Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAGA 'SMEĆE'

Tko će odvesti varaždinske bale ako nagodba krene po zlu?

'06.05.2013., Mokrice - Tvrtka Eko-flor plus u Mokricama najveca je privatna tvrtka za sakupljanje komunalnog, metalnog i ostalog neopasnog otpada.  Photo: Matija Topolovec/PIXSELL'
'Matija Topolovec/PIXSELL'
08.05.2013.
u 15:03

Eko-flor podnio zahtjev za predstelajnu, u Gradu kažu da postupak nema izravne veze s postupkom davanja koncesije

Eko-flor plus d.o.o. iz Oroslavja u Zagorju, možda i najveći privatni sakupljač i prevoznik komunalnog otpada u državi, Fini je podnio zahtjev za pokretanjem postupka predstečajne nagodbe. Na dan podnošenja zahtjeva, 30. travnja, njihove obveze iznosile su čak 106 milijuna kuna.

I 48 tisuća kućanstava

Situacija u kojoj se našao Eko-flor posebno zanima Varaždince, jer je ta tvrtka u zajednici ponuditelja s CE-ZA-R-om i Komunalcem Davor, pod \"kapom kralja reciklaže Petra Pripuza\", na natječaju nedavno dobila posao zbrinjavanja brda baliranog smeća u varaždinskom Brezju. Varaždinci se s pravom pitaju hoće li tako još jednom propasti ovaj posao, a raspadajuće bale i dalje smrdjeti cijelom Brezju i Kučanima? Ujedno, situacija zanima i sedamdesetak hrvatskih gradova i općina čije friško, ali i drugo smeće odvoze.

- To ni na koji način neće utjecati na realizaciju dodijeljene koncesije, niti s pravne strane, niti da se de facto posao obavi. Zajednica ponuditelja će posao preuzimanja baliranog komunalnog otpada obaviti u cijelosti - odgovorila nam je Tajana Tomašević, iz ureda uprave Pripuzovog C.I.O.S.-a (mješovito hrvatsko-njemačke grupe), u čijem je većinskom vlasništvu od ove godine tvrtka Eko-flor.

Eko-flor je već imao gubitke kad ga je preuzeo C.I.O.S., koji upravlja s desetak povezanih društava u regiji među kojim je i CE-ZA-R Centar za reciklažu. Do 2013. bio je u vlasništvu Ilije Špikića i austrijskog Saubermachera i u 2011. godini već je imao 28 milijuna kuna gubitaka. Zapošljavao je 300-tinjak ljudi, a danas 244. Direktor Eko-flora sad je Ivan, sin Petra Pripuza. Većinski vlasnik Eko-flora u biti je sisački Depos (72 posto), no on je u 100-postotnom vlasništvu C.I.O.S.-a.

Tajana Tomašević tvrdi da je Eko-flor kao prevoznik u taj posao (koji je kaže mogao obaviti i sam CE-ZA-R) uključen samo da bi zadovoljili natječajnu dokumentaciju. - Natječaj je definirao da su preporučeni postupci odlaganja i spaljivanja otpada, čime je eliminirana mogućnost prethodne obrade otpada u 400 metara udaljenom pogonu za MBO recikliranjem - kaže T. Tomašević. No, u nezgodno vrijeme sjeda ova predstečajna. Iz C.I.O.S.-a svejedno tvrde da zajednica ponuditelja solidarno jamči za posao. Pregledat će balirani otpad i onda odlučiti je li potreban neki međukorak prije odlaganja na deponiju Baćanska u Davoru. Zanima ih mogu li bale izdržati transport bez pucanja. I dalje računaju da će to učiniti Eko-flor, a za predstečajnu tvrde da su je, kao novi vlasnici, pokrenuli da restrukturiraju tvrtku.

Dokaz sposobnosti

U opisu pregovora Fini tvrde kako je najveći vjerovnik, Erste & Steiermaerkische bank, spreman odustati od odvojenog namirenja i podržat će njihov plan restrukturiranja.

Iz grada Varaždina odgovorili su nam pak da je zajednica ponuditelja dostavila potrebne dokaze sposobnosti, a postupak predstečajne nema izravne veze s postupkom davanja koncesije niti utječe na izvršenje ugovora.

a Depos iz Siska, koji je u stopostotnom vlasništvu C.I.O.S.-a i većinski vlasnik Eko-Flora, manja je tvrtka s dvadesetak zaposlenih i prihodom od 5 milijuna kuna (2011.) u kojoj je prokurist od 2006. Petar Pripuz. Tvrtku je 2006. osnovao njegov sin Ivan, a od 3. ožujka ove godine direktorica je Jasmina Prokop Tomić, iz T7 Grupe Davora Patafte.

Inače, Petar Pripuz, tj. C.I.O.S. grupa, u završnoj je fazi preuzimanja većinskog paketa T7 Visa, unutar kojeg je MBO tvornica u varaždinskom Brezju.

- Podjela društva T7 Vis je u tijeku, što je jedan od preduvjeta za finalizaciju transakcije preuzimanja, čiji se formalni završetak očekuje u kratkom roku. Planovi za pokretanje MBO tvornice su jasni, da što prije bude u punoj funkciji, da se čim prije zaposli lokalno stanovništvo i da se pokrene proces obrade komunalnog otpada, hrvatskog svakako, a u budućnosti možda i europskog - kaže Tajana Tomašević iz ureda uprave C.I.O.S.-a.

U voznom parku imaju više od stotinu radnih strojeva i specijalnih vozila za prijevoz otpada. Osim bala, otpad odvoze iz više od 70 gradova i općina u Hrvatskoj, tj. od oko 48 tisuća kućanstava

U2011. godini već su imali 28 milijuna kuna gubitaka. Zapošljavali su 300-tinjak ljudi, a danas 244. Direktor Eko-flora sin je P. Pripuza. Kažu da tvrtku predstečajnom žele restrukturirati i osoviti na noge

U opisu pregovora s vjerovnicima Fini tvrde kako je najveći vjerovnik, Erste & Steiermaerkische bank, spreman odustati od odvojenog namirenja i podržat će njihov plan restrukturiranja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije