Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lista dužnika

Thompson: Ne dugujem 1,7 mil. kuna poreza. Tužit ću Poreznu!

'gradska...zagreb...30.05.2008.  trg bana jelacica, koncert marko perkovic thompson,  foto: Goran Stanzl'
'Goran StanzlPIXSELL
29.07.2012.
u 22:31

Podaci o dužnicima procurili i prije službene objave liste srama. Jelena Rozga državi navodno duguje pola milijuna kuna.

Ministarstvo financija u utorak će na svojim web-stranicama objaviti popis najvećih poreznih dužnika. No neki podaci s te liste srama već su procurili u medije.

Teško do naplate

Tako su već objavljeni podaci o 16 tvrtki koje navodno duguju najviše novca državi na ime neplaćenih poreza. Na toj listi prednjači zagrebačka građevinska tvrtka Tempo sa 292 milijuna kuna duga, a za njom slijedi Hrvatska radiotelevizija s dugom od 222 milijuna kuna. Na trećem je mjestu po poreznom dugu Pan-papirna industrija s više od 142 milijuna kuna neplaćenih obveza prema državi.

No država će se teško moći naplatiti od tvrtki poput Tempa ili, primjerice, Euro-marketa koji duguje 97 milijuna kuna. Gotovo sve tvrtke s liste tih 16 najvećih poreznih dužnika u blokadi su ili stečaju. Splitski Konstruktor, primjerice, već je dulje vrijeme u blokadi, a opasno mu prijeti i pokretanje stečaja. Na listi je, primjerice, i Rukometni klub Zagreb koji duguje 39 milijuna kuna.

Porezna uprava, prema dostupnim informacijama, što se tiče pravnih osoba, dosad je utvrdila njih 3000 koji će se naći na listi srama, a one ukupno duguju čak 15 milijardi kuna državi.

Osim tvrtki, na listi poreznih dužnika naći će se i fizičke osobe, ali i obrtnici te estradne zvijezde.

Tako je pjevač Marko Perković Thompson, prema onom što je izašlo u medijima, državi za neplaćene poreze dužan 1,7 milijuna kuna, a poznata pjevačica Jelena Rozga pola milijuna kuna. Kod njih oboje navodno je utvrđeno da su imali prihode znatno veće od onih koje su prijavili Poreznoj upravi.

A u Poreznoj upravi neslužbeno doznajemo da su točne podatke o svim dužnicima sumirali sve do kraja nedjelje. Isto tako u Poreznoj upravi nisu htjeli komentirati podatke koji su procurili u javnost jer nisu potvrđeni pa se ne može sa sigurnošću reći da su osobe poput Thompsona i Rozge na tom popisu i zbog kojeg duga jer su se podaci mijenjali iz dana u dan.

Na popisu su dužnici, doznajemo, sortirani prema kriterijima pravnih, fizičkih osoba, obrtnika i građana, a u njega se ne može intervenirati pa je nemoguće da u ovoj fazi i dalje ostanu skriveni i zaštićeni oni dužnici koje su bivše vlasti i osobe na položajima iz nekog razloga štitile. Popis će, kažu upućeni, najvjerojatnije biti kreiran po kriteriju visine dugova – najveći dužnici prvi, a ostali zatim po iznosima svojih dugova.

Iz popisa neće biti odmah moguće vidjeti koja je županija, odnosno porezna uprava dopustila najviše dužnika, no očekivati je da je to Zagrebačka zbog većeg broja poreznih obveznika u odnosu na druge županije. No svatko tko pročita popis moći stvoriti sliku koja je županija najveći dužnik.

– Ako je istina to što piše Novi list, mi ćemo podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatih djelatnika Porezne uprave zbog kaznenog djela odavanja službene tajne – rekli su nam Thompsonovi odvjetnici Vatroslav Šego i Marko Graci. Oni kažu da Thompson nije dobio nikakvo rješenje iz Porezne uprave o navodnom novom dugu. Kažu da su pročitali u novinama da je riječ o zapisniku po kojemu je Thompsonu utvrđena obveza od 1,7 milijuna kuna.

Nezakonito postupanje

Taj je dokument Večernji list objavio prije nekoliko mjeseci, za to razdoblje donesen je zapisnik po kojemu su poreznici utvrdili nepostojeću obvezu od oko 300 tisuća kuna. Na to smo podnijeli prigovor. Umjesto da Porezna uprava odluči po prigovoru, ona navodno nakon godinu dana donosi novi zapisnik s navodnom obvezom od 1,7 milijuna kuna. To upućuje na nezakonitost postupanja Porezne uprave jer je ona bila dužna odbiti ili prihvatiti prigovor koji smo im uputili – kažu Thompsonovi odvjetnici.

Komentara 241

VI
vidum
16:26 30.07.2012.

Tako je Thompsone! Dug je svega milijun šesto i nešto.

LA
Lavica7
22:47 29.07.2012.

Ha,ha,ha... Da poslovna tajna! Krada drzave je poslovna tajna! Mozda i je ...ako drzavu gledas kao svoj biznis.

Avatar The-North-Korean-Times
The-North-Korean-Times
23:42 29.07.2012.

PS. Ovi Khmeri mu na kraju krajeva samo povećavaju popularnost !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije