Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PREDSJEDNIK

Tajvan će voditi antikineski Lai Ching-te, strah od reakcije Kine

Presidential and parliamentary elections in Taipei
Foto: Ann Wang/REUTERS
1/6
13.01.2024.
u 21:13

Izbori su u sjeni napetih odnosa Tajvana s moćnim susjedom Kinom. Rezultat izbora smatra se putokazom za buduće odnose s Kinom

Antikineski kandidat Lai Ching-te iz vladajuće Demokratske progresivne stranke (DPP) pobijedio je na danas održanim predsjedničkim izborima u Tajvanu što bi moglo izazvati snažnu reakciju Kine. Kandidat najveće oporbene stranke, Kini prijateljskog Kuomintanga (KMT), Hou Yu-ih, priznao je poraz i čestitao 64-godišnjem Laiju na izbornoj pobjedi.

Poraz bivšeg policajca

Lai podržava neovisnost Tajvana od Kine - i time se protivi kineskom lideru Xi Jinpingu, koji prijeti i ratom protiv susjedne otočne države. Kina gleda na Tajvan kao na odcijepljenu pokrajinu koju bi trebalo ponovno ujediniti s kopnom, ako je potrebno i vojnom silom. Tajvan desetljećima ima neovisnu i demokratski izabranu vladu.

- Želio bih zahvaliti narodu Tajvana što su napisali novo poglavlje u našoj demokraciji - rekao je Lai u Taipeiju nakon izbora.

Prema novinskoj agenciji CNA Lai je istaknuo da je njegova pobjeda važna jer će Tajvan biti na strani demokracije, a ne autoritarizma. Poručio je da se tajvanski narod na izborima uspješno obranio od vanjskih utjecaja, prije svega kineskog, te da će zemlja nastaviti pravim putem. Lai je rekao da se nada povratku "zdravih i uređenih" odnosa s Kinom, ponavljajući svoju želju za razgovorima temeljenim na "poštivanju i jednakosti". Lai ponavlja da je predan očuvanju mira i statusa quo preko Tajvanskog tjesnaca i jačanju obrane otoka.

VEZANI ČLANCI: 

Kinezi su više puta do sad manevrima uvježbavali napad na Tajvan. Uoči izbora, kineski državni mediji označili su kandidata Laija koji je kritičan prema Kini kao "rušitelja mira". Nakon Laijeve izborne pobjede, "moglo bi doći do dulje, oštrije blokade otoka, s dalekosežnim posljedicama za globalno gospodarstvo", upozorio je istraživač demokracije profesor Alexander Görlach za njemački BILD. U poraženom taboru ne kriju svoje razočarenje ishodom izbora.

- Sve sam vas iznevjerio - razočarano je komentirao svoj poraz bivši policajac Hou Yu-ih. Kandidat populističke Tajvanske narodne stranke (TPP) Ko Wen-je također je priznao poraz. Prema izvješćima tajvanskih medija, s više od 85 posto prebrojanih glasova Lai je bio na gotovo 41 posto, znatno ispred Houa (33,3 posto) i Koa (26 posto). Službeni rezultat očekuje se sutra, a Demokratskoj progresivnoj stranci ovo je treća pobjeda zaredom. Dosadašnja predsjednica Tajvana Tsai Ing-wen iz DPP-a nije se smjela ponovno kandidirati nakon dva mandata.

Izbori su u sjeni napetih odnosa Tajvana s moćnim susjedom Kinom. Rezultat izbora smatra se putokazom za buduće odnose s Kinom. Kineska vladajuća Komunistička partija smatra Tajvan dijelom Kine. Peking je više puta prijetio da će upotrijebiti vojnu silu ako ne dođe do mirnog ponovnog ujedinjenja. Kineska vojska gotovo svakodnevno demonstrira svoju moć borbenim zrakoplovima koji prodiru u tajvanski zračni prostor.

Lai Ching-te
Foto: Ann Wang/REUTERS

Tijekom predizborne kampanje konzervativni KMT, koji je sada poražen na izborima, izjasnio se za nastavak suradnje sa svojim moćnim susjedom Kinom. No, Hou je također najavio da želi održati komunikaciju sa SAD-om i ulagati u obranu Tajvana. Osim napetosti s Kinom, predizborna kampanja bila je usredotočena i na domaća politička pitanja poput posrnulog gospodarstva, rasta cijena nekretnina i nezaposlenosti.

Kina je u četvrtak pozvala SAD da se "ne miješa" u predsjedničke izbore na Tajvanu i izrazila "čvrsto protivljenje" vezama Taipeija i Washingtona, koji je najavio slanje svog izaslanstva na taj otok nakon izbora. SAD se ne treba "miješati u izbore u regiji Tajvana u bilo kojem obliku ako želi izbjeći ozbiljno narušavanje kinesko-američkih odnosa", rekla je Mao Ning, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova.

- Kina se čvrsto protivi službenim razmjenama dužnosnika SAD-a i Tajvana - istaknula je.

VEZANI ČLANCI:

Kina je osudila "nepromišljene izjave" SAD-a o predsjedničkim izborima nakon upozorenja Washingtona, upućenog Pekingu, protiv potpirivanja napetosti uoči izbora. - Kina izražava svoje duboko nezadovoljstvo i čvrsto protivljenje nepromišljenim izjavama SAD-a o izborima u tajvanskoj regiji - rekla je Mao Ning.

Koristi i ime William Lai

Tajvanska vlada optužila je pak nedavno Kinu za miješanje bez presedana u izborni proces. Peking se pritom koristi svime, od vojne aktivnosti do trgovinskih sankcija, kako bi glasače okrenuo na prokinesku stranu, tvrdi Taipei. Kina je izbore proglasila izborom između rata i mira te tvrdi da su optužbe o miješanju "prljavi trikovi" vladajuće tajvanske Demokratsko progresivne stranke (DPP).

- Mir je neprocjenjiv, a u ratu nema pobjednika. Mir bez suvereniteta kao u Hong Kongu, to je lažni mir - smatra novoizabrani predsjednik Tajvana Lai Ching-te, koji koristi i ime William Lai

Kineski predsjednik Xi Jinping u novogodišnjem obraćanju Kinezima rekao je da je ujedinjenje Kine i Tajvana "neizbježno". Kina smatra da je Tajvan njezin "sveti teritorij" i nikad nije isključila upotrebu sile da ga vrati pod svoju kontrolu, iako Xi nije spomenuo prijetnju vojskom u govoru.

VIDEO Nadzorne kamere zabilježile trenutak potresa u Kini, ljudi u panici bježali iz restorana

Ključne riječi

Komentara 3

AV
Avanti33
23:17 13.01.2024.

Čestitke hrabrom kineskom narodu na odabiru jer sloboda nema cijenu.

FU
Fusnota
07:05 14.01.2024.

Što treba značiti antikineski?

TR
trpimir2022
09:52 14.01.2024.

U doba kralja Artura imali su Merlina, a danas imamo javne medije. Zato imamo veliku slobodu usvojiti istine koje nam serviraju ti mediji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije