostupanjski sud: Kazne izrečene svoj trojici su identične, bez jasnog obrazloženja. Svaki počinitelj individualno odgovara za svoje postupke
19. lipnja 2019. u 08:44 7 komentara 2989 prikaza
Tomislav Pergar
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Županijski sud u Slavonskom Brodu vratio je na početak suđenje trojici muškaraca koji su 2017. osuđeni na tri godine i osam mjeseci zatvora (svaki) zbog nanošenja teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom 22-godišnjem Tomislavu Pergaru i pokušaja nanošenja teške tjelesne ozljede njegovu prijatelju Robertu Veselku 27. siječnja 2011. godine ispred narodnjačkog kluba Guru u Čakovcu. Suđenje tako kreće ispočetka, a prvostupanjska je presuda poništena po službenoj dužnosti.

Hitna pomoć Nove okolnosti Djevojka kojoj je prijatelj dao drogu bila je teško bolesna. Policija istražuje sve mogućnosti

Povreda kaznenog postupka

– Osam i pol godina nema pravomoćne presude, a izgleda da je neće biti ni za deset! Pa što se to događa? Nikako da nađemo mir – kaže Tomislavova majka Spomenka (53). Razočarana je, veli, u pravosuđe i nije joj jasno zašto se tako dugo vuče postupak. Prvooptuženi Matija Marčec (34), drugooptuženi Bruno Hančić (30) i trećeoptuženi Deni Pikl (30) nepravomoćno su proglašeni na Općinskom sudu u Čakovcu 2017. godine krivima.

No drugostupanjski sud u Slavonskom Brodu utvrdio je da je Općinski sud počinio bitnu povredu odredaba kaznenog postupka. Prvostupanjska presuda se, kako piše u rješenju koje smo dobili na uvid, ne može ispitati jer je izreka presude Općinskog suda nerazumljiva i proturječna razlozima. Uz lakše ozljede, Tomislav je zadobio i teške, poput krvnog podljeva stražnje strane oba bubrega, jetre, silaznog dijela debelog crijeva te razdora mezenterijalne arterije i hvatišta crijeva.

policijska traka ČAKOVEC Automobilom se namjerno zaletio u tri osobe

U presudi Općinskog suda prihvaća se nalaz i mišljenje prof. dr. Josipa Škavića koji je izričito naveo da je jedino ozljeda hvatišta crijeva i krvne žile sama za sebe osobito teška, no Općinski sud prihvatio je nalaz drugog vještaka a da nije naveo zašto ne prihvaća mišljenje prof. dr. Škavića koji je jasno razlučio da je samo jedna ozljeda smrtonosna, upozorio je Županijski sud. Iako je velika vjerojatnost da je smrtonosnu ozljedu mogla zadati samo jedna osoba, proglašena su krivima sva trojica za isto kazneno djelo, a čak su im izrečene i identične kazne bez jasnog obrazloženja, navodi drugostupanjski sud i upozorava da svaki od počinitelja individualno odgovara za svoje postupke.

Osim toga, Općinski sud nije dovoljno objasnio zašto smatra da su optuženici pokušali nanijeti teške ozljede Pergarovu prijatelju Veselku koji je te večeri bio s njim u klubu. Za ozljeđivanje Veselka svakome je određeno po sedam mjeseci zatvora, ali bez analize i suprotno mišljenju svih vještaka da je Veselko zadobio udarce slabog do srednjeg intenziteta kojima se ne može nanijeti teška ozljeda.

Tomislav Pergar | Autor : Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell

Bio je miran mladić

Općinski sud ponovno će saslušati vještaka, a nakon što sa sigurnošću utvrdi je li samo jedna ozljeda bila smrtonosna, saslušat će opet i sve svjedoke jer nisu bili posebno pitani o tom važnom detalju. Sud u Čakovcu morat će pojedinačno utvrditi ulogu svakog od tri optuženika i detaljno je obrazložiti.

U narodnjačkom klubu tog 27. siječnja oko 1 sat došlo je do tučnjave. Tomislav se tijekom plesa navodno spotaknuo o stol za kojim je sjedio trojac i razbio jednu čašu. Izvukli su ga van i istukli. Marčec je radio kao zaštitar, Pikl kao DJ, a Hančić je konobario. Tomislav je pao u komu i u čakovečkoj bolnici preminuo istog dana u 8.45 sati. Mirni mladić koji je radio u Hidroelektri izgubio je borbu za život, a ona za pravomoćnu presudu još traje.

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
 • Brkonix:

  Manje od 4 god za ubojstvo? Samo u rvackoj....

 • Avatar rijetko kulturan
  rijetko kulturan:

  Točan odgovor je koga briga, sve iza rešetaka, bez diskriminacije.

 • Nikola Turajlić-jaružalo:

  Neovisna država funkcionira bez greške kao pravna država. Provode se temeljiti kazneni postupci koji traju desetljećima, jer ne daj naš Hrvatski Bože da se nekoga nevinog osudi, a krivog oslobodi. Ovome se ne treba čuditi jer su u pravosudju ZNA ... prikaži još! SE naši vjerodomoljubni eksperti,. koji pravdu imaju zakodiranu u svojim genima. Ako zbog ničega drugog za neovisnu državu se isplatilo ginuti zbog hrvatske pravde u hrvatskim rukama. Tko nije zadovoljan sa neovisnom državom i bezbrojnim benefitima koje ova pruža slavodobitnicima ima mogućnost autobusijade u jednom smjeru, zar ne?