Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IRON BULL ARENA

Tenkovska pucačina uživo: cijeli svijet želi hrvatsku igraonicu

Zagreb: U Arena centru otvorena prva tenkovska igraonica na svijetu
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/9
23.12.2021.
u 16:19

Ekipa iz Iron Bulla napravila je replike tenkova od 25 kilograma u omjeru 1:10 sa senzorima koji registriraju pogotke

Igraonica kakvu nema nitko, ni New York, ni London, ni Tokio, ni Pariz, ali od srijede ima – Zagreb. Ekipa iz hrvatskog startupa Iron Bull jučer je u Arena Centru na zagrebačkom Laništu održala otvorenje Iron Bull arene, mjesta na kojem se odigravaju simulacije tenkovskih bitaka kakve su se vodile u Drugom svjetskom ratu, a čak 24 igrača istovremeno mogu se nadmetati jedni s drugima. O čemu se radi?

Modeli iz II. svjetskog rata

Tim predvođen Marijem Jukićem (27) i Antom Medićem (29), inspiriran popularnom računalnom igrom World of Tanks koju je svojevremeno igralo 130 milijuna ljudi, među kojima se našlo i 150 tisuća igrača iz Hrvatske, odlučio je napraviti replike tenkova koji su se koristili u vrijeme Drugog svjetskog rata. Ideja je bila da se tenkove može voziti na svojevrsni daljinski upravljač, da oni mogu pucati, amortizirati udarce te da sve možete nadzirati putem kamera koje se nalaze na njima. Možda na prvu ne zvuči komplicirano, ali sustav amortizacije udaraca do sada, osim našeg Iron Bull tima, nije uspio napraviti nitko na svijetu, a pokušavali su i mnogi načelno rečeno jači igrači. Riječ je o sustavu senzorike pa tako svaki pogodak koji tenk primi bilježe senzori koji se nalaze na njemu. Ovisno o tome je li tenk pogođen na mjestu gdje je oklop tanji ili deblji, izgubit će više ili manje životnih bodova. Kada životni bodovi dođu na nulu, tenk je uništen i deaktivira se te ostaje stajati na mjestu.

Na mapi od 400 kvadrata mogu se igrati svi svakog dana od 15 sati do ponoći, sat vremena igre košta 40 radnim danom, odnosno 45 kuna vikendom po osobi, jednim tenkom upravljaju dvije osobe – jedna ga vozi, a druga upravlja kupolom te ispaljuje hice – što znači da bi bilo poželjno da u igraonicu dođete s nekim u paru, ali čak ni to nije nužno jer možete igrati i s nekim nasumično odabranim tko je rezervirao termin u isto vrijeme kada i vi. Inače, kako nam je otkrio Mario Jukić, nakon otvorenja igraonice u Zagrebu ekipa Iron Bulla krenula je s franšiziranjem cijelog projekta, a za otvaranje sličnih igraonica već su zainteresirani i u Beču, Parizu, Abu Dhabiju, Sjedinjenim Američkim Državama...

U sklopu igraonice nalazi se i kafić u kojem je moguće naručiti piće, među kojima je i posebna vrsta craft piva nazvana Iron Bull special, tu su i tribine kako bi i ostali mogli gledati borbe, a razvijen je i poseban sustav bodovanja koji se može pratiti putem ekrana koji su postavljeni po igraonici. Svaki igrač će napraviti račun kad prvi put dođe i na njemu će se voditi kompletna statistika njegovih igara. Plan je da dvadesetak igrača s najboljim rezultatima na kraju godine ili sezone bude pozvano na sudjelovanje u završnom turniru.

– Jedan tenk teži oko 25 kilograma, a napravljeni su u omjeru 1:10 po uzoru na stvarne tenkove. Kada se gleda izgled, mogli bismo reći da su ovo gotovo pa savršeno vjerne umanjene replike stvarnih tenkova. Trenutačno su u igraonici četiri američka tenka – M26 Pershing i tri Shermana: Jumbo, Easy 8 i M4, te četiri njemačka Panzera – King Tiger, Panther, Panzer IV i Panzer IV Tiger. S vremenom ćemo ubacivati sve više i više vjernih replika, idući su na redu ruski, nije isključeno ni da s vremenom pokrijemo praktički sve modele koji su se koristili u Drugom svjetskom ratu – govori Mario Jukić koji ističe kako im, unatoč tome što su igraonicu otvorili godinu i tri mjeseca kasnije od prvotnih planova, tek sad slijedi pravi posao – franšiziranje. U tom smislu igraonica im služi kao ogledni primjerak onoga što mogu napraviti bilo gdje u svijetu, a već je sada bukirano na desetke posjeta areni od zainteresiranih ulagača koji mogu doći i vidjeti kako to sve izgleda uživo.

Zvali ih u Ameriku

– Sredinom siječnja nam dolaze zainteresirani franšizeri iz Francuske, a idemo i na veliki sajam u lipnju na kojem ćemo prvi put izvan Hrvatske postaviti igraonicu kao pop-up. Interes je dosta velik. Sad je na nama da istestiramo sve na ovoj areni i da započnemo implementaciju arene koju bismo trebali otvarati u Beču, a nakon toga ćemo ići u ful franšiziranje. Imamo dosta zainteresiranih i za povremene evente kao što su sajmovi i muzeji – govore u Iron Bullu.

– Trenutačno postavljamo cijeli model i to su najbitnije pripreme za franšizu koje uključuju detalje poput usernamea, knjige arhitektonskih i grafičkih standarda, korisničkog sučelja i još koječega. I, naravno, dobro definirani franšizni ugovori i konstantni nadzor koji je potrebno vršiti kako bismo vidjeli da sve funkcionira na razini koju smo postavili. To je za nas cijeli novi biznis, ali vjerujem, kada netko ima volje i želje, sve se može – ističe Mario Jukić. Iako su imali ponudu investitora te ponudu za preseljenje u inkubator Tech Stars Startup u Americi, odlučili su ostati kod nas i u cijelom procesu proizvodnje tenkova i igraonice angažirati i hrvatske tvrtke. Inače, zanimljiva je informacija da se ironbullovcima na prvom velikom javnom predstavljanju njihovog tenka na Bug Future Showu početkom 2019. godine tenk – pokvario. Točnije rečeno, nije se želio ni upaliti, a cijeli događaj uživo je pratilo tristotinjak okupljenih ljudi, a preko streama njih još nekoliko tisuća.

– Htio sam u zemlju od srama propasti. Kad smo ga uzeli i rastavili odmah tamo iza pozornice, skužili smo da je baterija otišla u kratki spoj i to smo riješili u roku od dvije minute. Kasnije su ga ljudi taj isti dan tamo vozili i isprobavali, ali je velika prezentacija neslavno propala. Nakon toga smo odlučili još više stisnuti, a i svima drugima bih, eto, iz vlastitog iskustva poručio da ne odustaju makar im se dogodile i takve naizgled katastrofalne greške – zaključio je Jukić na otvaranju Iron Bull arene na kojem su svi tenkovi za razliku od te 2019. radili – perfektno.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Asterix
Asterix
22:38 23.12.2021.

Bravo!

BA
Barbasmora
19:55 23.12.2021.

Bravo! Croati smo najnaprednija, najinteligentinja i najbolja nacija na svitu i najbliže smo Bogu, Koji nas voli više od svih! Samo tako nastavite, dragi dečki! Sad napravite nesto nalik za male zrakoplove!

Avatar xilandar
xilandar
18:18 23.12.2021.

Eto tu je kaplar Krsto uzeo one avione...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije