Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Željko Horvatović

Tko je novi predsjednik Visokog kaznenog suda: Sudio je Glavašu, Guciću, Rončeviću...

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
31.03.2021.
u 20:38

Turudić je imao više bodova od Horvatovića koji je imao pak najbolje ocijenjeni program

Željko Horvatović, pomalo neočekivano, novi je predsjednik Visokog kaznenog suda (VKS). Odlučio je danas DSV nakon što je obavio razgovore s kandidatima za predsjednike tog, ali i još dva suda. Predsjednik zagrebačkog Županijskog suda nije izabran, jer će se natječaj ponoviti, dok je za predsjednicu Općinskog građanskog suda u Zagrebu izabrana Petra Kušević Fraculj.

Vodit će ga četiri godine

Izbor suca Horvatovića, moglo bi se reći, iznenađenje je i to veliko jer je Ivan Turudić, bivši predsjednik zagrebačkog Županijskog suda, i dosadašnji v.d. VKS-a, slovio kao najizgledniji kandidat za to mjesto. No pravosudni kuloari ovaj put nisu bili u pravu. Sudac Horvatović na čelno mjesto najnovijeg suda u državi, koji je s radom počeo 1. siječnja, izabran je iako je ukupno imao manje bodova od suca Turudića. Turudić imao je 187,64 boda, a  sudac Horvatović imao je 182,18 bodova, dok je sutkinja Lana Peto Kujundžić imala 178,54  boda.

Ona je prije početka svog razgovora tražila da se četiri člana DSV-a izuzmu iz odlučivanja jer su, kako je navela, bliski sa sucem Turudićem, koji je bio jedan od kandidata, no njezin zahtjev za izuzećem nije prošao. Inače, nije rijetko da DSV, kada odlučuje o kandidatima za predsjednike sudova ne izabere onog koji ima najviše bodova, a bodove donosi ocjena prethodnog sudačkog rada, plan i program kandidata te razgovor.

Sudac Horvatović imao je najbolje ocijenjeni plan predloženog rada VKS-a, a je li to presudilo, za sada nije poznato jer DSV je objavio samo odluku, a ne i njezino obrazloženje. VKS će voditi sljedeće četiri godine, a prije dolaska na taj sud, kao i njegovi protukandidati, bio je dugogodišnji sudac zagrebačkog Županijskog suda. Zadnjih je godina radio kao sudac drugog stupnja, dakle žalbeni sudac, a zadnji veliki predmet koji je sudio bio je predmet Branimira Glavaša za ratni zločin u kojem ga je i osudio, a tu je odluku poslije potvrdio Vrhovni, no ukinuo Ustavni sud.

To suđenje nije bilo nimalo jednostavno, pratile su ga brojne opstrukcije, a sudac Horvatović tijekom tog sudskog postupka nije htio komentirati, čak ni kada ga je Glavaš nakon bijega u BiH nazvao te mu kazao da će se kad-tad ponovo sresti. U obrazloženju te presude, sudac Horvatović naveo je da nije bila riječ o politički montiranom procesu, što je i onda i danas bio javni narativ Glavaša, kojem se zbog tih optužbi ponovo sudi.

U obrazloženju presude tada je napisao da su Vladimir Šeks i Zlatko Kramarić u svojim iskazima kao svjedoci na tom suđenju bili subjektivni i jednostrani, odnosno da baš i nisu govorili istinu, a te navode iz obrazloženja presude Šeks je poslije pokušao javno demantirati.

Sudio i tajkunu Guciću

Za vrijeme Domovinskog rata sudac Horvatović bio je vojni sudac, a svoju sudačku karijeru počeo je sredinom 80-ih godina kao sudac Općinskog suda u Zagrebu. Kada je ukinut Vojni sud, izabran je za suca zagrebačkog Županijskog suda. U vrijeme kada je sudio Glavašu, bio je predsjednik Kaznenog odjela zagrebačkog Županijskog suda, a osim Glavašu, sudio je i tajkunu Josipu Guciću, zbog optužbi da je podmićivao sudske vještake, krivnje je oslobodio Berislava Rončevića, bivšeg ministra obrane u aferi Kamioni.

Bio je i član sudskog vijeća koje je potvrdilo mađarsku presudu Radimiru Čačiću, zbog prometne nesreće sa smrtnom posljedicom.

Komentara 8

IC
ICCO
22:46 31.03.2021.

Bravo Željko! Sve čestitke

DO
DonQuijote
21:33 31.03.2021.

Jos jedan pijuncic koji sudi kako mu se kaze. Upravo zbog takvih nam je pravosuđe trulo i jadno a zbog takvog sudstva i sve ostalo

RO
roland
21:31 31.03.2021.

Nebitno je tko je predsjednik suda! Ako nekoga treba osuditi - osudit će ga! Vidošević će biti oslobođen. Potpuno se povukao u ilegalu. Da Sanader nije putovao na SP u Rusiju, izdavao knjige i naslikavao se, još bi bio na slobodi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije