Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REZULTATI STUDIJE

Tigrovi imaju različite osobnosti: One utječu na sposobnost lova, parenja pa čak i društveni položaj

CHINA-HEILONGJIANG-SIBERIAN TIGERS-INT'L TIGER DAY (CN)
Foto: Xie Jianfei/XINHUA
1/3
05.04.2023.
u 19:56

Razlike vezane za spol su male, a dominantan način razmišljanja nije uvijek ključ uspjeha u životinjskom carstvu

Kako bi opstali u nekim od najsurovijih okruženja na Zemlji, sibirski tigrovi oslanjaju se na guste slojeve krzna, prilagođen noćni vid i kandže oštre poput britve. Međutim, ove životinje imaju još jedan alat za preživljavanje, koji nije tako lako uočiti – svoju osobnost, piše science.org.

Iz rezultata studije čiji su rezultati objavljeni u znanstvenom časopisu Royal Society Open Science proizlazi da osobnost i temperament sibirskog tigra mogu utjecati na njegovu sposobnost lova, parenja, pa čak i na društveni položaj među pripadnicima svoje vrste.

– Rad bi mogao pomoći zaštitarima u upravljanju ovim ugroženim životinjama. S obzirom na to da je u divljini ostalo samo oko 500 sibirskih tigrova, uvid u njihovu interakciju s okolišem je ključan – kaže Ellen Williams, etologinja sa Sveučilišta Harper Adams.

Sibirski ili amurski tigar najveća je podvrsta tigra. Može težiti više od 200 kilograma. Kao i druge populacije tigrova, ugroženi su gubitkom staništa zbog sječe šuma, širenja ljudskih naselja i krivolova.

Ekipa znanstvenika predvođenih koautoricom studije Rosalind Arden s Londonske škole ekonomije odlučila je ispitati psihu ovih žestokih mačaka. S tim ciljem proučili su ponašanje 248 sibirskih tigrova koji žive u dva rezervata u sjeveroistočnoj Kini.

Upitnike s popisom na kojem je 70 indikatora osobnosti ispunili su veterinari i hranitelji koji svakodnevno rade s tigrovima.

Ukupni rezultati otkrili su da obje populacije tigrova pokazuju karakteristike koje spadaju u dvije sveobuhvatne kategorije osobnosti – veličanstvenost i postojanost.

Studija je otkrila da dominantan način razmišljanja nije uvijek ključ uspjeha u životinjskom carstvu. Pokazalo se da postoji vrlo malo razlika vezanih za spol u osobnosti tigrova, a također je primijećeno i da očevi tigrovi sudjeluju u podizanju svojih mladih.

– Otkrili smo da se tigrovi individualno vrlo razlikuju i da ljudi koji su radili s njima i dobro ih poznaju prepoznaju njihove osobnosti – rekla je Arden.

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije