Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ploveća rezidencija

Titov brod Galeb u koncesiju 30 godina za 10,3 milijuna kuna

galeb
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
27.12.2014.
u 22:01

Osim muzejskog prostora, na brodu treba biti kongresni i rekreacijski centar, hostelski i hotelski smještaj, restoran, bar i ljetni bar na palubi

Riječka gradska uprava otvorila je natječaj za koncesiju nekadašnjeg Titova broda “Galeb” koji je od 2011. godine zaštićen kao kulturno dobro Republike Hrvatske. Budući koncesionar dužan je osigurati muzejski prostor od 507,10 četvornih metara, a sastojat će se od izložbenog prostora na glavnoj palubi, muzejskog prostora u strojarnici broda, muzejskog ureda i arhive.

Natječaj do 24. ožujka

Riječ je o brodskim prostorijama u kojima je boravio Tito i dio posade. Usto, predviđen je kongresni i rekreacijski centar, hostelski i hotelski smještaj, restoran, kongresni centar, bar i ljetni bar na palubi broda. Uz 500 kvadrata koje moraju ostati muzejskim prostorom, u koncesiju se daje 3500 od 4500 četvornih metara broda, od toga 3000 može služiti u komercijalne svrhe. Procijenjena vrijednost koncesije broda na 30 godina je 10,3 milijuna kuna, a natječaj je otvoren do 24. ožujka 2015. godine. Sve radove na uređenju broda “Galeb“ koncesionar će izvesti o svom trošku bez mogućnosti povrata uloženog novca. Radove je potrebno izvesti sukladno uvjetima i uz suglasnost Konzervatorskog odjela u Rijeci, odnosno nadležnog tijela Ministarstva kulture.

Izlicitiran za 150.000 USD

Grad Rijeka projekt uređenja prethodno mora odobriti. U prve dvije godine koncesionara se oslobađa plaćanja varijabilnog dijela naknade za koncesiju, koja iznosi tri posto od ukupnog prihoda od komercijalnih aktivnosti na brodu. Ovu ploveću Titovu rezidenciju Grad Rijeka kupio je 2009. godine. Brod, koji je sada u Porto Barošu, bit će trajno vezan na riječkom lukobranu. Nekadašnji školski brod Jugoslavenske ratne mornarice početkom Domovinskog rata iz Pule je dotegljen u Boku kotorsku, gdje je ostao vezan do trenutka kada ga je kupio grčki brodovlasnik John Paul Papanikolaij.

Međutim, zbog manjka novca i spleta raznih okolnosti brod je još dugo ostao u brodogradilištu Viktor Lenac. U svibnju 2009. godine Rijeka postaje novim vlasnikom “Galeba”, nakon što je na javnoj dražbi na riječkom Trgovačkom sudu Grad iskoristio pravo prvootkupa i izlicitirao brod za 150 tisuća dolara.

>> Rijeka daje Titov brod 'Galeb' u koncesiju za 10 milijuna eura

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar nula
nula
22:36 27.12.2014.

Potopite ga tamo gdje je duboko , kod Palagruze .

DU
Deleted user
22:39 27.12.2014.

S naglaskom "traži se"... Teško bi bilo ostvarivo i da se radi o jahti ex Onassisa, punoj luksuza. Ovo je podrtina u koju bi trebalo ulupati par milijuna eura i to da se dobije relativno prosječno plovilo. Nevjerojatni snovi gubernatora Rijeke, jedne od četiri preostale prijestolnice komunizma, globalno gledano (ostale 3 su Pjongjang, Havana i Peking). Teško razumljivo, ali u Rijeci ima i renomirano brodogradilište i renomirani stručnjaci za remonte - da ih nije saslušao prije te kupovine. Uludo bačen novac! Brod ima povijesnu vrijednost jedino kao ronilačka destinacija...

Avatar ANALFABETAFOB
ANALFABETAFOB
22:56 27.12.2014.

brod je u istom stanju kao i njegov putnik...za zakopat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije