Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Simbol otpora

Tenk T55 od 36 tona ukopan u zemlju, fićo će sada gaziti njega

tenk (1)
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
1/4
20.06.2011.
u 17:14

Crveni fićo bit će postavljen najkasnije u ponedjeljak kada će, točno 20 godina nakon gaženja malog vozila, biti otvorena umjetnička instalacija

– Samo da ti javim. Stigao je tenk, ukopavaju ga! – govorila je uzbuđeno mlada Osječanka nekome na mobitel dok su brojni mališani s nestrpljenjem čekali konačno ukopavanje opakog T55, koji je – pričali su im roditelji, 27. lipnja 1991. pregazio crvenog fiću. Malo vozilo koje je već idući dan ušlo u legendu i postalo simbolom građanskog otpora srpskoj agresiji.

Uništenje auta i rafal

Posao postavljanja tenka nekadašnje JNA, pristiglog iz zagrebačkog Vojnog muzeja, uz raskrižje Vukovarske i Trpimirove ulice, pomno je pratio i Franjo Sziler koji je na istom mjestu bio i prije 20 godina. Drago mu je, kaže, što će Osijek zadržati sjećanje na te dane.

– Okupili su se ovdje ljudi, a iz bijele je vojarne dolazio kamion kao hitne pomoći, s crvenim križem na sebi. No građani su vidjeli da su unutra oficiri JNA, a ne liječnici pa su ga počeli ljuljati. Uspio je otići, a onda su stizali tenkovi. Čovjek je ostavio fiću, tenk ga pogazio, a ispaljen je i rafal. Ljudi su se bacili na tlo, a jednog mladića metak je pogodio u koljeno – prisjetio se Franjo tog dana dok su vojnici HV-a s tzv. labudice, s kojom je dovezen, pokušavali skinuti konzervirani T55, težak čak 36 tona o čijoj je donaciji Grada Osijeka odlučivala komisija MORH-a.

– Priča o tenku i fići koji ovaj put njega gazi je dobra metafora koja jasno pokazuje da je nenaoružana Hrvatska pobijedila u Domovinskom ratu i zato smo odlučili donirati tenk – kazao nam je ravnatelj Vojnog muzeja pukovnik Dinko Čutura.

Dan branitelja

Crveni fićo koji je pronađen u Osijeku, bit će postavljen najkasnije u ponedjeljak kada će biti otvorena umjetnička instalacija kojom će početi proslava Dana osječkih branitelja koja će se nastaviti i na Dan zaštitnika grada sv. Petra i Pavla. Otvorit će ga djeca vozača fiće Branka Breškića.

Ključne riječi

Komentara 48

OB
-obrisani-
20:00 20.06.2011.

mora da su dobili iz zastave nekakve novce za reklamu obično ruglo.....kakva umjetnost

OB
-obrisani-
20:25 20.06.2011.

bolje da prodaju tenk u staru željezo i novac doniraju nekoj bolnici za toalet apire ,a ne da rade ruglo od okoliša mora da se netko dobro na sniffao

ST
stripy
21:39 21.06.2011.

žIVJELA HRVATSKA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije