Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAVRŠIO NA TRANSPLANTACIJI

Talijanu (18) zbog korone 'izgorjela' pluća: 'Izgledala su drveno i bila su nevjerojatno teška'

Ilustracija
Foto: Reuters/PIXSELL
31.05.2020.
u 09:21

Ta operacija presađivanja je bila prva u Europi (samo u Kini su proveli istu operaciju presađivanja na oboljelom od Covida-19), a osim toga pokazuje i kako mlada zdrava osoba može teško oboljeti od koronavirusa. Njegova pluća će se sada izučavati.

Vrlo kompleksnoj, gotovo jedinstvenoj, operaciji presađivanja oba plućna krila bio je podvrgnut 18-godišnjak u milanskoj bolnici Policlinico di Milano nakon što je bio zaražen virusom Covid-19. Pluća su mu “izgorjela” zbog koronavirusa i jedina mogućnost za spašavanje 18-godišnjaka, kojeg talijanska glasila nazivaju Francesco, s time što kažu kako je ime izmišljeno jer se želi zadržati privatnost, bila je nalaženje i presađivanje drugih pluća.

Francesco je bio hospitaliziran 3. ožujka u milanskoj bolnici San Raffaele prvo na odjelu intenzivne njege, a onda i na odjelu za reanimaciju gdje je disao uz pomoć respiratora. Dan ranije (2. ožujka) je imao temperaturu, a epidemija virusa Covid-19 je u Lombardiji izbila tek dva tjedna kasnije. Najprije je bio dva mjeseca u farmakološkoj komi. Prebačen je u Policlinico gdje ga je operirao prof. Mario Nosotti sa svojom ekipom. Prof. Nosetti je direktor Škole za specijalizaciju u torakalnoj kirurgiji milanskog državnog sveućilišta (Università Statale di Milano).

- Pluća su izgledala drvena, nevjerojatno teška i na nekim mjestima potpuno uništena, objasnio je Nosotti izgled mladićevih pluća.

Ta operacija presađivanja je bila prva u Europi (samo u Kini su proveli istu operaciju presađivanja na oboljelom od Covida-19), a osim toga pokazuje i kako mlada zdrava osoba može teško oboljeti od koronavirusa. Njegova pluća će se sada izučavati.

Ekipa prof. Nosottia bila je posebno zaštitno opremljena, kako bi se izbjeglo da se netko od njih zarazi. Presađivanje, obavljeno prije deset dana, je uspjelo, kako je sada objavljeno. Pacijent je 12 sati nakon operacije odvojen od respiratora i polako se oporavlja. Proces njegova oporavka će potrajati, jer je bio dva mjeseca u farmakološkoj komi što ostavlja traga i na mladom čovjeku.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar GeniKameni
GeniKameni
09:38 31.05.2020.

Jednom Talijanu (18) zbog korone 'izgorjela' pluća... Ja sam cuo da je jednom drugom Talijanu zbog korone izgorjela kuca! Pazite se ljudi, ovaj slavni virus je nepredvidiv... necete imati mira dok se ne cijepite...

Avatar DonnaIO80
DonnaIO80
19:17 31.05.2020.

w​​w︆︅︆︅︆︅​w︆︅︆︅︆︅​.k​is︆︅︆︅︆︅st​︆︅o︆︅︆︅​​k︆︅︆︅︆︅​​.​c​︆︅︆︅︆︅o​​m

FR
franc251
10:19 31.05.2020.

Geni.... a na početcima svega ovog je bio zaražen samo jedan kinez.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije