Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ivo josipović:

'Teorije da Hrvatska kroz pravosuđe radi pritisak – ne stoje!'

ivo josipović (1)
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
1/5
03.10.2013.
u 12:27

"I mađarsko pravosuđe neovisno je sudilo našem potpredsjedniku Vlade, i mi s time nismo imali problem"

– Kao prvo, moram reći u cijelom ovom nesporazumu jednu važnu činjenicu. Hrvatska jest i bit će zemlja u kojoj ni Vlada ni predsjednik, a ni bilo tko drugi niti može niti hoće utjecati na rad pravosuđa, tako da teorije o tome da Hrvatska kroz pravosuđe radi pritisak na ovoga ili onoga ne stoje – odgovorio je predsjednik RH Ivo Josipović u Termama Tuhelj gdje je otvorio međunarodnu konferenciju CROENERGY, na upit novinara što ako MOL odluči prodati dionice Ine. Dodao je da je pritom pravosuđe autonomno i radi svoj posao kako misli da je najbolje.

– Kad je riječ o Vladi, ona je u dobroj vjeri počela pregovore s mađarskim partnerima i znam da je spremna u tom duhu pregovore i završiti. A sada, ako Mađari odluče prodati Inu, na Vladi je da s mogućim novim partnerom uredi odnose te napravi fer i pravedan posao za Hrvatsku – objasnio je pritom Josipović. Što se pak tiče odštete koju bi Mađari mogli tražiti, Josipović je rekao da se o tome može razgovarati.

– Možda i mi imamo neke osnove za odštetu. Postoji ugovor za koji znamo da Hrvatska smatra da nije do kraja bio ispunjen, pa prema tome, ne vjerujem da će tu biti nekih velikih problema za Hrvatsku. Naravno, Vlada je ta koja vodi pregovore i zna detalje, ali ja govorim o načelnoj poziciji Hrvatske. Mislim da je Vlada zauzela korektnu poziciju otvarajući pregovore – kazao je predsjednik. O mogućim tenzijama između dvije zemlje i narušenim diplomatskim odnosima Josipović je ponovio da je pravosuđe tu bitno, a da je ono neovisno.

– Uostalom, i mađarsko pravosuđe neovisno je sudilo našem potpredsjedniku Vlade, i mi s time nismo imali problem jer poštujemo načela pravne države, pa mislim da bi to tako trebalo biti kada je riječ i o svim drugim pravosudnim postupcima. Ako polazimo od toga, onda ne vidim razloga da legalno postupanje pravosuđa bude razlog za loše diplomatske odnose. Mađarska je nama velik i važan partner, prijateljska zemlja i susjed i važan dio naše budućnosti vidimo u suradnji s Mađarskom – pomirljivo je zaključio Josipović.

>> Milanović o MOL-u: To ne shvaćam kao ratno stanje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije