Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
don stojić Močilcu
Povratak na članak

'Teorija Velikog praska ne kosi se s time da je Bog stvorio svijet'

– Sveučilište je utemeljeno na biblijskim vrijednostima, a vi ih želite izopćiti – poručuje don Stojić

Komentari 137

ĆA
ćaćaća
11:34 17.04.2014.

nema brige..pavle je nastupio samo po nalogu partije i rekao ono što je partija htjela reći a nije mogla zbog izbora..e moj pavle ko ti da biblijsko ime ?

VL
AP
apolon
11:16 17.04.2014.

Teorija " Big-Banga "ne samo,da se ne kosi sa -Božjim prstom- već ga na neki način, indirektno potvrđuje, samo što to i nekim našim domaćim usijanim glavama,( pogodite kojim) kratkog misaonog horizonta takva činjenica ne može stići do glave. Teorijane može stići do glave. Teorija Big-Banga bila je samo jedna teorija Belgijskog isusovca G. L. sve dok nije bila Dokazana otkrićem mikrovalnog -pozadinskog zračenja!!!

VL
DR
drznedaj
15:32 17.04.2014.

Budi umjeren u jelu i pilu

VL
Avatar Plantago
Plantago
13:14 17.04.2014.

"Poštovani mr.sc. don Damir Stojić, SDB, moram priznati da sam se iznenadio nakon što sam pročitao Vaše Otvoreno pismo postdoktorandu češke akademije znanosti dr. Pavlu Močilcu. Prvo, Vaše djelomično iznošenje znanstvenih citata ukazuje na Vaše duboko neznanje, ali i na prijezir prema suvremenoj znanstvenoj misli. No, nije mi cilj podučavati Vas znanstvenoj metodologiji, kao ni kozmologiji, tehničkim i društvenim znanostima. Samo mi je žao da se Vi kao intelektualac i akademski građanin, koji očito imate tako plitko znanje o znanosti, upuštate u tumačenje iste. Ali još je žalosnije što u sebi gajite toliki agresivni kršćanski fundamentalizam. Očigledno da ste zabrinuti jer je Sveučilište presekularna institucija koja se bavi materijalističkom znanošću, a po Vašem pismu sekularnost i materijalizam (navodno) ugrožavaju biblijske vrijednosti i vjeru. Ne mogu se oteti dojmu da Vi mislite kako su biblijske vrijednosti znanost i da trebaju imati mjesta na znanstveno utemeljenom sveučilištu. Sigurno se pitate zašto mislim da biblijske vrijednosti ne mogu dodatno pridonijeti studentima koji već primaju toliko čudesna i šarolika znanja na svojim fakultetima. Upravo biblijske vrijednosti onemogućavaju čovjeka da shvati cjelovitost i dublji smisao znanja, jer je riječ o dogmatizmima koji se žilavo bore protiv odumiranja, istovremeno polazeći od zadatosti tradicije i autoriteta, umjesto od istraživanja i preispitivanja, te tako mogu imati negativan i dogmatičan doprinos Sveučilištu i cjelovitom razvoju studenata. Antropologija nam govori o čovjeku i njegovu podrijetlu, a Biblija jednostrano i bez dokaza tvrdi da govori o tome kamo čovjek ide. Filozofski fakultet potaknut je ljubavlju prema mudrosti; a Biblija traži strah od nedokazivog boga. Napisali ste: “Možda niste znali, ali teoriju Velikog praska (The big bang theory) iznio je rimokatolički svećenik vlč. Georges Lemaitre (1894. – 1966.). Vlč. Lemaitre, kao istinski znanstvenik, znao je da nešto ne može nastati ni od čega." Samim time pokazali ste svoje beskrajno neznanje, jer niti vi niti ja ne možemo tvrditi da "nešto" jest samo zato jer mi to svojim ćutilima takvim doživljavamo. Nevjerojatnu aroganciju ste pokazali svojom izjavom "Zato se teorija Velikog praska ne kosi s naukom da je Svemogući vječni Bog stvorio svijet.", jer polazite od toga da je nedokaziva osoba boga činjenica, a ovog trenutka znanstveno dokaziva činjenica velikog praska - teorija koja, eto, nije u koliziji sa hipotezom o bogu. A kad ste već kod boga, trebali biste znanstveno objasniti širem auditoriju kako je i zašto dokazivo da bog postoji, tko je on? I zašto je on? Inače sav taj govor u korist biblijskih vrijednosti je obični prasak neobičnih riječi, bez pravoga smisla."

VL
Avatar Nick2k
Nick2k
11:24 17.04.2014.

Znaci li to da je prica o biblijskom potopu, Noinoj arki kao i kreacionizam, neistina? A koji dio biblije onda stoji?

VL
DU
Deleted user
11:44 17.04.2014.

Zašto se sad toliko barata izrazom biblijske vrijednosti. Zašto nisu kršćanske, koje se u poimanju nedjeljivo isprepleću s općecivilizacijskim? Zašto biblijske i što su to biblijske vrijednosti? Doslovno tumačenje ili simbolika? Ako je to doslovno tumačenje, onda se Biblija kosii s teorijom velikog praska. I je li biblijska vrijednost robovlasništvo, npr. ako postupaš s robom onako kako Biblija kaže. Ako je Biblija simbolika, onda je njeno značenje i njene vrijednosti ono koje mu je kršćanstvo dalo, bolje rečeno, davalo kroz stoljeća. Isprepleteno s pojmomo općih civilizacijskih vrijednosti. Dakako, u svim bi ih porama društvenog i privatnog života trebalo društvo i svaki čovjek za sebe, stalno preispitivati i po njima se nastojati ravnati. Guranje pojma biblijske vrijednosti - naprosto je nešto što želi provocirati.

VL
LI
lilijana
13:17 17.04.2014.

Poanta cijele ove rasprave je pitanje: Koje su to biblijske vrijednosti? Biblija je predivna knjiga sa predivnim i svetim porukama Novog Zavjeta, ali je isto tako jako okrutna unutar Starog Zavjeta. Također, naši hrvatski katolici u zadnje vrijeme pokazuju veliko licemjerje, osuđuju sve različito i nazivaju to neprirodnim i grešnim, a trebali bi razumijeti tuđe boli i probati im pomoći. Isto tako don Stojić - osuđuje pobačaje - umijesto da priča i lansira osude trebao bi se potruditi i pomoći ženama kako bi donijele djecu na svijet. Isto tako tu spominje crkvu kao pomoć siromasima - u Hrvatskoj ima jako puno siromaha a ne pretjerujem ako kažem da je naša crkva jako bogata. Umijesto da se raspravlja i šalje otrovne strelice, on kao primjer onog što bi zapravo biblijske vrijednosti trebale predstavljati (mir, ljubav, dobrota) trebao bi se potruditi da, kao njen pripadnik, učini crkvu skromnijom i pomogne potrebitima. Jer kako sada stvari stoje, ova naša crkva ne počiva na biblijskim vrijednostima (onima pravima, pozitivnima).

VL
ĐU
ĐURO445
11:52 17.04.2014.

Kad se sjetim da su bili protiv sadnje krumpira u Europi jer se krumpir ne spominje u bibiliji.

VL
JS
JUREK SKAJNICKIN
13:38 17.04.2014.

Po Bibliji zemlja i nebo su stvoreni prvo. "U početku stvori Bog nebo i zemlju. 2Zemlja bijaše pusta i prazna; tama se prostirala nad bezdanom i Duh Božji lebdio je nad vodama. 3I reče Bog: "Neka bude svjetlost!" I bi bi svjetlost. 4I vidje Bog da je svjetlost dobra; i rastavi Bog svjetlost od tame. 5Svjetlost prozva Bog dan, a tamu prozva noć. Tako bude večer, pa jutro - dan prvi." Big Bang tvrdi drugacije, naopako.

VL
Avatar Neron
Neron
11:23 17.04.2014.

Stipe, ti sad izvlačiš stvari koje su stare više od 400 godina, stvari u kojima je Crkva pogriješila i to otvoreno rekla. Evo, i ja ponavljam: bilo je pogrešno miješati se kao sudac u znanstvene teorije o vrtnji Zemlje oko Sunca i sl. No, zar smatraš da vjernici ne smiju biti znanstvenici?

VL
JO
JORGOVAN
13:21 17.04.2014.

don si uzima za pravo tumačiti Bibliju. Onaj koji pripada organizaciji koja je svojim katekizmima, apokrifima i kanonima, kojekakvim objavama i slično toliko izokrenula zapisano u novom zavjetu da je to već nakaradno. Počeli su od prve božje zapovjedi (nemaj drugih bogova osim mene) pa imaju danas preko 4000 svetaca kojima se mole, uključujući i vazdadjevicu koja je po nekakvim njihovim idejama "uznresena" na nebo, Djevica, koja je osim Krista najmanje još 6 puta rodila (sve piše u evanđeljima). Idolopoklonstvo je jedna od najgorih stvari koje božji narod može učiniti da se zamjeri bogu (znate priču o zlatnom teletu...jel?)...a oni imaju "moći sv. pape Ivana Pavla II", nekakve dijelove Marijine haljine i slično........krštenje male nemoćne djece (izmišljeni istočni grijeh), izmišljeni obredi (sakramenti) poput "prve pričesti", sv. ispovjedi, sv. potvrde i slično, koji nemaju nikakvih uporišta u samoj bibliji...evanđeoski opis svećenstva podrazumijeva svećenika koji je oženjen (striktno piše samo jednom oženjen).....moglo bi se do sutra pisat o tome što su sve i kako raznorazni donovi poput Stojića i raznoraznih papa i biskupa izmijenili u samoj bibliji, kao da ih uopće nije briga da u Ortkrivenj, na kraju novog zavjeta i na kraju biblije piše da se bibliji nesmije ništa dodavati ni oduzimati. Farozeji jedni obični.

VL
MA
majlena
13:12 17.04.2014.

Obožavam kad netko tko vjeruje u bajke ide tumačiti da 'nešto ne može nastati iz ničega'. Neprocjenjivo.

VL
ĐU
ĐURO445
11:45 17.04.2014.

A što više reći o katoličkoj crkvi, sama činjenica da imaju službenog istjerivača duhova koji su "opsjeli" neke osobe u 21. stoljeću govori sama za sebe. Gube tlo pdo nogama pa postaju sve nervozniji. A što i reći o organizaciji koja je počela onako kako danas djeluju talibani.

VL
CH
chemica
14:21 17.04.2014.

Znači, ovaj katolički "superintelektualac" ( svakom loncu poklopac), tvrdi da se na PMF-u, na Fizici, mora učiti da je njegov bog stvorio Svemir? Ne razumijem ga. Fakat ga ne razumijem. Vjerojatno imamo isti onaj "nesporazum" kao kad je provalio da silovana žena ne može zatrudnjeti jer nema "predigre" pa se nije "zagrijala". Ma to su njega opet zločesti novinari krivo citirali.

VL
DU
Deleted user
16:15 17.04.2014.

Bog sigurno ne postoji,Isuza,kao i islamskog propetu izmislijo covjek,da bih imao na osnovu cega varati narod,bibliju je ,kao i kuran napisala ljudska ruka,to svaki znavstveni zna,znaci mi samo slusamo i vejrujemo u nesto,sto sigurno ne postoji,barem se nemoze dokazati,jer ni je vidjeno,niti cuveno,cista fantazija,da se djeca strase,a mi smo na Kordunu prvi katolici na svjetu,tko ne vjeruje neka to ispita,i dokaze suprotno.

VL
BO
božidarzg
14:59 17.04.2014.

mislim da dotični gospodin svećenik još uvijek pisao olovkom i papirom, a ne na računalu da se se crkvu pitalo kroz povijest

VL
DU
Deleted user
12:09 17.04.2014.

Pa onda, jezuiti, i kaj sad. Kontroverzni kao većina značajnih stvari, pojmova, pokreta i osoba kroz povijest. Širili prosvjetiteljstvo paralelno s tvrdim katoličanstvom. Ko što i kršćanstvo inače voli prosvjetljivati ognjem i mačem. U vrijeme niskih grana ovog prvog (prosvjete)) hoćemo li nametati buklavno uvođenje u obrazovne institucije ove druge odlike jezuita. Umjesto istinskog kršćanskog ponašanja, obzira, razumijevanja, zbiljskih profesora koji žele prenijeti znanje studentima - križevi na zidovima i nepotizam i zloća na sveučilištu.

VL
Avatar Melankolija
Melankolija
11:44 17.04.2014.

Zao mi je gospodo sa Kaptola, ali toliko ste izlizali rijec "Bog", da od toga vise nema nista. Toliko ste arogantni i umisljeni da ljudi gube simpatiju.

VL
HR
hrxxx111
13:02 17.04.2014.

zanimljivo kako se Crkva hvata za slamku a sto ce gospon Zena Ne Moze Zatrudnit Kad Je Silujes reci na najnoviju teoriju o svemiru koja kaze da je ovo zapravo samo jedan u nizu svemira koji nakon velikog praska rastegnuska rastegnu pa skupe do tocke gdje opet ekslodiraju dal to znaci da svakih nekoliko milijardi godina bogu dosadi pa ga jednostavno resetira ?? a cemu crne rupe ? ta mracna mjesta svemira sigurno su pakao

VL
BU
bubidubi
13:44 17.04.2014.

Ovaj lik je provala od čovika, a izjave su mu,tako reć-smišne!

VL
« 1 2 3 4 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.