Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIKOLA TESLA
Povratak na članak

Tesli je nakon smrti priznat izum radija, iako je Marconi dobio Nobela

Osim uspjelih patenata Tesla je imao brojne sjajne zamisli koje nije stigao ili nije mogao provesti u djelo za života.

Komentari 9

ZE
Zexa
20:16 03.10.2021.

Živio Nikola Tesla Hrvat pravoslavne vjere

VL
DE
Dexi
22:43 29.02.2020.

Tesla je prvi počeo eksperimentirati na polju obrtnog magnetskog polja i višefaznih struja, i prvi je zaštitio patentima ove izume. Na prvu ideju je došao još kao student u Grazu 1877., kada je prkosio svom profesoru da će izraditi elektromotorr za izmjeničnu struju, s rotorom (kavezom) bez kolektora i četkica. Nakon studija u Gracu i Pragu, Tesla 1881. odlazi u Budimpeštu, i tamo razrađuje indukcijski motor, pa 1882. otkriva obrtno magnetsko polje i višefazne struje koje ga proizvode. Nakon što iste godine prelazi u Edisonovo društvo u Parizu, godine 1883. u Strasbourgu izrađuje prvi funkcionalan prototip indukcijskog motora. Godine 1884. se preselio u SAD i postaje Edisonov suradnik. Edison nije pokazao interes za Teslin izmjenični indukcijski motor, jer je zagovarao istosmjerne dinamo strojeve i elektromotore, kao i elektrifikaciju istosmjernom strujom. Nakon što se Tesla razišao s Edisonom, osniva svoju kompaniju i nastavlja eksperimente s indukcijskim motorima. 1887. prijavljuje niz patenata, kojima je zaštitio trofazne asinkrone motore, generatore i sustav prijenos električne energije, od kojih su najvažniji No. 381 968 i No. 382 279, koji su odobreni u svibnju 1988. Galileo Ferraris je počeo eksperimente na tom polju tek 1885., a prvi puta je javno obznanio princip rada indukcijskog motora tek 1888., dakle puno kasnije od Tesle. Prema tome, samo je Ferraris mogao kopirati (pokrasti) ovaj izum od Tesle, a nikako obratno. To su učinili i ostali.

VL
DE
Dexi
22:41 29.02.2020.

Poštovani Victorius, prvi puta u životu čitam totalne budalaštine i neistine o Tesli, koje navodiš, kao i neistine o Tesli na web stranicama Edison Tech Center-a, koji iz razumljivih razloga lobira za Edisona, GE, Marconija, Ferrarisa i slične. Patološki lažljivacc i neznalica si možda ti i oni koji pišu neistine o Tesli. Gospodin Tesla je bio i još uvijek je daleko ispred tebe i ovih likova. Dovoljno je spomenuti, da je svojevremeno Tesla ustupio Marconiu 17 patenata za bežični prijenos signala na daljinu, na osnovi kojih je kasnije Marconi počeo izrađivati razne prototipe bežičnog predajnika i prijemnika. Ali, i to nije mu pomoglo da preduhitri Teslu, koji je već tada, 1894., prije Marconia, Popova, Branlya, Righia, Hertza i drugih, uspio generirati struje visoke frekvencije i elektromagnetske valove pomoću četiri spregnuta neprigušena oscilatora (dva u predajniku i dva u prijemniku) i odašiljao signale od predajnika do prijemnika na nekoliko kilometara, dok do tada nikome drugome to nije uspjelo, jer su njihovi oscilatori generirali prigušene elektromagnetske valove s propagacijom od nekoliko metara. Tesla je počeo s ovim eksperimentima još 1890. godine, a Marconi tek 1894/1895. Ovaj fundamentalni izum Tesla je 1896. zaštitio patentom No. 568 178 u SAD-u. Nakon toga je Marconi uspio zaštiti taj (Teslin) izum u Londonu s patentom No. 7777, i kasnije u SAD-u s patentom No. 763 772, koji je Vrhovni sud SAD-a 1943. poništio, jer je već postojao isti patent od Tesle.

VL
Avatar Hazl113
Hazl113
20:18 21.02.2020.

Ne radija, već bežičnog upravljanja.

VL
VI
Victorius
22:24 21.02.2020.

Tesla nema nikakve veze s izumom radija ili krugovala (das Rundfunk). SAD su načinile pravni zločin kad su objavu rata Italiji iskoristili da bi naštetili Marconiu istinskom aristokratu i izumitelju radija s čime častohlepni Tesla nema veze. Vi veze nemateemate o Tesli i samo prepričavate laži! TESLA NEMA NITI JEDAN JEDINI FUNDAMENTALNI IZUM! Tesla je bezočni plagijator, patološki lažljivac i notorni balkanski luđak i neznalica. Tesla je pokrao ital. fizičara Galilea Ferrarisa koji je stvarni izumitelj indukcijskog motora http://edisontechcenter.org/GalileoFerraris.html. Sve izmišljotine o Tesli su proizvod velikosrbske propagande koje su počele na svjestkoj razini nakon 2 sv. rata i naručenoj knjizi Save Kosanovića od tabloidnog novinara John J. O'Neill. Sve njegove monografije su bile naručene od srbske propagande mašinerije koja se formirala već srednom 1930-ih u Beogradu. Induktivni motor je Tesla dobio na prevaru na sudu u sprotu s već mrtvim Ferrrairsom uz pomoć milijunskih lobiranja giganta Westinghousa koji bi gubitkom suda izgubio milijarde dolara. http://edisontechcenter.org/tesladebunked.html Tesla je bio patološki lažljivac koji je su svojoj autobiografiji tvrdio da je mogao čuti zvuk na 550 milja udaljenosti, da je vidio giganstku svjetslost u očima goluba, da je razgovaro s izvanzemaljcima o čemu su pisali am. tabloidi.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.