Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liječnici na Rebru protiv zahvata na Andreji (6)

Talijani žele operirati srce, HZZO neće platiti

Andrea
Goran Kovačić/VLM
Autori: Sandra Juničić/VLM, Diana Glavina
30.09.2009.
u 18:00

Andrea, osim blagog Downova sindroma, ima plućnu hipertenziju, bolest štitnjače, a ono što njezin i život roditelja Branke i Dušana pretvara u noćnu moru atrijski je septalni defekt.

Šestogodišnja Andrea Zonka iz Bakra može tek sanjati o stvarima koje djetinjstvo čine čarobnim. Igra na otvorenom i vrtić vedroj su djevojčici, zbog niza zdravstvenih problema, već dvije godine strogo zabranjeni. Andrea, osim blagog Downova sindroma, ima plućnu hipertenziju, bolest štitnjače, a ono što njezin i život roditelja Branke i Dušana pretvara u noćnu moru atrijski je septalni defekt ili kasno otkrivena rupa u dječjem srcu. Jedini dugotrajni oblik liječenja jest komplicirani zahvat u inozemstvu, troškove kojega HZZO neće platiti tvrdeći da se može obaviti i na Rebru.

Problem tanke krvne žile

– Problemi su počeli prije godinu i pol. Primijetila sam da Andrea teško diše i poplavi kad se zapuše pa sam je odvela na pregled – kaže majka Branka koja je, zbog sve težih simptoma i opasnosti od zaraze, Andreu ispisala iz vrtića i ostala kod kuće brinuti se o djevojčici.

– Dr. Ahel i dr. Čače, koji su je liječili na Kantridi, odlučili su da zahvat obave pedijatri-kardiolozi iz klinike u Massa-Carrari, koji posjećuju Rijeku i operiraju male pacijente – kaže. No, stvari su se zakomplicirale kad su liječnici, na čelu s dr. Brunom Murzijem, ustvrdili da je stanje teško i da zahvat treba hitno obaviti u Italiji. Liječnici i roditelji za financijsku su se pomoć obratili HZZO-u, ali su odbijeni.

– Dobili smo odbijenicu da se djetetu plate troškovi operacije i boravka u inozemstvu za nešto što se može obaviti ovdje. Otišli smo s Andreom na Rebro, gdje ju je pregledao dr. Marinović.

Savjetovao je vađenje krajnika, a kad ni nakon toga simptomi nisu nestali, naredio je kardiološku obradu koja, tvrdi, pokazuje da su Andreine krvne žile krhke i da je operacija preriskantna! – s očajem se prisjeća majka. Jedino rješenje koje joj može spasiti život jest skupiti novac (operacija, bez boravka, stoji više od 20.000 eura) i poslati dijete u Italiju. Otvorili su joj i tekući račun u Privrednoj banci: Andrea Zonka, Bakar – 2340009-3212728470. 
Dr. Vladimir Ahel tvrdi da u bolnici još čekaju na “treće mišljenje”, liječnika iz Italije.

– U Dječjoj bolnici dano je odobrenje za operaciju, no na Rebru su se usprotivili. Konačnu riječ dat će talijanski kardiolozi, njihov odgovor treba stići za tjedan dana – tvrdi dr. Ahel.

Podcjenjivanje struke
Pedijatrijski kardiolog i predstojnik Klinike za pedijatriju KBC-a Rebro prof. dr. Ivan Malčić, koji je dobro upoznat sa zdravstvenim stanjem djevojčice, ističe: – Pa mi imamo sve stručne argumente kad kažemo da je dijete neoperabilno, i kod nas i u inozemstvu.

Novac neće izliječiti dijete. Skupljanje novca podcjenjivanje je struke, a onaj tko bi uzeo novac i pokušao dijete operirati bio bi vrlo neetičan – tvrdi prof. Malčić.

Dodaje da mnogi roditelji, najčešće kad je riječ o srčanim bolestima djece, koriste humanitarne akcije za prikupljanje novca.

To, smatra, nije korektno, jer se HZZO uvijek konzultira s timom stručnjaka o konkretnom djetetu 
i njegovu zdravstvenom stanju.

I najveći dio novca za liječenje u inozemstvu HZZO potroši upravo na liječenje djece sa srčanim manama.

Ključne riječi

Komentara 11

CA
CaptMikulaMali
10:12 02.10.2009.

ISPRIKA - prethodni tekst je upisan pod pogrešnom temom.

AL
Alcmene
00:27 01.10.2009.

Saška, vjerujem da te osobna involviranost čini subjektivnom - dijete ima otežan govor zbog malformacija nepca i skeleta glave, kao i zbog makroglosije (povećanog jezika) a ne zbog nedostatka zubića. Inače kaptopril nije lijek za Downov sindrom, već je ACE inhibitor koji se koristi u liječenju hipertenzije. Djeca sa Downom znaju biti vrlo draga, topla i privržena - osobno poznajem nekolicinu - i mogu se vrlo dobro adaptirati na život u obitelji, no o nekakvom relevantnom IQ nema govora - oni se, nažalost, nikada ne mogu brinuti sami za sebe. Isto tako, apsolutno si u pravo - svatko zaslužuje život, i za sbakga bi se bez obzira na cijenu trebalo sve pokušati učiniti. Nažalost, medicina nije svemoćna - nekada je rizik zahvata jednostvno previsok, nekada i liječnici kockaju previše - teško je biti pametan i uvijek donijeti najispravniju i najbolju odluku...najgore je onome tko treba odlučiti - pristati li na rizičnu operaciju koju dijete možda neće preživjeti, ili mu nastojati omogućiti što kvalitetniji i dulji život bez zahvata. A to su, na kraju, ipak roditelji djevojčice.

OB
-obrisani-
18:59 30.09.2009.

Ovo šta radi hzzo je sramota, mi svi plačamo tu silnu administraciju od koje nemamo nikakve koristi.U hzzo sve rade da bolesnima ukinu sve više prava !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije