Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tipurić: Ako me podrži Senat, tražit ću Bjeliševu smjenu

– Zato sam uvjeren da nije riječ o smjeni dekana nego o kršenju autonomije – smatra Tipurić. Komentirao je i glasine da ga Bjeliš smjenjuje zbog skora izbora rektora, s obzirom na to da se šuška kako se baš Tipurić namjerava kandidirati.
28. prosinca 2009. u 17:06 14 komentara 16 prikaza
darko tipurić
Foto: Arhiva VL

Ja sam legalist. Ako me rektor suspendira, suspenziju ću prihvatiti iako vjerujem da je takva odluka protustatutarna. Ali ako Senat u roku od 30 dana tu moju suspenziju ne potvrdi dvotrećinskom većinom, što je dužan, tada ću ja zahtijevati ostavku rektora.


Ljetna škola trn u oku
Rekao nam je to danas dekan Ekonomskoga fakulteta u Zagrebu Darko Tipurić u prvom intervjuu koji je dao otkako mu je rektor Zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš još pretprošli tjedan poručio da odstupi s funkcije. I ni tri sata nakon tog razgovora rektor je ispunio svoju prijetnju i objavio da od 20. siječnja Tipurićeva suspenzija stupa na snagu. Razlog – Ljetna škola o kojoj se priča kao o legalnoj prodaji ispita tri godine, koliko je prošlo otkako ju je fakultet osnovao. No rektor se tek sada sjetio osnovati povjerenstvo da ispita zakonitosti djelovanja.

– Sve odluke vezane za Ljetnu školu Fakultetsko vijeće donijelo je jednoglasno. Odluke su bile objavljene i nitko sa Sveučilišta na njih nije reagirao. Dapače, na svojoj web- stranici Sveučilište je reklamiralo našu školu. Prigovor je i da škola nema međunarodno obilježje jer ju je prošlo 3,6 posto stranih studenata. Istina, brojka nije velika, ali Sveučilište u svojoj strategiji ističe da je za internacionalizaciju potrebno samo dva posto stranih studenata – objašnjava Tipurić. Smatra i da povjerenstvo koje je ustanovilo nepravilnosti vezane za Ljetnu školu nije legitimno jer nijedan član nije pravnik.

– Zato sam uvjeren da nije riječ o smjeni dekana nego o kršenju autonomije – smatra Tipurić. Komentirao je i glasine da ga Bjeliš smjenjuje zbog skora izbora rektora, s obzirom na to da se šuška kako se baš Tipurić namjerava kandidirati.

“Sveučilište je zaostalo!”
– Istina je kako bi neki htjeli da se ja kandidiram. No još nisam donio konačnu odluku – kaže Tipurić. No kao da vodi predizbornu kampanju, nije propustio istaknuti kako se ne slaže s djelovanjem rektora Bjeliša: – Za njegova je mandata Sveučilište zaostalo.

Demantirao je i da je odbio dati sve ugovore povjerenstvu sklopljene s HEP-om i Dalekovodom.

– Sve sam ugovore s HEP-om dostavio i povjerenstvo nije našlo nepravilnosti, a s Dalekovodom fakultet nikada nije poslovao pa takvi ugovori ne postoje – napominje Tipurić. Tvrdi i da nisu točne informacije da je pod istragom USKOK-a. Ni on ni fakultet. Ipak, priznaje da su sve negativnosti koje se vežu uz njegovo ime i fakultet došle u najgore moguće vrijeme kada je fakultet pred dobivanjem međunarodne akreditacije.

– A u čijem je interesu da mi ne dobijemo dopusnicu i meni bi bilo drago znati – poručio je Tipurić.

O Ekonomskom fakultetu već se godinama g

O Ekonomskom fakultetu već se godinama govori kao o trgovini u kojoj se studentima prodaje sve i svašta. I sami studenti dekanu Tipuriću najviše zamjeraju utrku za profitom i smatraju da fakultetu već odavna nisu na prvom mjestu. A trebali bi biti. No Tipurić i za to ima odgovor. Tvrdi da fakultet od države za materijalne troškove dobiva samo sedam posto sredstava, a sve ostalo moraju namaknuti sami. Ipak, priznaje da je broj studenata koje upisuju prevelik i da se on mora drastično smanjiti. – Ako ostanem dekan, nastojat ću smanjiti upisnu kvotu barem 500 mjesta – kaže.

VIDEO
Zadrani veslali i snimali se dronom, ostali u šoku kada su vidjeli što je ispod njih
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
  • vitaszorcms:

    Nadamo se da će uskotro Državno odvjetništvo staviti točku na i ove parodije sa dekanom i da će začepiti usta Senatu.

  • jankoprekobrda:

    Nesto se po selu suska da Tip uric pocinje pisati memoare KAKO PRUZITI PET A DIGNUTI SEST, a kako mu je potreban mir da moze to napisati odlucio je da to pise u Remetincu, sigurna klopa, stan i cak sto ... prikaži još!o vise ima pocasnu strazu 24 sata dnevno.

  • miso:

    Za Tipurića treba sve napraviti, protestirati da ga se skine, ako treba. Podrška Bjelišu.