Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPECIFIČNE MJERE ZAŠTITE

Taksi je sada jedini dostupan javni prijevoz, evo kako se u njemu treba ponašati

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
23.03.2020.
u 11:43

Poslodavci su dužni osigurati uvjete rada odnosno dostatne količine sapuna i jednokratnih ubrusa u sanitarnim čvorovima, redovito čišćenje prostora dezinfekcijskim sredstvima...

Zbog koronavirusa obustavljen je sav javni prijevoz u državi pa je građanima koji nemaju osobne automobile na raspolaganju za prijevoz ostao samo taksi. A prema mjerama zaštite koje je za taksiste donio Civilni stožer RH, oni se moraju provoditi čestu higijenu ruku dezinfekcijskim sredstvima koja sadrže 70 posto alkohola (tako da se protrljaju ruke ako nisu vidno prljave, odnosno ako su prljave, oprati ih sapunom i vodom u trajanju od 20-ak sekundi, a zatim protrljati dezinfekcijskim sredstvom, moraju izbjegavati dodirivanje očiju, nosa, usta i držati udaljenost u svakodnevnom kontaktu.

Osim toga taksisti su obavezni provoditi i specifične mjere zaštite, a to su:

  1. održavati udaljenosti u socijalnom kontaktu tako da se klijent smjesti dijagonalno od vozača, i to na stražnje sjedalo iza suvozača
  2. izbjegavati nezaštićeni kontakt s putnicima i njihovim stvarima (prtljagom), pri rukovanju s prtljagom koristiti jednokratne PVC rukavice, zamoliti putnike da prekriju nos i usta maramicom ako kašlju
  3. tijekom voženje osigurati adekvatnu ventilaciju
  4. osigurati da u vozilu ima dovoljno papirnatih maramica, PVC rukavica te dezinfekcijskih sredstava
  5. osigurati da u vozilu ima dovoljno maramica za čišćenje površina u automobilu kao i POS uređaja
  6. između klijenata raditi stanke od barem 15 minuta i tada, ako vremenske prilike dopuštaju, provjetriti vozilo
  7. održavati higijenu svog neposrednog radnog prostora– vozačkog mjesta i kabine tako da povremeno prebrišu površine koje se često dotiču rukama sredstvom za dezinfekciju površina ili dezinfekcijskim maramicama.

Poslodavci su dužni obavijestiti i educirati zaposlenike o samoj bolesti i preporukama/općim i specifičnim mjerama zaštite. Usto, dužni su i osigurati uvjete rada odnosno dostatne količine sapuna i jednokratnih ubrusa u sanitarnim čvorovima, redovito čišćenje prostora dezinfekcijskim sredstvima te organizirati normalno funkcioniranje poslovnih procesa u prostorima tvrtke (kod većih taksi prijevoznika i u pozivnim centrima).

Taksisti su dužni su mjere propisane ovom Odlukom imati istaknute na vidljivom mjestu u svojim vozilima kojima pružaju usluge.

VIDEO Kako razgovarati s djecom o koronavirusu?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije