Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Te su večere bile konzultacije s ministricom jer ona preko dana nije imala vremena'

Zlatar Violić dizala je novac jer ga nije imala i bila je u kreditima. Računovodstvo ju je upozoravalo da to ne smije raditi, rekla je njezina tajnica Vesna Vlašić
20. listopada 2018. u 19:09 11 komentara 2101 prikaza
Andrea Zlatar Violić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Kako izgleda kada se službenim karticama plaćaju privatni ručkovi i večere ministra prošli se tjedan moglo čuti u sudnici zagrebačkog Županijskog suda u nastavku suđenja Andrei Zlatar Violić, bivšoj HNS-ovoj ministrici kulture u Vladi Zorana Milanovića. USKOK je tereti za zloporabu položaja i ovlasti odnosno da je službenom karticom podigla 146.000 kuna koje je beskamatno koristila te da je još oko 100.000 kuna potrošila na privatne ručkove i večere. Nepravilnosti je otkrila državna revizija, a zbog iste je stvari na optuženičkoj klupi završio i njezin nasljednik Berislav Šipuš. Zlatar Violić negira krivnju, a veći dio inkriminiranog novca već je vratila.

Andrea Zlatar Violić andrea zlatar violić Detalji iz optužnice – kako je bivša ministrica peglala karticu

Prošli tjedan svjedočili su njezina tajnica Vesna Vlašić, njezin zamjenik Vladimir Stojsavljević te tajnik njezina kabineta Krešimir Partl. Opisujući što je radila za ministricu, Vesna Vlašić kazala je da je vodila ministričine poslovne obveze.

Strani partneri i Ljuština

– Pod time mislim na njezine poslovne obveze i reprezentaciju, odnosno ručkove i večere. Naloge sam dobivala od nje ili Vladimira Stojsavljevića, koji bi mi ponekad kada bi izišao iz ministričina kabineta znao reći da rezerviram mjesto za nekakav ručak ili večeru. Te sam naloge dobivala dva puta tjedno, a to su uglavnom bili nalozi za restorane “Šestinski lagvić” i “Purger”. Osim ministrice i Stojsavljevića na te je ručkove znao ići i Duško Ljuština. Računi su se plaćali Diners karticom Ministarstva kulture, a ovlaštenje da je koristi imala je ministrica – kazala je svjedokinja.

Andrea Zlatar Violić POČELO SUĐENJE BIVŠOJ MINISTRICI Zlatar Violić niječe krivnju, obrana će tražiti oslobađajuću presudu

Pojasnila je i da je na izvacima računa za karticu primijetila da je ministrica dizala gotovinu. Mjesečno se radilo o iznosima od 2000 do 3000 kuna.

– Ona je taj novac dizala jer nije imala novca i bila je u kreditima. Računovodstvo ju je upozoravalo da to ne smije raditi – kazala je svjedokinja.

Stojsavljević, koji je bio pomoćnik ministrice, kazao je da je s njom išao na ručkove i večere tijekom i poslije radnog vremena.

– Mi pomoćnici nismo imali radno vrijeme, morali smo biti na raspolaganju subotom i nedjeljom. Te ručkove i večere nitko nije posebno inicirao. Ponekad smo na njima imali goste, a ponekad su to bili radni sastanci jer tijekom radnog vremena nismo stigli popričati s ministricom o važnim stvarima pa smo to radili u ugostiteljskim objektima – kazao je svjedok.

Andrea Zlatar Violić Bivši ministri pod istragom Zlatar Violić i Šipuš ručkove i pića plaćali novcem Ministarstva

Pojasnio je da su često išli u restoran “Purger” jer on ima zasebnu prostoriju, pa su u njoj, kako je kazao, mogli neometano raditi.

– Gdje ćemo se naći odlučivala je ministrica. Pomoćnici nisu mogli donositi nikakve odluke bez konzultacije s ministricom, pa smo te konzultacije obavljali navečer u restoranu ako se preko dana s njom nismo uspjeli vidjeti zbog njezinih obveza u Vladi ili Saboru – kazao je Stojsavljević.

Pojasnio je da on račune za te ručkove i večere nije plaćao.

– Znalo se dogoditi da odem ranije, pa nisam znao tko je u konačnici platio. Ponekad bismo podijelili trošak, ako smo svi bili na ručku. Na tim ručkovima i večerama konzumirala su se i pića, alkoholna i bezalkoholna, a bilo je i aperitiva. No ne sjećam se da sam kupovao cigarete. Na tim su se ručkovima ugošćavali i neki strani partneri iz Austrije i Njemačke, a Ljuština je na ručkovima bio jer je bio predsjednik kazališnog vijeća HNK s kojim je bilo jako korisno surađivati – kazao je svjedok.

Andrea Zlatar Violić BIVŠA MINISTRICA Sud potvrdio da je Zlatar Violić bila u sukobu interesa zbog Autografa

Vratila je dio novca

Partl je pak kazao da on nije išao na te ručkove, no za njih je znao. Rekao je i da je upozoravao ministricu na troškove te da je ona potkraj 2014. ili početkom 2015. dio novca vratila.

– Iznos je predala meni, no ne sjećam se koji je to točno iznos bio. Mislim da je to bilo u vrijeme državne revizije, a nakon toga ponovo je koristila službenu karticu za podizanje gotovine – kazao je svjedok.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • BANZO:

  Ima li poruka potpore od Vrdoljaka,Sataraške ili Riheberga???Zoka Patrija naravno ništa ne zna kao i sveznajući Ranko???

 • golgeter14:

  ..ekipa iz gradskog ureda opustila se kad su postali ministri..u naravi kradljivci..rolingstons Ljuština je poznat po onoj manje al’valje..

 • Avatar magarac.joVo adminovbrat
  magarac.joVo adminovbrat:

  Skupe neke konzultacije.... inače, poznajem jednu osobu iz članka.. nula od čovjeka, prepotentna i napuhana osoba.... nije čudo da nam je država takva....