Naslovnica Vijesti Svijet

Tko je ISIL-ova 'Bijela udovica'? Odrasla na punku i drogama, udala se za terorista pa umrla uz sina

"Bijela udovica", kako su nazvali britanski mediji, je odrasla u katoličkoj obitelji u gradu Kentu. Prije života teroristkinje ona je bila član punk-rock benda i konzument droga te vodila sasvim normalan život britanske mladeži.
12. listopada 2017. u 19:31 17 komentara 9652 prikaza
Sally-Ann Jones
Foto: Reuters/PIXSELL, Twitter
Pogledajte galeriju 1/5

Ubojstvo Britanke Sally-Anne Jones, ako se stvarno dogodila, bit će bitan pomak u borbi protiv terorističke organizacije Islamske države, tvrdi tako britanski list Independent u tekstu o prošlosti jedne od najpoznatijih otočkih teroristkinja. 

'Bijela udovica' Samantha Lewthwaite Najtraženija teroristkinja ISIL-ova 'Bijela udovica' ubijena u zračnom napadu?

Naglašavaju da ta smrt nije bitna zbog vojnih razloga jer ona nije bila važna borkinja ili zapovjednik, nego je imala bitnu ulogu u propagiranju islamističkog Jihada ili "Svetog rata" u državama Zapada.  "Bijela udovica", kako su nazvali britanski mediji, je odrasla u katoličkoj obitelji u gradu Kentu. Prije života teroristkinje ona je bila član punk-rock benda i konzument droga te vodila sasvim normalan život britanske mladeži. 

ISIL je koristio za regrutiranje mladeži sa Zapada

No, potom se udala za terorista i na sebe privukla pozornost medija. Njezin suprug, Junaid Hussein iz Birminghama, također je ubijen u napadu bespilotne letjelice prije dvije godine. Publicitet koji je Jones dobila u britanskim medijima ISIL je koristio za svoju propagandu i regrutiranje mladeži iz država Zapada, posebno žena i djevojčica. Njihova putovanja u Siriju, koja su se često događala bez znanja obitelji, samo su donosile dodatni publicitet i vidljivost ISIL-a. 

Sirija Oslobađanje Al-Mayadina Napad na prijestolnicu 'kalifata': Tu su gotovo svi borci iz BiH i ostalih zemalja bivše Jugoslavije

Umm Hussein al-Britaniyah ili Sakinah Hussein, su dva imena po kojima je Jones bila poznata u sirijskom životu, a često se fotografirala s automatskom puškom ili pištoljem. U izvještajima je prikazivana kako vodi ženske jedinice u bitku, iako nema dokaza da se to zaista i događalo.  Najjača propaganda se događala kada je ISIL-u išlo dobro na terenu, ušli su iz Sirije u Irak i širili svoj "kalifat". Volonteri "Bijele udovice" sa zapada su tada bili vrlo zaposleni na internetu potičući mlade muslimane sa se uključe u "sveti rat s pet zvjezdica". 

Sinovi ubijali zarobljenike

Neki od njih su zasnovali obitelji u Siriji i Iraku te dobili djecu. Mlade žene koje su regrutirane uz pomoć Sally-Anne Jones često su imale više brakova jer su se udavale za druge borce kada bi im muževi bili ubijeni. Neke su natjerane da dijele svoje domove sa seksualnim robinjama, a nekima su sinovi regrutirani u "dječje jedinice" ISIL-a. 

Islamska država Najveća moguća kazna 'Mama Džihad' osuđena na 10 godina zatvora! Za sina u Siriji tražila je suprugu...

Ta djeca su fotografirana kako ubijaju ISIL-ove zarobljenike, a u takvoj mučnoj sceni je snimljen i sin "Bijele udovice" Jojo. Ona je tvrdila kako ta fotografija nije autentična. Supruga jednog od borca nakon bijega u Tursku kazala je da je Jones strahovala što će se dogoditi njezinom sinu ako ga uhvate neprijateljske snage.  - Imala je osjećaj da će ISIL izgubiti - kazala je žena.

Pretpostavlja se i da je njezin sin poginuo u napadu američke bespilotne letjelice koja je gađala njegovu majku izvan grada Rake. Navodno je razlog zbog kojeg Amerikanci i Britanci vijest o smrti "Bijele udovice" drže u tajnosti je zato što su se bojali reakcije jer je u napadu ubijen i dječak.  Njezin suprug Junaid Hussein je bio vrlo cijenjen u vrhu ISIL-a zbog svojih informatičkih vještina. Kratak i brutalan život para u Siriji je dobar pokazatelj moći društvenih mreža i propagande u modernom društvu. 

PRVI POSJET U Siriji su neprijatelji, ali ove dvije sile upravo su učvrstile odnos Zločin u Marseilleu Koljač je imao osam identiteta francuska policija Francuska Pronađena eksplozivna naprava u Parizu: 'Izloženi smo više no ikad'
A1
PROMO
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar NeNormalan
  NeNormalan:

  član punk-rock benda i konzument droga - sasvim normalan život britanske mladeži

 • zimerman:

  Jedino kur.. I narkomanka moze preci na islam.

 • pan-am:

  Krava se otelila u Pitomači !!!