Naslovnica Vijesti Hrvatska

Titov Galeb ispao je prevelik zalogaj

Treba ga temeljito urediti pa zainteresirani žele povoljnije uvjete koncesije
27. ožujka 2015. u 19:00 73 komentara 8115 prikaza
Galeb
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Optimistična očekivanja da će Galeb, nekadašnja Titova ploveća rezidencija, zaštićen kao kulturno dobro RH, naći koncesionara spremnog na početno ulaganje od pet milijuna eura kako bi ga pretvorio u brod muzej s nizom komercijalnih sadržaja, zasad ostaju tek puste želje.

Na 30 godina

Brod je Grad Rijeka za 150.000 dolara kupio 2009. na javnoj dražbi i otad je za nužne mjere zaštite, održavanje te dokumentaciju za davanje u koncesiju potrošio oko sedam milijuna kuna. Za oporbu je to bilo "bacanje novca", no njihove primjedbe nisu omele vlast u namjeri da oživi Titovu ostavštinu.

Na vezu u sušačkom dijelu riječke luke, Porto Barošu, Galeb će čekati raspisivanje novog natječaja za koncesiju jer na ovaj, zaključen prije dva dana, nije stigla nijedna ponuda. Bilo je nekoliko upita potencijalnih koncesionara, no svi su, kaže pročelnik gradskog odjela za kulturu Ivan Šarar, zainteresirani za brod pod drukčijim uvjetima od predviđenih. Koncesija se davala za gospodarsko korištenje na 30 godina uz procijenjenu vrijednost od 10,3 milijuna eura, a za brod koji neće ploviti, nego će biti plutajući objekt, određena je fiksna naknada od 2296 eura godišnje i varijabilna u minimalnom iznosu od tri posto od očekivanog prihoda. Dvije godine, zbog početnih ulaganja, koncesionar bi trebao plaćati samo fiksnu naknadu.

Drukčije propozicije

No, prije nego što počne zarađivati, mora temeljito urediti brod i ponuditi niz komercijalnih sadržaja, od restorana i barova do kongresnog centra, hostela, fitnessa i wellnessa, trgovina, uz obvezu da na 500 "kvadrata" uredi izložbene prostore. A riječ je velikom, milijunskom zalogaju.

Formalno, natječaj Gradsko vijeće mora poništiti, a pred stručnim je povjerenstvom, kaže Šarar, da razmotri prijedloge zainteresiranih i predloži ili novi model realizacije projekta ili ponovi natječaj s, ako je moguće, drukčijim propozicijama.

>> Titov brod Galeb u koncesiju 30 godina za 10,3 milijuna kuna

>> Pogledajte nikad viđene fotografije iz Titove "sobe tajni"

Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar banovina
  banovina:

  Dajte ga Romima , oni će od njega napraviti kombi i dječja kolica

 • Avatar trooso
  trooso:

  U Kumrovec žnjim

 • Avatar fuk-po
  fuk-po:

  Smeće ko i vlasnik mu, i prijašnji i sadašnji.