Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Temperature u porastu

Meteorolozi upozorili na najgori toplinski val u 200 godina, stiže i u Hrvatsku

Heat wave in Spain
Foto: Daniel Gonzalez Acuna/DPA
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
17.07.2022.
u 09:23

Izvor iznimno toplog zraka je afrička pustinja Sahara, a toplina se već lagano krenula širiti i na Belgiju, Nizozemsku, Njemačku i Ujedinjenu Kraljevstvo

Prognostičari AccuWathera upozorili su kako je zapad Europe pogodio najgori toplinski val u preko 200 godina. 

Nastavi li se istim tempom, ove temperature mogle bi biti smrtonosne diljem Europe. 

Ovaj toplinski val može se mjeriti s valom koji je 2003. godine odnio više od 30.000 života, izravno ili neizravno. 

- Postoji zabrinutost da bi ova vrućina mogla postati dugotrajan toplinski val (20 ili više dana) za mnoge lokacije od Portugala do središnje Francuske i unutarnje jugoistočne Europe jer bi mogla potrajati do kraja srpnja i nastaviti se u kolovozu - kazao je meteorolog Tyler Roys, a to uključuje doline Mađarske, istočnu Hrvatsku, istočnu Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, južnu Rumunjsku i sjever Bugarske. 

Izvor iznimno toplog zraka je afrička pustinja Sahara, a toplina se već lagano krenula širiti i na Belgiju, Nizozemsku, Njemačku i Ujedinjenu Kraljevstvo. 

Podsjetimo, ovoga je petka britanska meteorološka služba izdala svoje prvo crveno upozorenje za ekstremne temperature, a građane su upozorili kako se radi o velikoj opasnosti za zdravlje. 

Prognoza za nedjelju

Na Jadranu i u gorju danas pretežno sunčano, a u Dalmaciji uz lokalni jači razvoj oblaka postoji mogućnost za pljusak s grmljavinom, osobito poslijepodne, dok se za središnje i istočne predjele prognozira umjereno do znatno oblačno i uglavnom suho, a sredinom dana razvedravanje.

Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni, na istoku i sjeverni. Na Jadranu umjerena bura, podno Velebita i jaka s olujnim udarima, poslijepodne će na južnom i dijelu srednjeg okrenuti na zapadnjak i sjeverozapadnjak, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Najviša dnevna temperatura uglavnom između 25 i 30, na moru i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije od 30 do 35 stupnjeva Celzijevih.

>> VIDEO Redukcija pitke vode u Istri: Evo koje se stvari mijenjaju od ponedjeljka

Komentara 13

ST
Stipan
12:51 17.07.2022.

Da vas podsjetim da je trebalo u srcu Slavonije jučer biti jako vruće. Kad ono padala kiša . Toliko o vašoj prognozi za sljedeće Dane.

ŽU
ŽuŽu
12:47 17.07.2022.

Bilo je i toplijih ljeta, pa što? Možete pisati bombastične naslove koliko želite, ali ljudi više ne puše takve priče. Ljeto kao ljeto, vruče i suho.

PV
prcko.vita
09:34 17.07.2022.

Solarne ploče na krovove i onda imate besplatnu klimu za hlađenje ali i za grijanje, sve po potrebi. Želite opet normalnu klimu? Sadite šume i drveća i to jako jako, to vam je jedina šansa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije