Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka za Britaniju

May ne želi otići i traži koaliciju s unionistima

Foto: PA/Pixsell, Reuters/Pixsell
1/6
10.06.2017.
u 00:20

Lider laburista Jeremy Corbyn, kao i lideri Liberalnih demokrata i SNP-a, pozvali su Theresu May da odstupi. Ishod izbora neće dovesti do potpunog odustajanja od Brexita, no ionako kompliciran izlazak iz EU postaje još kompliciraniji

Nakon što je prokockala natpolovičnu većinu u britanskom parlamentu koju je njezina stranka imala prije prekjučerašnjih izvanrednih izbora, premijerka Theresa May jučer je ignorirala sve pozive da odstupi i odlučila držati se pošto-poto za vlast, ovaj put uz pomoć puno desnije Demokratske unionističke stranke (DUP) iz Sjeverne Irske.


 

Prema službenim rezultatima, Konzervativna stranka Therese May osvojila je 318 mjesta, 12 manje nego što je dosad imala, a DUP 10 mjesta i zajedno imaju natpolovičnu većinu. Laburistička stranka ima 261 mjesto, čak 31 više nego dosad, a Liberalni demokrati 12 (3 više), dok je Škotska nacionalna stranka na 35 mjesta, čak 19 manje nego dosad. Poraz škotskih nacionalista vjerojatno znači njihovo odustajanje od ideje brzog raspisivanja novog referenduma o neovisnosti Škotske. No, poraz strategije T. May, čiji je cilj bio raspisivanje izvanrednih izbora kako bi osvojila puno raskošniju natpolovičnu većinu u parlamentu, vjerojatno znači odustajanje od ideje da Brexit (izlazak Velike Britanije iz EU) bude najtvrđi mogući: bez slobodnog kretanja radnika iz ostatka EU, bez uplata u europski proračun, bez priznavanja jurisdikcije Suda EU u Luksemburgu. Sjevernoirski DUP podržava Brexit, ali želi da Britanija ostane u carinskoj uniji s EU i ne želi da kopnena granica s Irskom postane “tvrda” granica. Sve to vjerojatno znači da premijerka May ne bi mogla zagovarati onako tvrd Brexit kakav je zagovarala dok je njezina Konzervativna stranka sama imala većinu. Zasad ne izgleda kao da ishod ovih izbora može dovesti do potpunog odustajanja od Brexita. No, ionako kompliciran izlazak iz EU postaje još kompliciraniji i neizvjesniji.

– EU je ujedinjena, a Velika Britanija duboko podijeljena. May je željela stabilnost, no svojoj je zemlji donijela kaos – komentirao je Manfred Weber, lider europskih pučana u Europskom parlamentu. Lider laburista Jeremy Corbyn, kao i lideri Liberalnih demokrata i SNP-a, pozvali su jučer Theresu May da podnese ostavku umjesto da pokušava formirati novu vladu. I mnogi drugi koji smatraju da je May izgubila vjerodostojnost citiraju njezinu izjavu od 20. svibnja da bi gubitak samo šest mjesta u parlamentu značilo da ona gubi ove izbore. A prekjučer nije izgubila samo 6 nego 12 mjesta, pa ipak u svojoj jučerašnjoj izjavi ne spominje uopće činjenicu da je izgubila većinu na izborima na kojima joj je cilj bio tu većinu još više povećati.


 

Jeremy Corbyn najavio je jučer da su i laburisti spremni pokušati oformiti novu vladu. – Nitko u ovom trenu nema parlamentarnu većinu, a stranka koja je izgubila ove izbore je Konzervativna stranka. Njihovi argumenti poraženi su na ovim izborima – rekao je Corbyn. Čelnici EU institucija poručivali su jučer da je ostatak EU spreman započeti pregovaračke runde o Brexitu čim britanska strana bude spremna.

– Ne znamo kad će pregovori o Brexitu početi. Ali znamo kad moraju završiti. Potrudite se da izbjegnete scenarij u kojem “nema sporazuma” kao rezultat toga što “nema pregovora” – napisao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na Twitteru jučer prijepodne. Ipak, kad je premijerka May otišla kod Kraljice i vratila se s izjavom da ima mandat za pokušaj sastavljanja nove vlade, Tusk joj je uputio pismo čestitke. Günther Oettinger, europski povjerenik iz Njemačke, upozorio je na ovu opasnost:
– Sa slabim pregovaračkim partnerom postoji opasnost da pregovori završe loše za obje strane. Potrebna nam je snažna vlada koja je sposobna ispregovarati izlazak Velike Britanije – rekao je Oettinger.

Komentara 8

GO
gooniegoogoo
14:16 10.06.2017.

šta bi soroševci dali za ovakav fijasko:D

DU
Deleted user
13:45 10.06.2017.

Dobila je koaliciju sa DUP-om i ima 328 ruku u parlamentu, preko minimuma od 326. Baš šteta, stara komunjara Corbyn neće moći lizati cipele Merkelici.

AN
Anuna66
08:20 10.06.2017.

Učiniti će sve da unište EU ,zajedno sa Trumpom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije