Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nedostupne i prateće službe

Talijanska kontrola leta u generalnom štrajku: Otkazano i nekoliko letova prema Hrvatskoj

Italy allows travellers from Britain, the EU and Israel to enter without needing to quarantine
Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
26.07.2021.
u 11:23

U slučaju štrajka, putnici nemaju pravo na naknadu sukladno regulativi 261/2004

Talijanska kontrola zračnog prometa danas je, do 20 sati po lokalnom vremenu, u generalnom štrajku. Zbog štrajka koji se održava u 44 talijanske zračne luke, otkazani su brojni letovi prema Italiji i iz nje, uključujući i određene prema hrvatskim zračnim lukama.

Aktivnost kontrole zračnog prometa za vrijeme trajanja štrajka bit će svedena na zakonski minimum, a neće biti dostupne ni prateće službe, odnosno meteo i informativni centar. Avioprijevoznici bili su prisiljeni otkazati letove, a talijanska nacionalna aviokompanija Alitalia otkazala ih je više od 130, navodi Croatian Aviation.

Između Hrvatske i Italije otkazani su sljedeći letovi

  • Rim Fiumicino - Split - Rim Fiumicino, Vueling Airlines,
  • Rim Fiumicino - Split - Rim Fiumicino, Wizz Air,
  • Rim Ciampino - Zagreb - Rim Ciampino, Ryanair.

Prema redu letanja trebali bi prometovati sljedeći letovi, no moguća su značajna kašnjenja:

  • Zagreb - Rim Fiumicino - Zagreb (via Split), Croatia Airlines,
  • Milano - Split - Milano, EasyJet,
  • Napulj - Split - Napulj, EasyJet,
  • Milano Bergamo - Zadar - Milano Bergamo, Ryanair.

U slučaju štrajka, putnici nemaju pravo na naknadu sukladno regulativi 261/2004 s obzirom na to da se štrajk smatra "višom silom" na koju avioprijevoznik nije mogao utjecati u razumnom roku.

U skladu s talijanskim zakonom, za vrijeme štrajka usluga je osigurana za letove koji imaju zakazan polazak između 07:00-10:00 te 18:00-21:00, državne, medicinske, humanitarne i spasilačke letove, prelet talijanskog zračnog prostora, dolazne prekooceanske letove, odlazne prekooceanske letove potvrđene od strane talijanske agencije za civilno zrakoplovstvo, charter letove s ili prema otocima, letove prema otocima s jednom dnevnom rotacijom (osiguranje minimalne povezanosti), domaće letove koji su u letu u vrijeme početka štrajka, letove koji su imali zakazan polazak prije početka štrajka no kasne iz opravdanih razloga, međunarodne letove koji slijeću ne više od 30 minuta nakon početka štrajka te letove koji prevoze pokvarljivu robu, žive životinje, medicinsku opremu i lijekove ili osnovne potrepštine, navodi Croatian Aviation.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije