Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sisački heroji

Tijekom spašavanja u vatrenoj stihiji za strah nisu imali vremena

\'20.06.2011., Sisak - Oko 10.30 sati u sisackoj rafineriji izbio je pozar. Stup dima nadvio se nad pogonima Inine rafinerije, a vidljiv je iz cijelog Siska i okolice.Zapalila se nafta u cijevnim kana
Nikola Čutuk/PIXSELL
30.06.2011.
u 16:30

Svim vatrogascima osigurani su pregledi u petrinjskoj pulmologiji i na zagrebačkom Jordanovcu

Nije me bilo strah. U takvim trenucima ne mislite na strah, samo radite i pokušavate spasiti što se spasiti da – kazao je Josip Brlečić, jedan od sedmorice vatrogasaca koji su prošli ponedjeljak lakše ozlijeđeni prilikom katastrofe u sisačkoj Rafineriji. Jučer je s ostalim stradalim kolegama te zapovjednicima vatrogasnih postrojbi koje su sudjelovale u gašenju požara bio na prijmu u Sisačko-moslavačkoj županiji. Ozlijeđeni su tada bili Ivica Šolaja, Dražen Marjanić, Ivica Križe, Željko Savić i Davor Dahnić iz Sinaca te Branko Tišljar iz DVD-a Stružec.

Prvi veliki požar u karijeri

Josip Brlečić djelatnik je Sinaca, Inine firme zadužene za poslove zaštite, a toga je dana bio na poslu te uz prijatelja prvi zamijetio da gori.

– Bili smo vani i kada smo ugledali vatru, odmah smo sve upozorili. Nikada prije nismo vidjeli požar takvih razmjera – kaže Brlečić. S time se složio i njegov zapovjednik Ivica Križanac, koji u 35-godišnjoj karijeri nije doživio požar tako opasan za Rafineriju, ali i za Sisak.

– Djelatnici Sinaca dali su najveći obol svemu i najzaslužniji su za to što je sve sretno završilo. Zahvaljujem svima koji su nudili pomoć iz drugih županija, a bili su brojni, te svima koji su sudjelovali u gašenju – naglasio je Mijo Brlečić, predsjednik županijske Vatrogasne zajednice.

Svim vatrogascima koji su bili na mjestu požara, njima ukupno 169, osigurani su liječnički pregledi u pulmologiji u Petrinji i na Jordanovcu u Zagrebu kako bi se provjerilo da izloženost tim uvjetima neće ostaviti trajne posljedice na njihovo zdravlje.

Županica Marina Lovrić Merzel prilikom jučerašnjeg prijma zahvalila im je ne samo na tomu što su spasili rafineriju već na svemu što su do sada učinili.

Nedostaje im UKV-uređaja

– Izdržali ste nadljudske napore, temperaturu, dim, neugodne mirise... Ova katastrofa pokazala je da ono što je učinjeno na modernizaciji Rafinerije nije dovoljno – poručila je županica. Naglasila je da je u posljednjih šest godina u vatrogastvo Županija uložila oko šest milijuna kuna, a u idućih mjesec dana kupit će i UKV-uređaje za komunikaciju.

– Ti uređaji trenutačno su najveći problem vatrogascima. Zasad ćemo kupiti 10 od potrebnih 20 te uložiti oko 50.000 kuna – kazala je županica Marina Lovrić Merzel.

Ključne riječi

Komentara 1

VA
-vatrogasac
22:32 02.07.2011.

mislim stvarno da nitko da sada nije spomenuo JVP Sisak....koji su prvi došli....da nitko nije spomenuo da je i kod njih bila dva djelatnika koja su zatražila pomoć(jedan sam malim opeklinama po nogama drugi sa istegnućem zgloba) bitno da je JVP Sisak popljuvan u samom startu na sve strane da nisu došli da ovo da ono....a po ovome svemu što je do sada prikazano tako i ispada ali to je TOTALNA NEISTINA....vjerovatno ovo neće ništa značit ali neka se znaju još neke stvari.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije