Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Težak propust WHO-a – uzbunili javnost tek nekoliko mjeseci nakon epidemije ebole

Stručnjaci su zatražili da se osnuje jedinstveni WHO-ov centar za suzbijanje epidemija
23. studenoga 2015. u 07:18 4 komentara 852 prikaza
ebola
Foto: Reuters/PIXSELL

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) napravila je težak propust, uzbunivši javnost tek nekoliko mjeseci nakon izbijanja epidemije ebole u zapadnoj Africi, čime su dodatno pogoršane ogromne patnje i povećan je broj smrtnih slučajeva, zaključili su danas globalni zdravstveni stručnjaci.

Epidemija je iznjedrila izvanrednu hrabrost i solidarnost, ali i proizvela strašnu patnju, strah i kaos koje vodeće institucije uglavnom nisu uspjele obuzdati ili na njih nisu pouzdano i brzo reagirale, zaključio je panel specijalista okupljenih na inicijativu Globalnog instituta za zdravlje (HGHI) pri američkom sveučilištu Harvard i Londonske škole higijene i tropske medicine (LSHTM).

Analizirajući odgovor globalnih institucija na epidemiju koja je poharala Gvineju, Sijera Leone i Liberiju, panel je zaključio da se takve pogreške ne bi smjele ponoviti i da hitno treba provesti opsežne reforme kako bi se spriječile nove pandemije u budućnosti.

– Moramo ojačati osnovne kapacitete u svim zemljama za otkrivanje i prijavljivanje malih epidemija i za brzu reakciju kako one ne bi prerasle u velike krize – zaključio je ravnatelj LSHTM-a i predsjedatelj panela Peter Piot.

Po njegovim je riječima reforma državnih i međunarodnog sustava ne samo moguća već i ključna "kako u budućim epidemijama ne bismo svjedočili takvim razmjerima patnje, smrti i društvene i ekonomske katastrofe".

Panel je predložio 10 ključnih reformi kojima bi se spriječile takve katastrofe u budućnosti, uključujući razvoj i ulaganje osnovnih kapaciteta u suzbijanje epidemija zaraznih bolesti, jačanje poticaja za pravodobno prijavljivanje epidemija i znanstveno utemeljene argumente za ograničenje trgovine i putovanja.

Stručnjaci su također zatražili da se osnuje jedinstveni WHO-ov centar za suzbijanje epidemija s jasnom odgovornošću, primjerenim kapacitetom i čvrstim linijama odgovornosti. Također smatraju da bi trebalo uspostaviti transparentan, politički zaštićen stalni krizni odbor koji bi objavljivao krizno stanje.

Liberijski član panela Mosoka Fallah iz aktivističke skupine Action Contre La Faim International upozorio je da ljudska patnja i smrt trebaju potaknuti na ozbiljno razmišljanje "o tome kako i zašto je globalni odgovor na najstrašniju epidemiju ebole u ljudskoj povijesti bio zakasnio, slabašan i nekoordiniran".

Od početka epidemije ebole u prosincu 2013. u Gvineji, Sijera Leoneu i Liberiji umrlo je najmanje 11.300 ljudi. Kriza je bacila na koljena ionako slabašne zdravstvene službe i prouzročila tešku štetu u društvu i ekonomiji.

– Najteži je WHO-ov propust bilo zakašnjelo uzbunjivanje – konstatira Ashish K. Jha, ravnatelj HGHI-ja i jedan od vodećih članova panela. – U WHO-u su u proljeće znali za epidemiju ebole koja izmiče kontroli, a tek su u kolovozu objavili krizno stanje u sektoru zdravstva – dodaje.

Ravnatelj globalne aktivističke udruge za zaštitu zdravlja pri Welcome Trustu Jeremy Farrar istaknuo je da izvješće panela sadrži "otrežnjujuće lekcije" koje valja naučiti i "pretočiti u konkretne mjere kako bismo izbjegli novu krizu".

>> Iz bolnice pušten i posljednji oboljeli od ebole

>> Ebola u Teksasu jedan je od dokaza nesposobnosti administracije

otkrio gdje je za valentinovo
Grašo progovorio o vezi s Hanom Huljić, ali i puncu Tončiju: 'Svaka spačka može bit' fatalna za njega'
BioBran
PROMO
300% snažniji prirodni imunitet
 • helgin@hogar:

  svim clanovima whoa i njihovim suradnicima-krepajte! vi marite za zdravlje covjecanstva manje nego za lanjski snijeg! vi marite za punjenje dzepova farmaceutskih firmi...

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  nije propust. propust je nešto nenamjerno. ono što who radi jest ciljano i proračunato. sjetimo se ptičje gripe, i sve će sjesti na svoje mjesto. kolke su milijarde zgrnula 2 poduzeća sa 'lijekom'. jel itko iz who-a odgovarao za nepotrebno ... prikaži još!rebno širenje panike, zbog 'bolesti' koja pokosi jedan posto od umrlih od obične gripe?

 • Branko102:

  WHO je pod kontrolom cionističkog lobija i njihovih farmaceutskih korporacija. Propala,kao i sve drugo što dolazi iz UN .Korumpirani birokrati,koji su lobisti korporacija.