Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Idemo li na izvanredne izbore

Teško će ova vlada preživjeti četiri godine

Vlada
Foto: Robert Anić/PIXSELL
03.04.2016.
u 11:15

Kako je Vlada započela mandat, ne sluti da će odjednom ''proraditi''

Hoće li Vlada Domoljubne koalicije, Mosta i nestranačkog premijera Tihomira Oreškovića preživjeti četverogodišnji mandat?

Kako je počelo u prva dva mjeseca, ne sluti da će ovaj sastav Vlade preživjeti do 2020. godine. Opcija izvanrednih izbora, od svih mogućih scenarija, čini se najizglednijom jer odnosi u Vladi, posebice između HDZ-a i Oreškovića, nisu idilični, a ništa bolji nisu ni na relaciji HDZ – Most. Osim što je Vlada prespora u kadroviranju, što još nisu ekipirana ni sva ministarstva, problem je i to što Vlada još nije ponudila nijedan konkretan reformski potez. Upravo su reforme bile glavna mantra uoči formiranja vlasti, a u njih su se klele sve opcije. Osim toga, veliko nezadovoljstvo vlada i u HDZ-u, što među članstvom, a što u samom vrhu te stranke i upravo najglasnije prijetnje novim izborima stižu iz redova HDZ-a.

Te su prijetnje zasad samo prijetnje ne bi li se discipliniralo premijera Oreškovića, ali i Most. I u HDZ-u su svjesni da su novi izbori vrlo rizičan potez jer je pitanje kako bi HDZ na njima prošao. Sve su glasnije i teorije da premijer Orešković stolovanje u Banskim dvorima neće doživjeti kao “epizodnu ulogu”, nego da bi i on sam mogao izaći pred birače. Sve to komplicira političku situaciju, a HDZ-u su, bude li Tomislav Karamarko i dalje marginaliziran u Vladi, novi izbori najrealnija situacija od svih mogućnosti političkih akrobacija. Odluči li se Karamarko za nove izbore, onda mu je jedini trenutak odmah nakon izbora u stranci. U suprotnom, padne li Vlada kasnije, u HDZ-u su mogući i izvanredni unutarstranački izbori.

>> HDZ je jedina stranka koja ima moć rješenja aktualnog stanja u državi

Komentara 5

BA
bakulušić
14:57 03.04.2016.

Gospođa Iva Puljić Šego je počela nagovještati raspad hrvatske Vlade prije nego je formirana. Mislim da će nagovještaji trajati još četiri godine i da će na kraju Iva Puljić Šego i - pogoditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije