Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPOZORENJE INTERPOLA Posebnu pozornost u BiH obratiti na sve strane novčanice

Teroristi na novčanice stavljaju tajne znakove

pare-txt.jpg
import
27.10.2008.
u 23:00

Koliko su terorističke organizacije diljem svijeta razvijene, svjedoči nedavno upozorenje Interpola svim državama, pa i BiH, da posebnu pozornost obrate na sve strane novčanice jer su se pojavile one označene posebnim hawala-simbolima. Simboli su to kojima se koriste terorističke organizacije, osobe koje se bave pranjem novca ili financiranjem terorizma.

Tajni znakovi
Kako bi neometano komunicirali, na novčanice koje šalju putem banke upisuju tajne znakove koji se ne moraju uvijek vidjeti golim okom i često se ispisuju supstancijom koju otkrivaju samo ultraljubičaste zrake. Tajne znakove veličine dva-tri milimetra, kojima komuniciraju pripadnici terorističkih organizacija i najčešće su arapski i indijski, specijalni agenti još proučavaju.

No, kako navodi Interpol, da bi “hawaladari” međusobno komunicirali, prije svega potrebno je veliko povjerenje između njih te povezanost, bilo da su partneri ili čak dužnici, i to će se povjerenje rijetko kada izgubiti.

Primjerice, kada netko želi uplatiti novac terorističkoj organizaciji, uplati ga u obliku poklona ili vraćanja duga na račun neke tvrtke ili osobe povezane s terorizmom. Na papirnatim novčanicama napiše tajnim znakovima koliko i kojoj terorističkoj organizaciji ide taj novac, navodi list San.

Prijenos novca
No, da bi zaista taj novac došao u “prave” ruke, potrebna je povezanost sa službenikom u banci, koji dešifrira znakove i šalje taj novac na račun određene tvrtke.

Prijenos novcem hawala-sustavom traje dan ili dva. Koliko takvih novčanica ima, nitko ne zna. Narodna banka Srbije nedavno je izdala posebno upozorenje u kojemu, na preporuku Nacionalnog središnjeg biroa Interpola – Beograd, obavještava poslovne banke, carinske ispostave, graničnu policiju i sve ostale subjekte što posluju efektivnim stranim novcem da obrate veću pozornost tijekom postupanja sa stranim novčanicama, s obzirom na to da postoji mogućnost prepoznavanja označenih novčanica koje mogu upozoriti na vezu s osobama upletenima u pranje novca, financiranje terorizma i/ili transfer novca za potrebe terorista.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije