Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak šampiona

Tko je bio Zlatan Plenković? Vinski vitez je OPG osnovao 1986. godine

Zlatan Plenković
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/6
19.03.2016.
u 11:42

Jedan od najpoznatijih i najuglednijih hrvatskih vinara Zlatan Plenković (68) umro je u četvrtak navečer na trajektu koji je isplovio iz Splita prema Starom Gradu na Hvaru.

Jedan od najpoznatijih i najuglednijih hrvatskih vinara Zlatan Plenković (68) umro je u četvrtak navečer na trajektu koji je isplovio iz Splita prema Starom Gradu na Hvaru.

Plenković je imao povišenu tjelesnu temperaturu i na trajektu mu je pozlilo.

Brod se vratio u luku

Liječnik koji se nalazio na trajektu nije mu uspio spasiti život reanimacijom. Trajekt je u trenutku kad je Plenkoviću pozlilo bio na polovici puta prema Starom Gradu te se vratio u splitsku gradsku luku.

Plenković je za svoja vina dobio više od 100 nagrada, medalja i šampionskih hrvatskih i međunarodnih titula. Nagrade su tako pobrane na raznim domaćim i stranim natjecanjima i sajmovima – Vinovita Zagreb, GAST Split, VINO Ljubljana, Zürich, Bordeaux, Decanter, Sabatine, Nürnberg, Pariz... Otkako se dodjeljuje titula najboljeg vinara Hrvatske, bio je svake godine među najboljima. Titulu hrvatskog vinskog viteza dobio je 2008. pa je po statutu ušao u red velikana vinarstva i više nije mogao konkurirati za vinara godine. Najpoznatija Plenkovićeva vina su Zlatan otok i Pošip i po njima je bio poznat i izvan Hrvatske. Posljednju nagradu dobio je u Francuskoj u kojoj je na natjecanju vina čuvanih u hrastovim bačvama njegovo vino uvršteno među deset najboljih u svijetu. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Plenković u Svetoj Nedjelji na Hvaru osnovao je početkom 1986.

Obiteljska tvrtka

Zaštitu za vrhunsko vino dobio je 1989., kad i počinje prodavati vina. Obiteljsku tvrtku Vitis osnovao je 1991., a dvije godine poslije mijenja ime u Zlatan otok pod kojim posluje i danas. Plenkovićevi vinogradi s pogledom na more na vinorodnim su položajima južnih padina Hvara i u makarskom vinogorju ispod Biokova, a vinograd u šibenskom vinogorju u vlasništvu je druge tvrtke obitelji Plenković – Vinoline.     

>>Preminuo poznati vinar Zlatan Plenković

Komentara 2

RI
rijecanin84
11:52 19.03.2016.

pokoj mu dusi. Nek mu je laka hrvatska zemlja od koje je toliko uspio stvoriti...

IB
ibiza
13:17 19.03.2016.

eto vidis sta je zivoti kako moze sve brzo zavrsit a mi uvijek u nekoj zurbi i trki, pocivaj u miru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije