Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Tihiću i Kebi prijete ubojstvom

13.11.2008.
u 10:30

Policijske agencije u Bosni i Hercegovini poduzele su pojačane mjere zaštite predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića i dopredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe zbog prijetnji smrću koje su im upućene, prenose u četvrtak gotovo svi dnevni listovi u BiH.

"Na jednom sastanku mi je preneseno kako će biti uloženi ogromni novci u moje i Tihićevo uništenje. Policija istražuje vjerodostojnost tih prijetnji i imam puno povjerenje u nju", izjavio je Kebo kako ga citira "Oslobođenje".

Željka Kolundžija, glasnogovornica Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) čiji agenti, među ostalim, imaju zadaću štiti javne osobe, potvrdila je kako su već poduzete pojačane mjere osiguranja dvojice dužnosnika. "SIPA je primila te informacije i poduzima sve mjere radi otklanjanja prijetnji i procesuiranja počinitelja", kazala je Kolundžija.

Provedbu istrage o upućenim prijetnjama potvrdio je i glasnogovornik Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova FBiH Robert Cvrtak.

Sulejman Tihić nije želio posebno komentirati slučaj, a za "Dnevni avaz" je kazao kako je i sam bio iznenađen kada je u srijedu ujutro opazio da su poduzete dodatne mjere njegova osiguranja. "Ja nisam tražio pojačano osiguranje niti sam ikome išta prijavljivao", izjavio je Tihić.

Mediji nagađaju kako je za ubojstvo Tihića i Kebe ponuđen iznos od milijun konvertibilnih maraka (oko 500 tisuća eura). Predsjednik SDA navodno je postao metom zbog svog političkog angažiranja. Kebo, koji je ujedno i dopredsjednik SDA, drži kako bi metom mogao biti zbog svog zalaganja za donošenje protumafijaških zakona.

"Nisu problem izvršitelji (zločina) nego bogati nalogodavci koji su se napljačkali i sada plaćaju one koji za manje novce provode njihovu volju", kazao je Kebo.

Sarajevska policija u srijedu je već privela jednu sumnjivu osobu opaženu ispred zgrade u kojoj Kebo stanuje, no ona je nakon ispitivanja puštena jer je navodno utvrđeno kako nema veze s već upućenim prijetnjama.

Banjalučke "Nezavisne novine" u četvrtak tvrde kako postoje informacije da su iz tvrtke "Bekto preciza", čije je sjedište u Goraždu, nuđeni novci za ubojstvo Tihića i Kebe. Prema neimenovanom izvoru ovog lista, Kebo se posebice našao na meti jer ga se smatra odgovornim za nedavno privođenje Senada Šahinpašića Šaje, kontroverznog poduzetnika podrijetlom iz Goražda, za kojega je utvrđeno kako je povezan s organiziranim kriminalnim skupinama.

Policija je prikupila dokaze kako je Šahinpašić kontaktira s Muhamedom Ali Gašijem, vođom organizirane kriminalne skupine kojoj se upravo sudi na Županijskom sudu u Sarajevu zbog nasilničkog ponašanja, iznuda i kamatarenja. Šahinpašić je, kako se navodi, u snimljenim telefonskim razgovorima prijetio Edinu Vranju, šefu Odjela za borbu protiv organiziranog kriminala pri federalnom MUP-u. Poznat je po bliskim vezama s Bakirom Izetbegovićem, utjecajnim dopredsjednikom SDA i sinom bivšeg predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića.

Vlasnik tvrtke "Bekto preciza" iz Goražda je stanoviti Redžo Bekto, poduzetnik s austrijskim državljanstvom. Njegovo ime pojavilo se na popisu značajnijih donatora koji financiranju izgradnju novog sjedišta poglavarstva Islamske zajednice u Sarajevu.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije