Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spor

Talijanske regije rekle odlučno 'ne' bušenju Jadrana

naftna bušotina
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
22.04.2015.
u 12:26

Na osnovi tih mišljenja, Ministarstvo će sastaviti svoj stav te ga u svibnju poslati Hrvatskoj

Odlučno “ne” bušenjima u Jadranu u potrazi za plinom i naftom službeno je poručila talijanska regija Marche, doznajemo. Isti odgovor šalje i regija Abruzzi, a vjerojatno će protiv biti i ostale četiri talijanske regije – Veneto, Emilia Romangna, Molise i Puglia – koje je talijansko Ministarstvo okoliša pozvalo da daju svoje mišljenje i primjedbe na hrvatski plan budući da bi izravno mogle osjetiti utjecaj istraživanja podmorja na hrvatskoj strani.

Tužili Bruxellesu

Na osnovi primjedbi tih regija, tamošnje će ministarstvo sastaviti svoje mišljenje o istraživanju hidrougljika te ga u svibnju poslati hrvatskoj strani, a to bi mogao biti novi udarac i nova prepreka ambicioznom hrvatskom projektu.

Hrvatska je pokušavala izbjeći talijansko upletanje u odluku o bušenju Jadrana. Više od mjesec dana ignorirala je pismo Renata Grimaldija, načelnika Uprave za zaštitu prirode i mora u talijanskom Ministarstva zaštite okoliša, u kojem od hrvatskih kolega traži da ih uključe u raspravu o utjecaju na okoliš koja bi imala bušenja u Jadranu. Kad su ostali bez odgovora, Talijani su o hrvatskom postupku obavijestili Europsku komisiju pozivajući se na kršenje Direktiva EU, ali i dobrosusjedske prakse, kako smo pisali. Tek nakon što je Bruxelles doznao za slučaj, iz ministarstva Mihaela Zmajlovića u Rim je poslana dokumentacija. Naime, prema Direktivi EU u procjeni učinaka planova i programa na okoliš te Protokola o strateškoj procjeni UN-ove konvencije o procjeni utjecaja na okoliš, preko državnih granica talijanska strana ima pravo sudjelovati u raspravi i podnijeti primjedbe na hrvatski plan.

U svojim su primjedbama iz regije Marchi naveli kako u hrvatskim dokumentima “nisu dovoljno analizirani mogući štetni utjecaji na morsku faunu te kumulativni učinci istraživanja” te da su “zaštitne mjere manjkave”. Regija Marche upozorava da se nedovoljno pozornosti posvetilo rizicima mogućeg incidenta, kao i mjerama zaštite nakon njega. Nedostatnim ocjenjuju i procjenu rizika zbog povećanja morskog prometa te dodaju kako nije razrađeno kako će se pokriti odšteta u slučaju incidenta. “Posebno ističemo manjkav elaborat o utjecaju na očuvanje morske faune, a plan bi mogao ugroziti postojeće mehanizme zaštite tih bića”, kažu u svom mišljenju.

Nesrazmjer u bušotinama

I dok iz regije Marche dolaze primjedbe koje se tiču ekologije, iz regije Abruzzo su nam u telefonskom razgovoru rekli kako su “uvijek protiv eksploatacije nafte i plina” zbog negativnog utjecaja na turizam. No, doznajemo, iako je ta regija protiv bušenja, njihovo mišljenje ipak nije bilo odlučujuće u Ministarstvu kad su odobrili nastavak plana eksploatacije resursa blizu njihove obale. U tom kontekstu treba dodati i nejednakost u broju bušotina s hrvatske i talijanske strane Jadrana – u talijanskom dijelu je 1358 istražnih bušotina, a u hrvatskom 133. Na talijanskom dijelu aktivno je više od 110 proizvodnih plinskih bušotina i 38 naftnih. U Hrvatskoj proizvodnih naftnih platformi nema, a plinskih je 38.

>>'Talijani nam u Jadranu crpe naftu ispred nosa, a mi bismo se ponašali k'o mila Gera?'

>>Od nafte i plina barem milijardu kuna godišnje

Komentara 22

TH
than
12:41 22.04.2015.

Koji cinizam. Znaci oni su protiv busenja u Jadranu, a imaju i naftne platforme i plinske busotine u tom istom Jadranu.

ST
strsljen2013
17:53 22.04.2015.

Odlično! Kada počinju uklanjati platforme na svojoj strani?

LA
Latz
13:10 22.04.2015.

Hrvatske županije su isto rekle odlučno NE! Talijanskom ribarenju u Hrvatskim vodama pa im je svejedno --- tako da je to njihovo ne irelevantno kod bilo koje naše odluke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije