Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat na sveučilištu - Dekan Ekonomskog fakulteta Tipurić zaprijetio rektoru:

Tipurić: Ako me podrži Senat, tražit ću Bjeliševu smjenu

darko tipurić
Arhiva VL
28.12.2009.
u 17:06

– Zato sam uvjeren da nije riječ o smjeni dekana nego o kršenju autonomije – smatra Tipurić. Komentirao je i glasine da ga Bjeliš smjenjuje zbog skora izbora rektora, s obzirom na to da se šuška kako se baš Tipurić namjerava kandidirati.

Ja sam legalist. Ako me rektor suspendira, suspenziju ću prihvatiti iako vjerujem da je takva odluka protustatutarna. Ali ako Senat u roku od 30 dana tu moju suspenziju ne potvrdi dvotrećinskom većinom, što je dužan, tada ću ja zahtijevati ostavku rektora.


Ljetna škola trn u oku
Rekao nam je to danas dekan Ekonomskoga fakulteta u Zagrebu Darko Tipurić u prvom intervjuu koji je dao otkako mu je rektor Zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš još pretprošli tjedan poručio da odstupi s funkcije. I ni tri sata nakon tog razgovora rektor je ispunio svoju prijetnju i objavio da od 20. siječnja Tipurićeva suspenzija stupa na snagu. Razlog – Ljetna škola o kojoj se priča kao o legalnoj prodaji ispita tri godine, koliko je prošlo otkako ju je fakultet osnovao. No rektor se tek sada sjetio osnovati povjerenstvo da ispita zakonitosti djelovanja.

– Sve odluke vezane za Ljetnu školu Fakultetsko vijeće donijelo je jednoglasno. Odluke su bile objavljene i nitko sa Sveučilišta na njih nije reagirao. Dapače, na svojoj web- stranici Sveučilište je reklamiralo našu školu. Prigovor je i da škola nema međunarodno obilježje jer ju je prošlo 3,6 posto stranih studenata. Istina, brojka nije velika, ali Sveučilište u svojoj strategiji ističe da je za internacionalizaciju potrebno samo dva posto stranih studenata – objašnjava Tipurić. Smatra i da povjerenstvo koje je ustanovilo nepravilnosti vezane za Ljetnu školu nije legitimno jer nijedan član nije pravnik.

– Zato sam uvjeren da nije riječ o smjeni dekana nego o kršenju autonomije – smatra Tipurić. Komentirao je i glasine da ga Bjeliš smjenjuje zbog skora izbora rektora, s obzirom na to da se šuška kako se baš Tipurić namjerava kandidirati.

“Sveučilište je zaostalo!”
– Istina je kako bi neki htjeli da se ja kandidiram. No još nisam donio konačnu odluku – kaže Tipurić. No kao da vodi predizbornu kampanju, nije propustio istaknuti kako se ne slaže s djelovanjem rektora Bjeliša: – Za njegova je mandata Sveučilište zaostalo.

Demantirao je i da je odbio dati sve ugovore povjerenstvu sklopljene s HEP-om i Dalekovodom.

– Sve sam ugovore s HEP-om dostavio i povjerenstvo nije našlo nepravilnosti, a s Dalekovodom fakultet nikada nije poslovao pa takvi ugovori ne postoje – napominje Tipurić. Tvrdi i da nisu točne informacije da je pod istragom USKOK-a. Ni on ni fakultet. Ipak, priznaje da su sve negativnosti koje se vežu uz njegovo ime i fakultet došle u najgore moguće vrijeme kada je fakultet pred dobivanjem međunarodne akreditacije.

– A u čijem je interesu da mi ne dobijemo dopusnicu i meni bi bilo drago znati – poručio je Tipurić.

Komentara 14

VI
vitaszorcms
19:24 28.12.2009.

Nadamo se da će uskotro Državno odvjetništvo staviti točku na i ove parodije sa dekanom i da će začepiti usta Senatu.

JA
jankoprekobrda
20:57 28.12.2009.

Nesto se po selu suska da Tip uric pocinje pisati memoare KAKO PRUZITI PET A DIGNUTI SEST, a kako mu je potreban mir da moze to napisati odlucio je da to pise u Remetincu, sigurna klopa, stan i cak stoo vise ima pocasnu strazu 24 sata dnevno.

MI
miso
18:29 28.12.2009.

Za Tipurića treba sve napraviti, protestirati da ga se skine, ako treba. Podrška Bjelišu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije