Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tajne tehnologije

Tajnu letjelice Iran će otkriti Kini i Rusiji

\'EDITORS\' NOTE:   Reuters and other foreign media are subject to Iranian restrictions on   leaving the office to report, film or take pictures in Tehran. An undated picture received December 8, 2011
Reuters/Pixsell
09.12.2011.
u 18:40

Teheran tvrdi da će nadzor nad letjelicom preuzeti dok se nalazila u zraku

Trideset i jednu godinu nakon što su javnosti u Teheranu predstavljeni ostaci srušenih helikoptera iz operacije Orlova pandža kojom je američki Delta Force u svojoj prvoj operaciji u povijesti neuspješno pokušao osloboditi taoce iz teheranskog veleposlanstva, američka vojna sila ponovno je dobila od Irana sličnu pljusku. Ovaj put javnosti nisu pokazani komadi pougljenjenih helikoptera, već gotovo potpuno sačuvana supertajna bespilotna špijunska letjelica RQ-170 Sentinel, koju je iranska vojska srušila duboko u svome teritoriju.

Preuzeli kontrolu

Ni u jednom ni u drugom slučaju Iranci nisu srušili letjelice vatrom ili raketama. Dok su prije tri desetljeća helikopteri doživjeli međusobni sudar u pješčanoj oluji koja je bjesnjela južno od Teherana, ovaj put vrhunska američka bespilotna letjelica srušena je na puno sofisticiraniji način. Naime, Iranci tvrde da su elektroničkim putem preuzeli nadzor nad špijunskim zrakoplovom dok se nalazio 140 kilometara unutar iranskog zračnog prostora te ga naveli da se prizemlji na tlo. Američki dužnosnici, s druge strane, opovrgavaju tu mogućnost tvrdeći da se letjelica jednostavno srušila premda je zrakoplov, prema onome što je danas moguće vidjeti u Teheranu gdje je RQ-170 izložen, u gotovo savršenom stanju, bez ijedne ogrebotine. Koja god verzija bila točna, činjenica je da je CIA, koja upravlja ovim "dronovima", doživjela težak udarac. Naime, RQ-170 jedan je od najboljih "stealth" bespilotnih zrakoplova čija je tehnologija tajna i za najbliže američke saveznike, a sada je, gotovo neoštećena, dopala ruku njihova najvećeg i najozbiljnijeg neprijatelja. Gotovo je sigurno da će, nakon što završi javna izložba i teheranska parada sile i moći, letjelicu do u detalj pregledati iranski znanstvenici kako bi usavršili vlastitu proizvodnju "dronova" i lovačkih aviona. I ne samo iranski znanstvenici.

– Rusija i Kina već su nam uputile molbu da dopustimo njihovim inženjerima da detaljno pregledaju bespilotnu letjelicu – izjavio je jedan iranski dužnosnik

Raspituju se i Rusi i Kinezi

Imajući na umu da Teheran njeguje prilično dobre odnose i s Moskvom i s Pekingom, gotovo je sigurno da će im Iranci udovoljiti zahtjevu te da će američka stealth tehnologija uskoro biti primijenjena i na kineskim i na ruskim letjelicama.

– Ne samo da je Iran s njima u dobrim odnosima nego će i sam iskoristiti nalaze stranih stručnjaka. Iranci nisu toliko dobri u reverzibilnom inženjeringu, ali su zato Kinezi u tome stručnjaci – kaže Peter Singer s instituta Brookings.

Ključne riječi

Komentara 50

OB
-obrisani-
08:24 10.12.2011.

seljak jel jos citac AlJezeeru ?

BU
bubica5
18:45 09.12.2011.

Otkrivaju se tajne tehnologije Tajnu letjelice Iran će dijeliti Kini i Rusiji .... sa prijateljem se sve treba podeliti a pogoto znanje i tajne neprijatelja

RI
Riznica
19:46 09.12.2011.

09.12.2011. u 19:41h B Kosa je napisao/la: ------------------------- Pa nisi valjda ocekivala da ce ga pohvaliti !\" ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije