Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAD Novoizabrani predsjednik Barack Obama predstavio tim najbližih suradnika

Timothy Geithner je budući američki ministar financija

24.11.2008.
u 18:34

Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je upozorio da su Sjedinjene Države suočene s gospodarskom krizom povijesnih razmjera, te predstavio svoj ekonomski tim koji bi trebao vratiti američko gospodarstvo na put oporavka i rasta.

“Većina stručnjaka sada vjeruje da iduće godine možemo izgubiti milijune radnih mjesta”, rekao je Obama na konferenciji za tisak u Chicagu, dodavši kako je za svoj ekonomski tim tražio čelnike koji dijele njegovo temeljno uvjerenje kako “ne može cvasti Wall Street bez da cvate i Main Street”.

Obama je predstavio predsjednika banke Federalnih rezervi u New Yorku Tima Geithnera kao budućeg ministra financija, a bivšeg ministra financija Larrya Summersa, kao čelnika Nacionalnog gospodarskog vijeća.Kao čelnik newyorške regionalne podružnice FED-a, američke središnje banke, Geithner (47) je pomogao u provedbi vladinih mjera u suzbijanju krize na Wall Streetu, nadzirući preuzimanje banaka Bear Stearns i JPMorgan Chase, sanaciju osiguravateljskog diva AIG i zaštićeni stečaj banke Lehman Brothers.

Na čelu banke Federalnih rezervi u New Yorku, Geithner je već pet godina, od studenoga 2003.

Obama je predstavio i profesoricu ekonomije sa sveučilišta Kalifornija-Berkeley, Christinu Romer koja je izabrana za čelnicu predsjednikovog Vijeća ekonomskih savjetnika, skupine ekonomista koji savjetuju predsjednika o ekonomskoj politici. Obama je također predstavio Melody Barnes, kao direktoricu Vijeća za unutarnju politiku.


Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije