Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj diktature

Tisuće Libijaca slave osmu obljetnicu revolucije i Gadafijeva pada

Libija: Proslava osme obljetnice revolucije
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
18.02.2019.
u 00:25

Program proslave uključivao je vatromet, pjesme koje su odjekivale iz razglasa, glazbene koncerte i narodne pjesme

Tisuće Libijaca obilježile su u nedjelju osmu obljetnicu revolucije kojom je 2011. završena 42-godišnja diktatura Moamera Gadafija, unatoč tome što je nakon njegova pada uslijedila dugotrajna politička i sigurnosna kriza.

U Tripoliju, na Trgu mučenika koji se prije zvao Zeleni trg, gdje je Gadafi rado održavao svoje govore, tisuće Libijaca su se okupile noseći državne crveno-zeleno-crne zastave.

Program proslave uključivao je vatromet, pjesme koje su odjekivale iz razglasa, glazbene koncerte i narodne pjesme.

Libija: Proslava osme obljetnice revolucije
1/5

U Benghaziju, drugom po veličini libijskom gradu i "kolijevci revolucije", proslava je bila skromnija, izvijestio je novinar AFP-a. Blizu suda u Benghaziju, gdje su 2011. počeli prosvjedi protiv Gadafija, okupilo se tek nekoliko desetaka ljudi.

To mjesto koje je postalo simbol revolucije, danas je ruševina koja svjedoči o ratu protiv džihadističkih skupina koji je počeo 2014. Od 2011. zemlju razara borba brojnih milicija i plemena za utjecaj i kontrolu resursa.

Na političkom planu, ta zemlja bogata naftom ima dvije vlasti: vladu nacionalnog jedinstva (GNA) sa sjedištem u Tripoliju uspostavljenu krajem 2015. na temelju ugovora pod pokroviteljstvom UN-a i suparničku samoproglašenu vladu Halife Haftara na istoku zemlje koju kontrolira Libijska nacionalna vojska (ANL).

Osnovne javne službe ne postoje od pada Gadafijeva režima, a nasilje i podjele još traju, što potiče nesigurnost i beznađe, napose među mladima.

"Jedva čekam da Libija bude stabilna zemlja i da možemo u miru živjeti", rekao je za AFP Abdelhamid al-Magrabi, farmaceut u Zaviji, gradu 45 km zapadno od Tripolija.

Ključne riječi

Komentara 26

Avatar Ibrahim-Vitez-Pjanic
Ibrahim-Vitez-Pjanic
00:31 18.02.2019.

Tisuce slave a milijuni placu za Gadafijom.

Avatar superhik74
superhik74
02:46 18.02.2019.

Ha, ha, ha...koje pranje mozga, "slave" kao sto kuce koje su u njihovoj pozadini najbolje pokazuju. Srusili im drzavu, pokrali zlato i sada zive svercajuci "migrante" u EU sve po planu promjene demografske slike Europe.

MX
Mister X
01:45 18.02.2019.

Posebno se vesele tamo kako vidimo dijeca od 3 -6 godina i par straca koji su izišli na ruševine da psuju mater onima koji su im sve porušili i odletjeli doma a njih ostavili u pustoši i u kamenom dobu.bu. Mnogi znaju da sad moraju čutiti i glumiti jer ako razljute Iztraelce opet če poslati sveznike prijatelje da ih iz demokratiziraju kao Irak i Siriju ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije