Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.07.2014. u 14:00

Slaba je utjeha da su vijesti iz inozemstva okupirale prve minute i gotovo polovicu sinoćnjih dnevnika, jer se radi o tragediji i tuzi u Ukrajini i Izraelu

Uh, koliko smo godina žudjeli da udarne vijesti započnu temama iz inozemstva. Značilo bi to da je u zemlji tako dosadno i usporeno, da se ništa ne događa, pa da su se vijesti izvana nametnule kao važnije i vrednije. Baš kao sinoć, kada su prvi 15-ak minuta zadominirale udarnim dnevnicima. Nažalost, stvarnost je još crnija, jer su upravo najcrnje vijesti oduzele udarne dnevničke minute. Prvo, rušenje malezijskog zrakoplova iznad Ukrajine, a nakon toga izraelski napad na Gazu. Daleko od Hrvatske, ali opet itekako blizu ratnih sjećanja i stradanja.

U glavnom Dnevniku HRT-a ta je sjećanja pojačao gost Sanje Mikleušević, Tim Judah iz The Economista, koji nije naricao nad sudbinom poginulih putnika i njihove rodbine (uza sav pijetet i suosjećanje s nevinim žrtvama, da se razumijemo), već je kratko i jezgrovito analizirao prilike na zemlji koje su bile uzrok ove tragedije na nebu. I ptice znaju da se on skriva u rusko-ukrajinskom sukobu, ali Judah je bio vrlo znakovit kada je rekao (i to dvaput!) da se ne smije zabijati glava u pijesak, već da se paralela mora povući s ratom nakon raspada bivše Jugoslavije, kada su svi znali da Srbija i JNA vuku konce i ratuju u Hrvatskoj i BiH, a pravili su se slijepi i gluhi. Ista je situacija sada u Ukrajini. I na nebu i na zemlji. Judah upozorava na mogućnost da je raketom, koja je srušila zrakoplov, baratao netko tko nije pročitao upute za rukovanje, tj. nije znao da raketa zemlja-zrak može srušiti zrakoplov. Time još snažnije argumentira sam sebe da je na djelu gotovo preslik agresije Srbije na Hrvatsku i BiH, što se u kojekakvim analizama tada, baš na tv-ekranima, nastojalo minorizirati i opravdati. Danas takvo šminkanje nikome nije potrebno.

PLUS

Lovro Škopljanac ponovno je dokazao superiornost u simultanom prevođenju upravo u intervjuu s Judahom. Danas je svima svejedno što je sin bivše premijerke Jadranke Kosor.

MINUS

Za gledatelje s crno-bijelim ekranima: televizori vam preko vikenda neće biti potrebni, jer su prognozeri listom najavili sunčano vrijeme, pa uživajte do barem do sljedećeg tjedna!

>> Obama: Nemamo vremena za propagandu i igre!

Komentara 13

KO
korisnik2
22:41 19.07.2014.

srbi i jugonostalgicari ne vole pricati o agresiji srbocetnicke soldateske na rh.

Avatar antoniusbaracus
antoniusbaracus
11:25 20.07.2014.

Pravnik01, ne mogu vjerovati koje cinjenice iznosiš na ovaj članak, nikakvih dodirnih točaka! Ali kad se vec tako ponasas ne mogu sutjeti i ne stati u obranu svega sto navodite. Hrvatska je ratovala u BIH , ali je u isto vrijeme primala izbjeglice, obucavala i naoruzavala njihovu vojsku! Hrvatska je u Bosni branila svoj narod i svoje granice. Bilo je pogresaka, ali sigurno one ne dolaze samo sa Hrvatske strane. Bosnjaci su bili brutalni u mucenjima , napadali su i Hrvate i Srbe i onda kada su slavili najvaznije blagdane. Nabijali su mrtve na kolac , razapinjali na krizeve i cinili razna zvjerstva. Zapamti OLUJA je i za njih znacila spas, mi smo ih spasili. Sto danas Bosnjaci rade Hrvatima u Bosni? Koliko nas ima u Bosni? Njihovi zastupnici prijete nasima po principu klali smo vas93. klat ce mo vas opet. O cemu vi pricate!?

AS
ante_slavonac
10:22 20.07.2014.

netko je htio veliku srbiju ,bacio nas za najmanje desetljeće unazad ali eto,ispada da smo Hrvati dobili republikusrpsku izgrađenu na zločinu.Da su Hrvati htjeli Veliku Hrvatsku, imali bi je.Teško je priznat ali za par godina četnici u Hrvatskoj neće više imati političke moći kao što je to slučaj u ovom trenutku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije