Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbog Titove biste

Gredelj podnio kaznenu prijavu protiv predsjednika Josipovića

'26.09.2012.,  Zagreb - Konferencija za medije odvjetnika Vladimira Gredelja o oduzetoj zemlji kod Prevlake.   Photo: Daniel Kasap/PIXSELL'
Foto: Danijel Kasap/PIXSELL
12.12.2014.
u 11:02

Od nadležnog držanog odvjetništva zatraženo je da se predsjedniku odredi pritvor, kao i mjere opreza zabrane obavljanje dužnosti predsjednika Republike Hrvatske

Nakon zahtjeva koji je 8. prosinca uputio Ustavnom sudu radi ocjene ustavnosti držanja biste Josipa Broza Tita u Uredu predsjednika Republike Hrvatske, odvjetnik Vladimir Gredelj danas je nadležnom državnom odvjetništvu podnio kaznenu prijavu protiv aktualnog predsjednika Ive Josipovića.

Kako je objasnio u priopćenju medijima, kaznena prijava podnesena je ''zbog činjenice da držanjem biste Josipa Broza Tita Ivo Josipović postupa protuustavno, pribavljajući pri tome imovinsku i neimovinsku korist čime se ispunjena bitna obilježja kaznenog djela iz članka 291. st.2. Kaznenog zakona – zlouporaba položaja i ovlasti''.

Od nadležnog državnog odvjetništva zatraženo je da se predsjedniku odredi pritvor, kao i mjere opreza zabrane obavljanje dužnosti predsjednika Republike Hrvatske budući da je javno izjavio da bistu iz Ureda predsjednika neće maknuti, čime je ''ukazao na postojanje ozbiljne opasnosti da bi mogao ponoviti navedeno kazneno djelo''.

– Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović dana 22. lipnja 2014. godine (na dan obilježavanja antifašističke borbe) javno je, bez ikakve zadrške i gotovo ponosno izjavio da u svom uredu drži bistu predsjednika Josipa Broza Tita – predsjednika bivše SFRJ i jednog od najpoznatijih predstavnika totalitarnog režima te da bistu ne namjerava maknuti iz Ureda predsjednika jer je ona tamo bila i prije njega pa će onda biti i nakon njega. Ovakvom izjavom javnost je došla do saznanja da je predsjednik počinio kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti – navedeno je u obrazloženju kaznene prijave.

Istaknuto je i da ''držanjem biste Josipa Broza Tita predsjednik koketira s njegovom ličnošću i zločinima te iskazuje svoje ideološko opredjeljenje usmjereno na rehabilitaciju bivšeg režima iako je u demokratskom društvu nužno eliminirati svaku simboliku, pojmove i likove koji izravno asociraju na jugokomunistički režim i njegovu glorifikaciju''.

>>Gredelj traži ocjenu ustavnosti držanja biste 'druga' Tita u Uredu predsjednika

>>Josipović: Antifašizam je duhovni otac Domovinskog rata
 

Komentara 146

Avatar comparator
comparator
11:20 12.12.2014.

Nužno je odjeliti antifašizam od komunizma jer nije nužno biti komunist i boriti se protiv fašizma . Komunisti nemaju monopol na borbu protiv fašizma pa tako ni Tito. Tito pak može predstavljati jedino simbol komunizma i totalitarizma što je popo našem zakonu i ustavu izrazito utvrđeno. To što je on ujedno i vođa jedne partije koja slijedi njegove ideološke zamisli je neprihvatljivo za demokraciju jer nemože se prihvatiti za simbol netko ko nije bio pomirljiv s slobodom naroda i svoje ideološke zamisli provodio je silom. Osim toga za vrijeme svoje vladavine taj diktator napravio je pogrom domicilnog stanovništva i omogućio ekstreističke metode vladanja i uveo strahovladu. Po procjeni povjesničara Tito je uzrokovao nestanak oko milijun hrvata s teritorija bivše države što ubojstvima što progonom što prisiljavanjem na egzodus sviju vrsta. Teško će ikada biti moguće izračunati gubitak hrvatskog korpusa s teritorija gdje je vladala ta diktatura. Poznate su tek direktne posljedice koje je za sobom ostavio udbaški režim koji i do danas u svim porama društva ostavljaju nepremostivu prepreku napretku u ekonomiji kulturi i znanosti. Naravno da potenciranje pripadnosti takviom zločinačkom režimu i njegovo ponovo prizivanje nebi smijelo polaziti iz najvišeg mjesta vlasti u Hrvatskoj.

KD
KRALJ DMITAR ZVONIMIR_neblok
11:33 12.12.2014.

Sramotni predsjednici države! (I drugi i treći)

HR
hrvatska91
11:36 12.12.2014.

Dragi drugovi, zamislite samo ovo - da li bi vam se sviđalo da vaš idol Putin ima bistu hladnokrvnog ubojice, komunističkog diktatora Staljina u svom uredu ? Bi li vam to bilo drago ? Ali zar je Putin dorastao vašem "pravedniku"...ili zar je Staljin dorastao vašem "maršalu".? Iako Putin ima puno grešaka, ali barem se distanirao od zloglasnog režima CCCP-a...što kod našeg "dragog jove" i njegove "kamarile" nije slučaj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije