Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOTIVI NA HRVATSKOM EURU
Povratak na članak

Hrvatsko slavljenje i veličanje Tesle, nikako ne isključuje ono američko ili srbijansko

O uvažavanju volje građana kod izbora motiva za kovanice svjedoči činjenica da je među motivimanjima završio Nikola Tesla, što je inicirao Večernji list, a naši sugrađani objeručke podržali.

Komentari 78

Avatar ŠTO_DALJE
ŠTO_DALJE
10:42 22.07.2021.

Mi ovdje raspravljamo o motivima za novu valutu, za koju nas nitko ni ne pita želimo li je. To je diktatura uvijena u šareni papir demokracije.

VL
Avatar Rafale
Rafale
11:02 22.07.2021.

Ako su Danska, Švedska, Poljska i Češka mogli zadržati domaću valutu, zašto bismo mi onda morali uvoditi bijedni euro?

VL
XA
xa
10:56 22.07.2021.

do 1918e su nas uništavali austrofili&mađaroni, od 1918e do 1990e jugoslaveni, a danas to rade ljubitelji EUa

VL
Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
11:45 22.07.2021.

Trebalo je staviti Dioklecijana. Čist Hrvat, rođen u Solinu.

VL
Avatar dmitarX
dmitarX
12:11 22.07.2021.

Tesla konotira na sve strane...dakle, otpada. Ruđer Bošković od osoba. Od ostalog, hrvatska šahovnica dakako, ili kuna...ili degenija.

VL
RO
romobil
11:41 22.07.2021.

Naš je koliko i pulska arena....

VL
VA
vadis1
15:18 22.07.2021.

Slazem se da hrvatsko velicanje Tesla ne iskljucuje srpsko i americko. Zasto je spomenik Tesli bio srusen? Zasto se Tesla u Hrvatskoj nije toliko slavio prije americkog automobila Tesla.

VL
VL
????
15:31 22.07.2021.

Teslu su vam bacili kao kost da prikriju svoju nesposobnost ili nezainteresiranost. Zakaj samo 4 motiva kad ima 8 kovanica? Na svakom je mogao biti jedan motiv ili jedna osoba. Osim toga na svakom novčiću se mogao napisati naziv motiva na glagoljici. U pozadini na svih 8 je mogao biti jedan motiv, a na kovanici od 2 eura se na obodu može ugravirati nešto, npr. "Lijepa naša" kao motiv iz himne, a Antun Mihanović kao osoba na ta dva eura. Ali naši "stručnjaci " su odlučili skresati broj hrvatskih motiva na apsolutni minimum. To nije ništa drugo nego li veleizdaja. Nije problem kaj su Teslu odabrali, nego da je on jedini kojeg su odabrali.

VL
DU
Deleted user
11:05 22.07.2021.

I ja sam pobornik teze da čoveka određuje mesto rođenja i življenja, a nikako njegova porodica, preci, nacionalno i versko nasleđe

VL
BU
burza
15:30 22.07.2021.

Treba ponoviti glasovanje malo je ljudi znalo za to trebalo jevise ingormirati gradane a ne da odlucuje sacica glasaca

VL
DU
Deleted user
15:49 22.07.2021.

Tužno je jedino, što oni koji su tu RH stvorili, da je kao RH mogla ući u EU, Franjo i Šušak nisu dobili mjesto na euru, ali to smo mi Hrvati, zato i nismo imali od Tomislava svoju Državu, a izgleda ni ovu nećemo dugo imati sa ovakovim odnosom prema stvaraocima države.Opet ćemo biti konjušari ili beogradski podrepaži, sretni i zadovoljni.

VL
PR
Prekosutra
22:26 22.07.2021.

LezeciPolicajac imas slobodu razmisljati, misliti, usmeno i pismeno se izrazavati. To su vrijednosti koje se trebaju postivati pa i zivotom cuvati. Tesla je rodjen u Hrvatskoj, neovisno pod cijom krunom. Bio je ponosan na svoju domovinu Hrvatsku i srpski rod!! U Hrvatskoj je zivjelo i jos uvijek zivi znacajan broj hrvatskih Srba. Nazalost, jedan dio hrvatskih Srba bio je okrenut srpskoj osvajackoj politici ”gdje su srpski grobovi tamo je Srbija” i zbog toga su mnogi ostali bez svoje stoljetne domovine Hrvatske! Oni Srbi koji se ponose svojom domovinom Hrvatskom ostali su na svojij djedovini, mnogi su je svojim zivotom branili od svojih osvajackih sunarodnjaka. Ban Jelacic je Hrvat, a Tesla je Srbin. Prvi je rodjen u Srbiji a drugi u Hrvatskoj. BJ je svojim djelovanjem za Hrvatsku aktivno ucinio jako puno. NT za Srbiju nije nista ucinio jer, najvjerojatnije, nije ni razmisljao o Srbiji jer tamo nije ni bio osim u jednom kratkom posjetu. U Hrvatskoj je bio aktivan, govorio je hrvatskim jezikom, jer u Hrvatskoj je zivio. Za usporedbu, imao sam prilike upoznati Srecka Bijelica prije njegove smrti, hrvatskog Srbina, jednog od onih koji je zajedno sa Savkom, Veselicom, Gotovcem, Budisom…. stradao za vrijeme Hrvatskog proljeca. Dakle, Srbin kojem je Hrvatska bila domovina za koju je bio soreman dati svoj zivot. Neopusivo ocajan sto su njegovi sunarodnjaci planirali i okrutno pokusavali sorivesti u djelo 1991-1995. Tesla je htjeli vi to ili ne cinjenicno pripadao i pripada Hrvatskoj!

VL
Avatar MK3
MK3
16:52 22.07.2021.

Što on ima sa Srbijom? Koliko ja znam nije nit nočio kad je jednom bio u Beogradu.

VL
M1
m1irkoni
13:24 22.07.2021.

Tesla je Austrijiski drzavljanin rodjen u Austrougarskoj tako da i Austrija polaze svako pravo na Teslu vise od Hrvatske

VL
Avatar Hazl113
Hazl113
17:43 22.07.2021.

Koliko god neki pričali o Tesli ovo i ona, završit će na Hrvatskom Euru i to na tri komada. Srbi da i hoće i da uspiju ući u EU, a neće, jer netko mora davat pusice caru Putinu u stražnjicu, nemaju što staviti na Euro sa likom Tesle. Ovako će stranci malo po malo naučiti ono najbitnije o Tesli što nisu do sada znali. Jako pametan i lukav potez za kojeg sam i ja glasao.

VL
XM
xman100
16:40 22.07.2021.

Ništa nije srbijansko. Tesla je bio nekoliko dadna u posjeti Srbiji, imao neka predavanja i nikad se nije vratio.

VL
Avatar MK3
MK3
17:10 22.07.2021.

Tesla je kao čovjek zaslužio biti na Euru, lijepo da mu Država Hrvatskog Naroda kao njegova domovina i članica EU to i omogućuje... Ali bilo bi i lijepo da vođe Države Hrvatskoga Naroda bolje znaju štititi interese Hrvatskog naroda i državu od Načertanija i SPCa...

VL
UV
uvijekje
16:49 22.07.2021.

Srbi su jedini narod koji imaju svog coveka na novcanicama EU, a da uopće nisu clan EU ili Europske monetarne unije. To bi moglo biti dobro pitanje za neki kviz...

VL
PR
Prekosutra
17:11 22.07.2021.

PaulAnka & co - Nista niste skuzio ili ne zelite skuziti. Cinjenica je da je on rodjen u Hrvatskoj, odrasao i djelomicno se skolovao u Hrvatskoj, bio je ”ponosan na svoju domovinu Hrvatsku”. Dakle, osim etnickoj pripadnosti pripada Hrvatskoj -naravno i SAD-u -ali nikako Srbiji! Uzmimo za primjer jednog danas (ne beznacajnog) velikana Zlatana Ibrahimovica kojem su roditelji iz BiH i Hrvatske, ali rodjen i odrastao u Svedskoj. Svedjani su u nekoliko navrata ozbiljno spominjali njegovo ime kad je bilo pitanje tiskanja novih novcanica. Nije nemoguce da se to i ostvari. Ako imam tocnu informaciju ZI tiskan je na postanskoj marki.

VL
Avatar NiceGuy
NiceGuy
11:04 22.07.2021.

Raspravlja se o motivima na kovanici a ne o utjecaju eura i referendumu i da li se to uopće želi ? Koga briga da li je gore Tesla ili Papa ... ste normalni vi uopće ? zašto je euro uopće dobar za HR ?

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.