Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USTAVNI SUD PONIŠTIO PRESUDU

Borbe s bikovima ponovno su dopuštene u Kataloniji: 'To je dio španjolske baštine'

matador, bik, borba s bikovima
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
20.10.2016.
u 14:35

Kritičari su isticali da se ne radi o zaštiti životinja, nego o politički motiviranoj zabrani u dijelu zemlje s vlastitim jezikom, snažnim osjećajem identiteta i željom za neovisnošću od Španjolske.

Španjolski ustavni sud u četvrtak je poništio zabranu borbi s bikovima u Kataloniji, što će najvjerojatnije povećati napetosti između aktivista za zaštitu životinja i pristaša očuvanja stoljetne tradicije.

Sud je u obrazloženju presude naveo da se borba s bikovima smatra dijelom španjolske baštine i stoga se odluka o zabrani tiče središnje vlade, a nije stvar poluautonomnih regija poput Katalonije.

Sud je zabranu proglasio "neustavnom i ništavnom".

Katalonski regionalni parlament je 2010. izglasao zabranu održavanja borbi s bikovima od 1. siječnja 2012., nakon što su aktivisti za zaštitu životinja uspjeli u peticiji skupiti 180.000 potpisa.

Katalonija je bila prva pokrajina u kontinentalnom dijelu Španjolske koja je uvela tu zabranu. Na Kanarskim otocima na snazi je od 1991.

Kritičari su isticali da se ne radi o zaštiti životinja, nego o politički motiviranoj zabrani u dijelu zemlje s vlastitim jezikom, snažnim osjećajem identiteta i željom za neovisnošću od Španjolske.

>> Pogledajte kako su bikovi bacali u zrak toreadore i teško ih ozljeđivali

Komentara 4

AA
aabbcc
23:18 20.10.2016.

Treba javnost navijati za Bikove, jer su prisiljeni da se bore za vlastiti život. Drži te se hrabro Bikovi, jer na vama je da uništite vaše neprijatelje .

DU
Deleted user
15:15 20.10.2016.

vrlo moguće da će ovo preglasavanje (zvuči poznato zar ne?) biti kap previše za katalnoce...

MX
Mister X
15:44 20.10.2016.

Ljude ubijati je dozvoljeno i redovito se sprovodi pod nazivom ubijanja Islamske države ili nekih drugih neprijateja ljudi - građana ! Bikove ubijati ne to se mora zabraniti i to se zove demokratska orijentacija pamet i karakter .,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije