Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRABAR-KITAROVIĆ NA PANTOVČAKU

Tita će ukloniti iz ureda, ali ne odriče se antifašizma

titova bista
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/8
19.02.2015.
u 11:30

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlučila je ukloniti Titovu bistu iz Predsjedničkih dvora, ali još traži najbolji način da se riješi “neželjenog gosta”

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlučila je ukloniti Titovu bistu iz Predsjedničkih dvora, ali još traži najbolji način da se riješi “neželjenog gosta”.

Umjetnički postav

Na jednoj strani predsjednica želi raskrstiti s komunističkim totalitarizmom, ali opet ne želi da se uklanjanje kontroverznog Tita, kojeg njezini birači mahom smatraju diktatorom i zločincem, shvati i kao negiranje antifašističkog pokreta kao važne sastavnice na kojoj je nastala suvremena Hrvatska.

– Nikako nije sklona da Tito ostane gore, ali još nije definiran način na koji će se bista maknuti. Tito je za nju kontroverzna osoba pa stoga ne bi željela da je na taj način prisutan u predsjedničkoj rezidenciji. Na drugoj strani, želi zadržati pozitivne sastavnice antifašističkog pokreta – tvrdi naš sugovornik blizak novoj predsjednici.

– Želi zadržati pozitivnu komponentu antifašizma jer je to, napokon, i baština njezine obitelj. To je onaj pravi dalmatinski, primorski i istarski partizan koji se borio za pripajanje povijesnih dijelova Hrvatske matici zemlji. Taj se antifašizam ne može vezati s komunizmom. Pogotovo se ne može vezati sa svim onim zločinima i progonima koji su se događali za vrijeme Titove diktature – tvrdi naš sugovornik.

U predizbornoj kampanji predsjednica Grabar Kitarović je Tita opisala kao diktatora, ali je pozitivno govorila o antifašizmu. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u više je navrata ponavljao da Titova bista nema što raditi na Pantovčaku. Naš sugovornik pretpostavlja da će Titova bista najvjerojatnije biti uklonjena u sklopu sastavljanja novog umjetničkog postava u predsjedničkoj rezidenciji. S nekim slikama otići će zauvijek i Titova bista. Nije želio predviđati kada će se to dogoditi. Predsjednica Grabar-Kitarović želi da se što prije sazove sjednica Vlade, ali nikako neće pristati na ove neformalne pozive koje preko medija stalno šalje premijer Zoran Milanović. Takve pozive ne smatra dobronamjernima, nego nekom vrstom političke zamke.

Politička zamka

Naš sugovornik sumnja da premijer želi “namamiti” predsjednicu u svojevrsnu zamku. Igrala bi sporednu ulogu i šutjela, dok bi je premijer i ministri napadali.

Stoga će predsjednica uputiti premijeru Milanoviću pismo u kojemu će obrazložiti zašto ona traži sjednicu Vlade. Predložit će točke dnevnog reda te iznijeti svoje prijedloge što bi bilo dobro učiniti.

Naš sugovornik ističe da predsjednica želi uspostaviti dijalog i pronaći zajedničke točke na kojima može raditi s premijerom Milanovićem.

>>'Uvijek sam instinktivno znala kako se ponašati u blizini zmija'

>>Prvi radni dan predsjednica Kolinda započela postrojavanjem počasne bojne

>>Htjeli bi da već prvog dana ukloni Titovu bistu s Pantovčaka

>>Gredelj podnio kaznenu prijavu protiv predsjednika Josipovića

Komentara 461

FR
franctahi4
11:51 19.02.2015.

zašto bi se odrekla anitafašizma? pa svatko normalan poštuje antifašizam, problem je u komunistima i parazitima koji nisu antifašisti a skrivaju se iz antifašizma. broj mirovina i dana govori o parazitskom sustavu u kojem su se komunisti skivali iza antifašizma. više od 90 % tzv antifašista nije pušku držalo u ruci u životu, a primali su i primaju 70 godina razno razne privilegije.

DU
Deleted user
11:40 19.02.2015.

Tita obavezno maknuti! Uvrsten je na listu najgorih diktatora povjesti svjeta. Ti koji se protive su oni koji su od njegovog režima profitirali. Prosjecni Hrvati, vjernici poput mene sigurno nisu.

Avatar SMRT BOLJŠEVIZMU
SMRT BOLJŠEVIZMU
11:37 19.02.2015.

Predsjednice Grabar....zabij psihički poremećenom parazitu/tima i imbecilnim krelcima do balčaka....ionako su čisti ekocid a ne "politička elita"....većinu njih ionako treba suditi za izdaju i svjesno činjenje šteta, što u naravi je izdaja zbog pozicije koju obnašaju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije