Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tesla je Gospićem šetao, svirao , pjevao, dirigirao... i dijelio savjete

Nikola Tesla Svjetski poznati izumitelj iz Smiljana bio je prisutan među svojim Ličanima koji su ga mogli pitati za pokoji “svjetlosni” savjet i fotografirati se s njim. Dio je to prvog festivala Tesla IN Lika kojim se promiče Tesla kao najjači lički brend, ali i ljepote Gospića i posvećenost ovog dijela Hrvatske sportu
10. lipnja 2019. u 09:10 9 komentara 800 prikaza
Tesla IN Lika festival
Foto: Teslainlika
Pogledajte galeriju 1/2

Svjetski poznati izumitelj Nikola Tesla ovog je vikenda bio u Gospiću. Šetao je među svojim Ličanina, svirao gitaru, pjevao, dirigirao Puhačkim orkestru, mogli ste ga pitati i za neki “svjetlosni” savjet ili se slikati s njim. Bio je odlično raspoložen i najveća atrakcija prvog Tesla IN Lika festivala koji je održan od četvrtka do nedjelje u Gospiću, nedaleko od rodnog mu Smiljana.

Galerija Nova NAJVEĆI BUVLJAK NA OTVORENOM Glavna ulica postaje Ilica Galaxy Fair

Mnoštvo Ličana četiri je dana uživalo u prvom Tesla IN Lika festivalu koji su organizirali lokalna turistička agencija Zelengaj i Grad Gospić, Lokalna akcijska grupa Lika i Lika destination kako bi dodatno istaknuli najjači hrvatski i lički brend – Teslu i njegovu inovativnosti, ali i kako bi predstavili Gospić kao mjesto gdje su se godinama postizali vrhunski sportski rezultati.

Organizirana je vožnja biciklima za rekreativce, ali i profesionalce, uz predstavljanje ljepota ličkoga kraja i važnih pojedinaca porijeklom iz Like koji su postizali vrhunske rezultate u sportu i znanosti.

U Budimpešti svečano otvorena izložba inspirirana Nikolom Teslom PROMO U Budimpešti otvorena izložba inspirirana Nikolom Teslom

Primjerice, tenis se u Gospiću igrao još davne 1900. godine, kad je osnovan prvi teniski klub u Hrvatskoj. Prije 65 godina osnovan je hrvački klub, a prije 72 godine nogometni klub Žabica. Osim sportskih susreta, bilo je i mnoštvo događanja za mališane kojima su kostimirani glumci pričali bajke i legende o vilama s Velebita, noću je upriličeno gledanje zvijezda kroz teleskop. Rijeka Novčica odlično je poslužila kako bi se na njoj pokazali svjetlosni efekti na vodi i uljepšala je koncerte grupa Vatra, Detour i Pavel. Festival je promovirao i inovativnost kroz natjecanje robotičara, a predstavljen je i robot od lego kockica tvrtke Ericsson Nikola Tesla te električni bicikl tvrtke Mate Rimca.

Predstavili su se i lokalni KUD-ovi, lokalni proizvođači hrane i pića, čiji su se proizvodi mogli kušati i kupiti. U Baškim Oštarijama na Velebitu, gdje je festival započeo, održana je i završna manifestacija, 1. Tesla run trail. 

Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladina savjeta zaradio na testovima'
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
 • Direkt:

  Kakvi smo licemjeri. Najpre mu poubijemo 100 rodjaka u ndh, zatim srušimo dom,a sada ga veličamo i svojatamo. Sve što činimo krivotvorimo.

 • Avatar zong
  zong:

  Dobro je prošao! U ovoj nadasve primitivnoj državi mogli su naići oni još primitivniji SA odredi kao na Braču...

 • KosovoUck:

  Sto ce vam ta prica o tesli srbijancu