Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ravnateljica hzzo-a

Tatjana Prenđa Trupec: Iz fondova EU za opremanje bolnica stiže 70 milijuna €

Tatjana Prenđa Trupec
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
31.05.2015.
u 10:20

Upravljati sa 22 milijarde nije lako, ne mogu se olako prespavati odluke

U slučaju da se promijeni vlast, a tada će biti neizbježna i vaša smjena iako niste članica nijedne stranke, postoji mogućnost da se javite na natječaj. Hoćete li? – Moj mandat traje do 2019., no nastavak mog rada svakako ovisi o tome mogu li s osobom koja je ministar postići takvu vrstu sinergije i bliske suradnje. Ovaj sam mandat shvatila kao priliku da iskoristim svoje znanje za unapređenje zdravstva – kaže Prenđa Trupec.

Svaka bolnica u državi trenutačno piše "popis želja" za svoju ustanovu jer su Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) osigurali 70 milijuna eura europskog novca za njihovo opremanje. Dvostruko više posla u primarnoj zdravstvenoj zaštiti obavljeno je lani, u usporedbi sa 2012. godinom, a preventive i 40 puta.

U sljedećih mjesec dana dvjesto milijuna kuna platit će se dobavljačima za posebno skupe lijekove i druge dugove.

Inspektori pišu kazne

Svjetska zdravstvena organizacija hrvatski je model ugovaranja primarne zdravstvene zaštite predstavila kao primjer po svijetu, a na terenu bolnice kontroliraju inspektori HZZO-a i pišu kazne onima koji pumpaju račune slanjem pacijenata na nepotrebne pretrage kao što je bilo u zadarskoj bolnici, čija je neurologija pretjerala sa slanjem na magnet.

Sažetak je to učinka rada Tatjane Prenđe Trupec, ravnateljice Zavoda. Na čelu Zavoda Prenđa Trupec je godinu dana, a u javnosti je uglavnom prisutna uz ministra zdravlja Sinišu Vargu. Dok je Varga sjedio u Margaretskoj, medijima ravnatelj HZZO-a nikad nije bio zanimljiviji, dijelom i zbog konstantnog sukoba s tadašnjim šefom na Ksaveru Rajkom Ostojićem. Nakon njegova odlaska na ministarsku funkciju, HZZO bi se u javnosti spominjao samo kada bi se ukinulo ili dodalo koje pravo pacijentima iako Prenđa Trupec samostalno upravlja sa 22 milijarde kuna. Izlaskom iz riznice, ova 40-godišnjakinja drži ruku na najjačoj kasi u državi, a i sama priznaje da zbog toga nema miran san.

– Upravljati sa 22 milijarde i donositi odluku što ukinuti da bi se drugima nešto omogućilo... Nije lako, ne može se olako prespavati nijedna odluka – kaže ravnateljica Zavoda.

Svaku od tih odluka donosi u suradnji s ministrom Vargom i od toga ne bježi. Štoviše, kaže da joj radni dan započinje upravo u Ministarstvu zdravlja.

– U doba velikih promjena i krize to mora biti tako. Gdje god zagrebem, ima jako puno toga što se može napraviti, a grijeh propusta najveći je grijeh. Svaki je dan teško, teško je odolijevati napadima pacijenata, ali i doktora, no kad god se unosi neka promjena, to je tako. Dobar rezultat na kraju se ipak prepozna. U doba krize i reformi ministar zdravlja i ravnatelj HZZO-a moraju raditi kao jedno, disati kao jedno, čuti se, ako treba i svakih sat vremena. U doba blagostanja pak moraju biti korektiv jedan drugome, Zato smo u prijedlog zakona stavili da ravnatelja Zavoda bira vlada, a ne ministar – objašnjava Prenđa Trupec te ističe da je tijekom cijele svoje karijere bila profesionalka, a ne političarka te da je njezin posao uvijek bio u sjeni.

Hrvatske građane, u biti, najviše interesiraju njihova prava i što će konkretno imati od javnog zdravstva. A Prenđa Trupec po tom pitanju ima jasan plan:

– U domovima zdravlja i primarnoj zdravstvenoj zaštiti treba ojačati specijalistiku, da bude brža i dostupnija, bez listi čekanja. Time će se rasteretiti bolnice, smanjiti troškovi, a subspecijalistima omogućiti da liječe one prave stvari, najkompliciranije slučajeve koji sada čekaju jer se u bolnicama bave poslom koji uopće ne bi trebali raditi. Učinak se već vidi, stabilni kronični bolesnici više ne idu na Vuk Vrhovec, nego u primarnu, pa Vuk Vrhovec više nema listu čekanja 250 dana, nego osam – govori nam ravnateljica HZZO-a.

No, baš po pitanju listi čekanja posljednji je problem PET/CT, skupa pretraga nužna oboljelima od tumora koji su se pobunili zbog kvota koje je odredila. Navode kako ih nije dovoljno i da ne mogu obaviti potrebnu pretragu.

Na to ravnateljica Zavoda odgovara da su za procjenu potrebnih PET/CT-a pitali stručna društva i ugovorili upravo onoliko pretraga koliko struka smatra potrebnim.

Na razini Njemačke

– Klinički bolnički centar Zagreb htio je u jednom trenutku preuzeti više pretraga i raditi u dvije smjene, ali su radili manje nego što smo na njih računali pa smo sada dodali više Medikolu. Po broju ugovorenih pretraga po stanovniku mi smo na razini Njemačke. Od šest do sedam tisuća je dovoljno, a da ne bude škodljivo našim pacijentima i ne zrači ih se nepotrebno – odgovara ravnateljica.

Prenđa Trupec je ravnateljica na čijim vratima ureda stoji šest stranica zadanih projekata. Neki su zeleni, dio žuti, a pojedini obojeni crveno. Organizacija, brojke i sistematičnost njezine su karakteristike i to je ono što, smatra, treba imati šef ovakve institucije. Zbog toga prozivke da nije liječnica naziva neutemeljenima. Brojkama u Vladi ponajprije se ipak bavi ministar financija koji, ako potkraj godine zatrebaju milijuni za, primjerice, plaće učiteljima, sad tek uz dogovor s ravnateljicom Zavoda ima pravo posegnuti u proračun HZZO-a.

– Mi imamo 1,7 milijardi kuna gubitka hrvatskih bolnica i moramo pokriti najprije naše gubitke. Ono što je činjenica jest da smo zahvaljujući svim reformskim potezima uspjeli uvjeriti Međunarodni monetarni fond i Europsku komisiju da napredujemo. Zdravstvo je bilo taj ključni jezičac na vagi – zaključuje ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec.

>>Najbolji je KBC Split te bolnice u Požegi, Varaždinu i Našicama

>>Mjesec prije nego što je postala Vargina pomoćnica HZZO joj dao posao od 85.000 kn

Komentara 9

MG
marko.glasnovic.507
11:19 31.05.2015.

Kome vise lazete...je li vas stid izvrcati pricu i manipulirati ..

NV
novo vriijeme
13:37 31.05.2015.

Nema niti jedne osobe koja je netranačka na rukovodećim mjestima to znam sigurno, samo neki su prikriveni radi privida objektivnosti, a čini mi se najčešće su članovi SDP i HNS. Ali nije ni bit u stranačkoj pripadnosti bit je daa li znaš ili ne znaš posao. Da postoji prava konkurencija stručnosti i sposobnosti neovisno o stranci možda bi se postiglo puno više. Ovako mi mjerimo između stranačkog Varge i stranačkog Ostojića i njihovih stranačkih ekipa do samo dna piramide pa tko bolji. Nisu pustili ni jednog jedinog stvarno nestranačkog čovjeka da radi s njima, sve fotelje su im bile predragocjene i ona najmanja . U toj konkurenciji Varga je nešto pokrenuo i to dosta dobro. Rezultate još ne znamo.

OB
Objektivno...
11:42 31.05.2015.

Gospođo Tatjana. Ako se krv dobrovoljnih davatelja već ne plaća nama dobrovoljnim davateljima, zašto onda HZZO godišnje oko 2.000.000,00 eura plaća Crvenom križu da nas animira da damo našu krv? Ta popularizacija im je već ionako plaćena iz onih 0,5% iz svih lokalnih proračuna... Da se kao nestranačka osoba možda zauzmete za rješavanje tog svojevrsnog parafiskalnog nameta i HZZO uštedite preko 10.000.000,00 kn godišnje? Nas dobrovoljne davatelje koji radimo za neradni dan ionako moraju plaćati naši poslodavci koji od naše krvi nemaju nikakve izravne koristi. Samo štete?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije