Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tko bi branio Hrvatsku: Danci bi odmah pomogli, SAD ne zna

Istraživanje - Kako bi građani članica Sjevernoatlantskog saveza i njegovih partnera reagirali u scenariju da neku od država napadne Rusija
06. travnja 2019. u 10:52 177 komentara 24167 prikaza
NATO
Foto: Maurizio Gambarini/DPA/Pixsell

U ugovoru o osnivanju Sjevernoatlantskog saveza (NATO-a) znameniti je članak 5. koji govori o kolektivnoj obrani te da se napad na jednu članicu smatra napadom na cijeli savez. No bi li države priskočile u pomoć jednakom voljom baš svakoj članici kada bi ih napala Rusija? Glas javnosti kaže da ne, primjerice, Hrvatsku bi najviše oružano branili Danci, dok najveći postotak Amerikanaca – ne zna.

Vladimir Putin 70. obljetnica saveza NATO i Rusija: Od Partnerstva za mir do partnera za rat

Savezničke države

Međunarodna agencija za istraživanje javnog mnijenja YouGov anketirala je po oko tisuću ispitanika iz članica NATO-a – Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Danske, Norveške i SAD-a, ali i iz njihovih partnera Finske i Švedske te Ukrajine i Turske. Ispitanici su trebali odgovoriti bi li podržali da se njihova država vojno uključi u obranu države koju napadne Rusija. Hrvatsku, koja se NATO-u pridružila prije deset godina, najviše bi branili Danci. Od 1008 ispitanika, njih 48 posto podržalo bi vojnu intervenciju, samo 17 posto njih ne bi, dok 34 posto ne zna. Na vrhu hrvatskih “saveznika” su Velika Britanija, u kojoj bi 43 posto anketiranih skočilo u pomoć Hrvatskoj, isto kao i u Norveškoj.

Video - Svečanost u povodu 10. godišnjice pristupanja RH u NATO

 

U Britaniji se 21 posto protivi pomoći Hrvatskoj, dok je u Norveškoj ta brojka 24 posto. Hrvatska može mirno spavati – u svim NATO-članicama potpora mogućoj vojnoj pomoći u Hrvatskoj premašuje protivljenje. Najviše rezerviranih, odnosno onih koji ne znaju kako bi odgovorili na to pitanje, nalazi se u Sjedinjenim Državama – čak 44 posto. Kad je riječ o nečlanicama iz ovog ispitivanja, koje ne obvezuje članak o zajedničkoj obrani, na njih Hrvatska teško može računati – samo 12 posto Finaca i 25 posto Šveđana pomoglo bi Hrvatskoj.

HS Produkt Deset godina u NATO-u Vojna nam je industrija narasla na 200 milijuna eura

Kad je riječ o odnosima drugih država, neka vrsta konsenzusa postignuta je oko Njemačke te oko Turske. Njemačka je u svim državama dobila najviši postotak “branitelja”. S druge je strane Turska – u svim državama, osim SAD-a, veći je postotak onih koji je ne bi branili. U svim ispitanim državama potpora NATO-u je pala, a iz odgovora ispitanika mogu se iščitati i trenutačni odnosi. Nakon sedam desetljeća pod američkim kišobranom, Njemačka tu državu ne bi branila. Rumunjska i Turska, članice NATO-a, te Ukrajina ne mogu računati na Njemačku, ali ni na Francusku. Sjedinjene Američke Države branile bi apsolutno sve države, isto kao i Velika Britanija, koja je ipak malo skeptičnija oko Turske.

Zagreb: Ispraćaj 10. HRVCON-a u misiju Resolute Support u Afganistanu Deseta godišnjica članstva Amerikanci čestitali Hrvatskoj: 'Vaša predanost NATO-u proširila je mir u regiji'

Pada potpora

Istraživanje je pokazalo i da su u globalu Europljani entuzijastičniji oko NATO-a od Amerikanaca unatoč tomu što potpora Savezu koji slavi 70 godina od osnivanja bilježi pad na Starom kontinentu. Dok su prije dvije godine gotovo tri četvrtine Britanaca podržavale članstvo, sada je podrška na samo 59 posto. U Njemačkoj je potpora pala sa 68 na 54 posto, a u Francuskoj s 54 na 39 posto. Pad se bilježi i u nordijskim zemljama – prije dvije godine 80 posto Danaca pozitivnim je ocijenilo članstvo u NATO-u, dok ih sada to misli deset posto manje. Sličan pad bilježi i Norveška – potpora je pala sa 77 na 66 posto.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Avatar navijač
  navijač:

  Kod nas je pravo pitanje koliko bi HR. državljana branilo Hrvatsku? Ako ćemo suditi po saborskim zastupnicima, prošli bi gore nego sa Fincima.

 • Avatar Jaglun
  Jaglun:

  Koja glupa anketa,ma tko pita građane ,kad dođe do rata.

 • koraknaprijed:

  Ne dao Bog da nam treba njihova pomoć,kao prvo 50% američkih građana ne zna gdje je Evropa,95% nikad nije ni čuo za Hrvatsku,ako dođe do nečega njih će se pitati isto kao i mene,biti će onako kako kaže Tramp tog vremana i amen.