Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEZADOVOLJNI TAKSISTI:

'Novi zakon ugrožava 2500 hrvatskih obrtnika, a sve u korist strane kompanije!'

taksi
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/2
20.11.2017.
u 14:39

Riječ je o predstavnicima Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK), Eko Taxija, Radio Taksija Zagreb, Društva autotaksi prijevoznika Dubrovnik, Udruge za promicanje auto taksi prijevoza - Radio Taksija Split i Udruge VG Taxi.

Predstavnici Udruženja taksi prijevoznika HOK-a i nekoliko drugih udruženja i taksi prijevoznika u ponedjeljak su upozorili kako se u nacrtu novog zakona o cestovnom prometu pogoduje interesima strane tvrtke, ugrožava egzistencija obrtnika, a prijeti i opasnost od prometnog kolapsa tijekom turističke sezone.

Riječ je o predstavnicima Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK), Eko Taxija, Radio Taksija Zagreb, Društva autotaksi prijevoznika Dubrovnik, Udruge za promicanje auto taksi prijevoza - Radio Taksija Split i Udruge VG Taxi.

Predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri HOK-u Božo Miletić je na konferenciji za novinare istaknuo kako je sramotno da su za nacrt zakona saznali iz medija te da se ne zna tko je autor nacrta. Kazao je i kako ih ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izbjegava.

Nismo protiv konkurencije i monopol nam nije cilj, rekao je.

Nacrt novog zakona, kako je kazao, naglasak stavlja na liberalizaciju, a studija Fakulteta prometnih znanosti dokazuje da Hrvatska ima jedan od najliberalnijih zakona u Europi. 

Naveo je i kako prijedlog nacrta zakona podrazumijeva da s jednom izdanom dozvolom taksist može pružati usluge na području cijele Hrvatske.

taksi
1/31

"Zamislite da se u Dubrovnik ili Split tijekom vrhunca ljetne sezone uputi 1.000 automobila i vozača. Nastat će potpuni prometni kolaps", kazao je Miletić.

Istaknuo je kako se nacrtom novog zakona ugrožava egzistencija 2.500 hrvatskih obrtnika, a sve u korist strane kompanije. Ako zakon prođe morat ćemo staviti "ključ u bravu", poručio je.

Kao odgovorne je prozvao ministra Butkovića i potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva, obrta i poduzetništva Martinu Dalić koja, kako je naveo, opetovano odbija pozive na sastanak.

Predstavnici taksi prijevoznika su upozorili i kako je prijedlogom novog zakona potpuno zanemarena sigurnost, jer je znatno olakšano dobivanje dozvole za taksi prijevoz čime se putnici dovode u opasnost.

Odvjetnica Udruženja taksi prijevoznika pri HOK-u Doris Košta je kazala kako HOK već dvije godine upozorava da na tržištu postoji taksi prijevoznik (Uber) koji krši sve moguće zakonske regulative. Navela je i kako je odluka Visokog trgovačkog suda jasno definirala da Uber načinom na koji pruža usluge direktno krši zakon, a novim prijedlogom zakona je nagrađen za to.

"Očekujemo od Vlade, premijera i resornog ministra unošenje prijeko potrebnih promjena u nacrt zakona, a ako se to ne dogodi krenut ćemo s pravnim aktivnostima usmjerenim protiv nadležnih institucija", poručila je.

taksi
1/16

I Miletić je poručio da će, ostane li situacija nepromijenjena i u iduća dva tjedna vladajući ne pokažu inicijativu makar i za razgovor, taksi prijevoznici biti prisiljeni poduzeti odgovarajuće mjere.

Za razliku od HOK-a i partnera, Udruženje taksista Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Cammeo grupa poduprli su smjernice novog zakona o cestovnom prijevozu.

Pritom uz ostalo pozdravljaju povećanje sigurnosnih standarda, određivanje starosti automobila i dobi vozača te smanjivanje administrativnog opterećenja te iznose da će takav model otvoriti tisuće radnih mjesta i gotovo utrostručiti porezna davanja branše. 

Procjena Cameo grupe je da će model otvorenog tržišta za godinu-dvije otvoriti gotovo 5000 radnih mjesta. 

Prijedlog novog zakona trebao bi u javnu raspravu početkom prosinca, a donošenje se očekuje oko Uskrsa iduće godine.

Komentara 17

DU
duxnacije
15:32 20.11.2017.

Vozim za uber odnosno za sebe, bivši sam vozać šlepera na medunarodnoj liniji, imam ćetiri miliona km pod sebom,!? Toliko o sigurnosti a vi gospodo taksisti medu vasim bivsim klijentima slovite kao enormno skupi bahati netoćni te još i prevaranti, sve je to iz usta vaših bivših a sada lkijentima ubera, nema više gospodo šaha i dvije vožnje pa doma a niti monopola!!!!!!

LA
like_a_boss
15:37 20.11.2017.

Svi navedeni su - monopolisti. Koji odlično žive a malo rade, i ne žele da se to promijeni... Dubrovački, Splitski i VG taksisti u ljeti zarade za cijelu godinu, zašto bi im sad netko tko želi raditi, to kvario...

Avatar Grunf
Grunf
15:14 20.11.2017.

jel to možda pričaju o sigurnosti tako da uletavaju u škare ti "profesionalni" taksisti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije