Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tihomir Purda obaviješten da je na tjeralici: 'Ostao sam šokiran!'

On je upravo na temelju srbijanske tjeralice bio uhićen 5. siječnja 2011. godine na Graničnom prijelazu Orašje (BiH).
05. kolovoza 2016. u 14:00 20 komentara 4790 prikaza
Tihomir Purda
Foto: Branimir Bradarić
Pogledajte galeriju 1/2

Na adresu vukovarskog branitelja i logoraša Tihomira Purde jučer je došao dopis iz Ministarstva branitelja, potpisan od ministra Tome Medveda, u kojem se obaviještava da se nalazi na međunarodnoj tjeralici. Razlog tome je što je protiv njega Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije pokrenulo postupak koji je ustupljen Republici Hrvatskoj.

-Ostao sam šokiran kada sam dobio dopis. Mislio sam da je cijela ta priča iza mene i da konačno mogu normalno živjeti i onda dobijem papir u kojem stoji da se protiv mene i dalje vodi postupak. Drugim riječima kada bih krenuo negdje preko granice ponovno bih bio uhićen, kaže Purda.

On je upravo na temelju srbijanske tjeralice bio uhićen 5. siječnja 2011. godine na Graničnom prijelazu Orašje (BiH). Proveo je tada 57 dana u pritvoru zatvora u Zenici prije nego li je 3. ožujka pušten na slobodu. Prije toga, iako se znalo za postojanje optužnica, Purda nikada od nikoga nije upozoren da ne putuje preko granice.  

-Dobio sam tada Rješenje iz Beograda u kojem stoji da se protiv mene ukida postupak. Sada vidim da i dalje ne smijem izvan Hrvatske, kaže Purda koji je nakon sloma obrane Vukovara devet mjeseci proveo u srbijanskim logorima. Kaže i kako od dana kada je pušten pa sve do danas niti jednom nije otišao preko granice upravo radi straha radi ponovnog uhićenja.

>> 'Ne prelazim granicu, ne želim se igrati slobodom'

Novosti: Srbija priprema nove optužnice za Oluju

Kako navodi beogradski dnevni list Novosti Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije uskoro će obznaniti optužnice za zločine počinjene nad srpskim civilima tijekom vojno redarstvene akcije Oluja.  

U tekstu se ne precizira koliko će hrvatskih branitelja biti obuhvaćeno optužnicom ali se procjenjuje kako će ta brojka premašiti brojku od 50 s koliko se do sada licitiralo. Kažu kako povratka prognanih Srba u Hrvatsku nema, kako su ostali bez kuća, stanova, mirovina… navode i da je u Oluji prognao oko 250.000 Srba dok ih je oko 2.000 ubijeno i nestalo.

-Vrijednost novca koji Hrvatska duguje za otete srpske stanove i kuće i za neisplaćene mirovine ukupno iznosi oko dvije milijarde eura, rekao je za Novosti predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća.

Predsjednik Asocijacije izbjegličkih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir tvrdi da povratka u Hrvatsku - nema:

- Od 2002. do 2013. oko 15.000 ljudi vratilo se iz Srbije u Hrvatsku, ali je iz Hrvatske u Srbiju došlo njih oko 35.000, rekao je Budimir.

Oglasio se i predsjednik Vladine komisije za nestale osobe Srbije Veljko Odalović koji je rekao kako je  Hrvatska početkom godine trebalo da zakaže sastanak dviju komisija za nestale osobe na kome bi bio dogovoren plan rada i pretrage lokacija potencijalnih grobnica, za koje je Beograd tražio da budu provjerene.

-Od toga, međutim, nema ništa. Višemjesečna neaktivnost Hrvatske i poruke koje stižu govore da je duboko upala u politikantstvo, rekao je Odalović.

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
  • Antiflašist:

    Nazalost nema vise hrvatskog politicara koji ima ikakve hrabrosti. Da imamo pravog drzavnika, ne bi nista govorio, samo bi u Narodnim novinama izasao novi zakon kojim se van snage stavlja zakon o aboliciji te se time otvara mogucnost progona svih ... prikaži još!h onih koji su se digli protiv Hrvatske, da vidis belaja.

  • Deleted user:

    Beremo gorke plodove "nove pravednosti" posljednjih pet godina i stavljanja interesa "regiona" ispred hrvatskih interesa. Nešto se značajno u hrvatskoj politici mora promijeniti, a naročito u definiranju hrvatskih interesa prema susjednom Balkanu.

  • ćaćaća:

    objavom registra branitelja sdp je zapravo optužio branitelje...