Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sami sve riješili

Tijelo utopljenog psa izvadili iz jezera Jarun i predali ga vlasniku

Pas u jezeru
Foto: Privatni album
1/2
28.02.2017.
u 20:31

Djelatnici SRC-a Jarun o pronalasku psa nisu obavijestili policiju, pretpostavljaju da se utopio nakon što je propao kroz led

Sudeći prema odgovoru ustanove Upravljanje sportskim objektima, djelatnici RSC-a Jarun riješili su misterij psa kojeg je u zagrebačkom jezeru Jarun u utorak 21. veljače oko 10.30 sati ugledala T. K. (podaci u redakciji), a u večernjim satima više ga na tom mjestu nije bilo.

Kažu, istog dana izvadili su ga iz vode, a od njih ga je preuzeo vlasnik kojeg su sami obavijestili.

- Pas nije bio svezan i namjerno bačen u jezero, nego je pretpostavka kako je propao kroz led te se utopio, a nakon određenog vremena je počeo plutati i zapetljao se u travu blizu obale - piše u njihovom odgovoru na pitanje koje smo uputili, pokušavajući saznati zna li itko od gradskih službi što se dogodilo sa psom i kako je misteriozno nestao iz jezera. Kako u svom odgovoru ne navode da su o pronalasku tijela psa u vodi obavijestili policiju, očito je, sami su zaključili da je riječ o nesretnom slučaju.

Obavijestila i infocentar

A sve je počelo kad je T. K. u redovnoj šetnji sa svojim psom ugledala tijelo u vodi.

- U plićaku, u mulju, prije oznake 200 m za veslače, primijetila sam repić, trup i stražnje noge psa kako skoro vire iz vode. Glava mu je bila prema dnu, pretpostavljam da je bio zavezan nečim teškim da ne može izroniti - opisuje prizor. Kaže, o svemu je odmah obavijestila i djelatnike Jaruna u kućini na ulazu kod tramvaja, no nije ih zanimalo to što im je rekla. Čim je stigla kući, obavijestila je neke udruge, pokušala je saznati što dalje napraviti. Kontaktirala je voditeljicu nekadašnje SUZA-e, Infocentar Dumovec, još jednom otišla do jaruna provjeriti je li dobro vidjela, a kad se vratila s predavanja nazvala je i policiju.

- Poslala sam mail i komunalnom redarstvu i SRC-u Jarun, nitko mi od njih nije odgovorio. Iz infocentra su me samo pitali jesam li zvala policiju - priča nam T. K., koja je istog dana oko 19 sati ponovno bila na jezeru. Ovaj put u pratnji policije, ali psa nisu pronašli. Mislila je da je mrak kriv za to, no, kaže, sad joj je jasno da su psa već izvadili iz vode.

U Gradskom skloništu kažu kako nisu dobili službenu dojavu, samo na Facebook, ali su djevojku uputili na policiju

Iz Policijske uprave zagrebačke potvrdili su nam da je policija nakon poziva naše čitateljice bila na Jarunu. Više se nisu vraćali jer ih je, ističu, T. K. trebala nazvati ako ponovno vidi psa. A djelatnici Jaruna, očito je, nisu ih zvali. Iz Skloništa za nezbrinute životinje u Dumovcu odgovorili su nam kako je informacija o psu u Jarunu stigla u inbox Facebook stranice Info centar Dumovec.

- Službene dojave (telefon ili web stranica) nije bilo. Djevojku smo preko Facebooka uputili da se javi policiji, s obzirom da se radilo o lešu psa. Info centar Dumovec je tu da pomaže životinjama koje su ozljeđene, izgubljene ili zlostavljane. Nemamo informaciju gdje je tijelo psa - stoji u odgovoru iz Skloništa.

Strma obala i bilje

A djelatnici SRC-a krenuli su u potragu nakon što im je, kako kažu, proslijeđen upit o navodnom lešu psa koji pluta jezerom.

- Naši djelatinici napravili su detaljan obilazak obale RSC Jarun, podijeljeni u više ekipa. Pretraga je započela u 15.35, a pošto nije bila poznata mikrolokacija trajala je malo dulje s obzirom na obalu koja je oko 15 kilometara. Leš psa pronađen je na regatnoj stazi na duljini od otprilike 150 metara u 16.10 sati, nekoliko metara od obale u mutnoj vodi, dodatno skriven travom zbog čega nije bio uočljiv sa same regatne staze. Izvučen je nakon 20-ak minuta, a samo vađenje bilo je otežano strmom obalom i biljem - stoji u odgovoru iz Upravljanja sportskim objektima. Odmah je obaviješten VHS, a kad su prema čipu otkrili vlasnika psa i njega su naknadno kontaktirali, a on je odlučio uzeti psa. Ističu kako je sve evidentirano i u službenom izvješću zaštitarske službe.

Iako je T. K. o lešu psa u vodi prvo obavijestila djelatnike na Jarunu, u odgovoru stoji i kako prije proslijeđenog upita oni nisu imali nikakvu informaciju o pronalasku psa. Tko im je proslijedio upit nismo saznali, jednako kao što nismo doznali je li i što je u cijeloj priči poduzelo komunalno redarstvo, odnosno Odsjek za nadzor držanja i postupanja prema životinjama. Na naš upit nisu odgovorili, ali nisu odgovorili ni T. K., koja ih je, baš kao i policiju, obavijestila istog dana kad je psa vidjela.

Ključne riječi

Komentara 3

F2
fico_20doasa
09:11 01.03.2017.

Led na Jarunu (i ostalim zagrebačkim jezerima i barama) je jako opasna stvar. Iako se svake zime posebno upozorava građane da ne hodaju po zaleđenim površinima i da ne puštaju pse na led, uvjek se nađe neopreznih (da ne kažem bedastih) pojedinaca. Žao mi je uboge životinje koja je stradala radi ljudskog nemara.

Avatar plejer_as
plejer_as
20:47 28.02.2017.

pa šta je trebalo poslat forenzičare da utvrde kako je kera završila?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije