Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasplet afere

Na lažnim putnim nalozima potpisi Zelića i Božinovića, tajnica Zeljko u USKOK-u

Andrej Plenković i Dinko Cvitan
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
07.03.2017.
u 22:37

Premijer Plenković usmeno je zatražio od dvojice svojih najbližih suradnika internu istragu putnih naloga u 2016., DORH je od Vlade tražio papire samo za 2015.

Tajnica Sandra Zeljko, jedna od svjedokinja koja tereti Tomislava Sauchu u aferi Dnevnice, premještena je sa svog radnog mjesta administrativne tajnice u Uredu premijera Andreja Plenkovića na  drugo radno mjesto,  navodno u Ured za razminiranje, ali izvan zgrade Vlade.     

Sandra Zeljko danas poslijepodne bila je i u Uskoku, ali do zaključenja ovog izdanja nije bilo poznato u kojem svojstvu – ponovne svjedokinje ili nove osumnjičenice.

Zatraženo vještačenje

Saucha pak u svojoj obrani koju je iznio Uskoku tereti tajnicu Zeljko za malverzacije s putnim nalozima. Nakon što je proveo i svoju privatnu istragu i ustanovio da su se lažni putni nalozi ponavljali i u 2016. godini, dakle nakon mandata Vlade Zorana Milanovića kojem je bio šef kabineta, Zeljko se pokazuje kao osoba kontinuiteta koja je imala doticaj s putnim nalozima budući da se njima bavila kao tadašnja Sauchina tajnica, a kasnije kao tajnica premijera Oreškovića, ali i administrativna tajnica u Uredu premijera Plenkovića. Uskok je nedavno, doznaje se, zatražio grafološko vještačenje i rukopisa Sandre Zeljko.

Osim Sauche, internu je istragu u Vladi bio pokrenuo i premijer Andrej Plenković koji je usmenim nalogom od dvojice svoje najbližih suradnika zatražio da u diskreciji istraže jesu li se sumnjivi putni nalozi nastavili pojavljivati i nakon Milanovićeve Vlade, odnosno u 2016. To je period koji nije obradila Državna revizija, a u čijem se izvještaju za 2015. godinu otkrilo da su se u Milanovićevu mandatu lažni putni nalozi otvarali na imena njegovih savjetnika, a nakon što je tu informaciju objavio HRT, vrlo brzo je uhićen Tomislav Saucha pod sumnjom da je s više od 57 lažnih putnih naloga izvukao 307.000 kuna.

Zanimljivo je da DORH od Vlade nije tražio dokumentaciju koja se odnosi na 2016. godinu nego samo na 2015. godinu, dok interna istraga premijerovih suradnika nije pokazala da je malverzacija bilo i u Oreškovićevoj i Plenkovićevoj Vladi. U Vladi se neslužbeno doznaje da je premijer prije nekoliko dana (ne specificiraju kada točno) o detaljima interne istrage obavijestio glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, a da ga je jučer pozvao u Vladu na zadnji razgovor o toj temi. Iako se zbog sudjelovanja Dinka Cvitana na novinskoj konferenciji premijera, u čijem će mandatu DORH također morati češljati lažne putne naloge digla politička buka, u Vladi neslužbeno kažu da je premijer glavnog državnog odvjetnika pozvao na novinsku konferenciju jer je tog jutra već bio kod njega u uredu.

Također, kažu da razmjeri sramote s putnim nalozima, odnosno očitim malverzacijama u sjedištu izvršne vlasti, zahtijevaju suradnju premijera i glavnog državnog odvjetnika. Budući da su i u Plenkovićevu mandatu uočeni lažni putni nalozi (a zasad se ne zna o koliko ih je točno riječ) to implicira da su na njima i potpisi njegova šefa kabineta Davora Božinovića, budući da putne naloge koji se odnose na Ured premijera potpisuju šefovi kabineta. Također, na onima iz Oreškovićeve Vlade potpisi su Nevena Zelića. Na DORH-u je da utvrdi jesu li ti potpisi falsificirani ili autentični. Zbog svega, Vlada će potpuno izmijeniti sustav isplate dnevnica koje su dosad isplaćivane na ruke, što je omogućilo malverzacije.

Pozvani savjetnici

U Uskok su danas bili pozvani dati iskaze i bivši savjetnici premijera Oreškovića – Stjepo Bartulica, Davor Huić i Jakša Puljiz, na čija su imena lažirani putni nalozi. Bartulica je utvrdio da je njemu lažiran putni nalog za Luxemburg, Huiću su lažirani za Ženevu, Bern, Berlin, Luxemburg, a Puljizu za Bruxelles itd... U Oreškovićevoj i Plenkovićevoj Vladi bila je ista špranca – lažni nalozi otvarani su na imena savjetnika premijera.  

>>Savjetnici bivšeg premijera Oreškovića dali iskaze u Uskoku

>>Oreškovićev savjetnik Puljiz: Nisam putovao u Ženevu, Luxembourg i Zürich

Komentara 29

Avatar Abcda
Abcda
23:11 07.03.2017.

Ista tajnica u 4 vlade ...? Kakva je to "tajnica" ?

Avatar juricamesko
juricamesko
23:00 07.03.2017.

tajnica lazirala potpise a sposobni predstojnici ureda koji imaju proracun od par milijuna kuna nisu u stanju shvatiti da om je trecina ili pola proracuna ureda nestala a da se ne zapitaju u sto.kakve to ljude nasi premijeri biraju za sefove svog ureda.nije ni cudo sto nam je tako.

SK
skupiduša
23:07 07.03.2017.

Zašto sad ne uhite i ove nove sumnjivce,ne samo Sauhu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije