Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
udbaška ubojstva

Tjeralica za Sindičićem, čiji je iskaz ključan za Perkovićevu sudbinu

Vinko Sindičić
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Autori: Ivanka Toma, Tamara Opačak-Klobučar
29.12.2013.
u 08:45

Policija je Udbina egzekutora prijavila za lažno svjedočenje protiv J. Perkovića i Z. Mustača, no Sindičić je u bijegu.

Za Vinkom Sindičićem, agentom jugoslavenske Udbe, koji je odležao 15 godina zatvora zbog pokušaja ubojstva hrvatskog emigranta Nikole Štedula u Škotskoj, raspisana je međunarodna tjeralica. Policija ga je tražila po nalogu Općinskog suda u Rijeci, ali ga nije našla ni na jednoj poznatoj adresi u Hrvatskoj. Sindičića se traži zbog više slučajeva, a najvažniji je zbog iskaza na njemačkom sudu gdje je Josipa Perkovića označio kao odgovornog za organizaciju likvidacije Stjepana Đurekovića. Taj optužujući iskaz 2012. godine, četiri godine otkad je za Đurekovićevo ubojstvo osuđen Krunoslav Prates, povukao je kao da ga nikad nije dao. Ali zato ga sad sustiže postupak za lažno svjedočenje.

Navodno je u Italiji

Riječki sud već je bio odredio protiv Sindičića pritvor i izdao tjeralicu zbog neodazivanja na rasprave u slučaju u kojem je optužen zbog kaznenog djela narušavanja nepovredivosti doma. Riječ je o sporu o vlasništvu nad stanom u kući u riječkoj četvrti Marčeljeva draga za koji Sindičić tvrdi da je njegov. Suđenje, na koje se ne odaziva, ponovljeno je, i to nakon što je Županijski sud prihvatio Sindičićevu žalbu. Na prvom suđenju u tom slučaju bio je osuđen na osam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, a njegova obrana i dalje ustraje na tvrdnjama o apsolutnoj zastari.

Sindičić je u inozemstvu, navodno u Italiji na liječenju, jer je teško bolestan, no za tu informaciju nema potvrde. Sindičića traži i riječko Općinsko državno odvjetništvo, čiji bi ga tužitelji trebali ispitati jer je protiv njega policija podnijela prijavu zbog kaznenog djela davanja lažnog iskaza. Neslužbeno nam je potvrđeno da je riječ o spomenutom iskazu vezanom za slučaj Perković, koji je naknadno povukao. Poznato je da su protiv Sindičića svojedobno kaznenu prijavu zbog davanja lažnog iskaza putem odvjetnika Ante Nobila podnijeli i sami Josip Perković i Zdravko Mustać.

Presudan i za osudu Pratesa

U iskazu koji je dao njemačkim tijelima kaznenog progona Sindičić je tvrdio da je bio suradnik tajnih službi i da ima saznanja kako je ubojstvo Stjepana Đurekovića organizirao Josip Perković, i to po nalogu Zdravka Mustača. Osim što je takvim svjedočenjem de facto inicirao otvaranje kaznenog postupka protiv Perkovića i Mustača, Sindičić je svojim svjedočenjem bio i ključan za ponavljanje postupka Krunoslavu Pratesu, u čijoj je garaži 1983. godine Đureković bio ubijen. Isprva je Prates u nedostatku dokaza pušten, no onda je u ponovljenom postupku, a nakon Sindičićeva svjedočenja, osuđen na doživotni zatvor. Njegov krimen je što je ključeve garaže dao ubojicama i dojavio im kada će se Đureković nalaziti u njoj.

Odvjetniku Nobilu je iznimno važno vođenje kaznenog postupka protiv Sindičića za davanje lažnog iskaza. Kada bi ishodio da se Sindičića osudi za laž na račun Perkovića i Mustača, odvjetnik Nobilo bi imao u rukama snažan adut kojim bi branio Perkovića pred njemačkim pravosuđem. U slučaju da se ukine zastara i Perkoviću sudi u Hrvatskoj, taj bi adut dodatno dobio na vrijednosti.

Komentara 51

C5
c54t21q2
10:19 29.12.2013.

Umjesto njega bilo bi pametno ispitati mesica.Sve sto vam moze reci sindicic moze i mesic,i jedan i drugi su po pitanjima udbe i udbaskih obojstava identicni.

BI
billynik
09:56 29.12.2013.

Ne bih se čudio da se Perković iznenada gadno razboli ili da nestane kao i Sindičić.

KR
KroničarHr
09:08 29.12.2013.

Pocele su igre! Tragicno je da je hrvatski narod, vecinski i sudbinski za svoj mir potrebit obracuna sa tim zlocincima i poretkom koji ih je omogucio, talac tih igara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije